ABD enflasyonu zirveye yaklaşıyor

ABD’de enflasyon, 2008 haziran ayında görülen yüzde 5.6’lık zirve seviyesine yaklaşarak yüzde 5.4’e ulaştı. Yükselen enflasyon Fed’in erken parasal sıkılaştırma tartışmalarının yoğunlaşmasına neden oldu. Fed’in ardından Avrupa Merkez Bankası’nın da yeni stratejileri devreye alacağına yönelik haberler geldi. Küresel ekonomide Fed politikaları öncü olarak görülür, orada olacak bir gelişme diğer ülkelere de yayılır.

Haberin Devamı

ABD enflasyonu son dönemde piyasaların en önemli gündem konuları arasında yer alıyor. ABD haziran enflasyonunun (TÜFE) yüzde 5.4 seviyesine ulaşması ABD Merkez Bankası’nın (Fed) erken parasal sıkılaştırma tartışmalarını tekrar alevlendirdi. Hatırlanırsa 2008 haziran ayında ABD enflasyonu yüzde 5.6 olarak zirve yapmış ve para politikasında ciddi değişimler olmuştu.  Mevcut enflasyon o seviyelere yaklaşmaya başladı. Yetkili ağızlardan gelen açıklamalar da bu konunun sıcak kalmasına yardım etti. Fed Başkanı Powell Kongre’deki sunumlarında; “Enflasyon çok fazla yükselirse Fed politikasını ayarlamaya hazır, gelecek toplantılarda tahvil azaltmayı tartışmaya devam edeceğiz. Enflasyon bir süre yüksek kalacak, istihdam halen hedeflenen seviyelerden uzak, tahvil alımları azaltılmadan önce bildirim sağlanacak. Enflasyonun rahatsız edici seviyelere gelmesine rağmen Fed ABD ekonomisini destekleyici nitelikteki duruşunu sürdürecek” görüşlerine yer verdi.

Haberin Devamı

ABD enflasyonu  zirveye yaklaşıyor

GÜVENLİ LİMANLARA İLGİ

Halihazırdaki durumu özetleyen bu açıklamalar zaten konu bir süredir gündemde olduğu için borsalarda fazlaca dalgalanmaya neden olmadı. Ancak geçen haftaki yazımızda vurguladığımız ‘güvenli limanlara’ ilginin biraz daha artmasına neden oldu. ABD 10 yıllık bono faiz oranında talebe bağlı olarak gerileme, ABD dolarında değerlenme ve altın fiyatında tepki yükselişi görüldü. ABD 10 yıllık bono faiz oranı yüzde 1.43 seviyesine kadar yükselmişti, yüzde 1.30 seviyesinin altını test etti. Risk algısının biraz zayıflamasıyla borsalara kâr satışları geldi. Fakat teknik düzeltme boyutunda kaldı, derinlik kazanmadı. Fed’in politikası değişikliğinin gündeme gelmesinin ardından Avrupa Merkez Bankası’nın 22 Temmuz toplantısında yeni stratejilerinin uygulanmaya alınacağı, Başkan Christine Lagarde’ın politika değişikliğine yönelik sinyal vereceği yönünde haberler geçmeye başladı. Küresel ekonomide Fed politikaları öncü olarak görülür, orada olacak bir gelişme diğer ülkelere de yayılır. Ön teker nereye arka teker oraya mı, yoksa ABD hapşırırsa dünya nezle olur mu desek. İkisi de bu duruma uygun düşer. Kabul etsek de etmesek de işleyiş böyle. Bir de “delta varyantı” konusu var tabi ki. Mutasyon ve versiyon değişiklikleriyle artan vaka sayıları, bazı ülkelerde kısıtlayıcı tedbirlerin tekrar uygulamaya alınması kayda değer bir durum. Piyasalar bu yönde çok fazla fiyatlama yapmazsa da hep gündeminde ve dikkatinde. Küresel piyasaların son görünümü özetleyecek olursak temkinli bir iyimserlikten söz etmek mümkün. İç piyasalarda ise dışarıya uyum sorunu devam ediyor.      

Haberin Devamı

ABD enflasyonu  zirveye yaklaşıyor

KONUTTA CANLILIK SÜRÜYOR

KONUT sektöründe hareketlilik devam ediyor. Türkiye’de mayısta konut fiyat endeksi aylık yüzde 3.9, yıllık yüzde 29.1 ve reel olarak yıllık yüzde 10.7 arttı. Haziran ayında 134 bin konut satıldı. Bu veri yılın en yüksek rakamı. Konut satışları haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 29.1 azalırken mayıs ayında satışlar kapanmanın da etkisiyle 59 bin olarak gerçekleşmişti. Yüksek faiz ve yüksek döviz kurlarına rağmen konuta olan talebin sürüyor olması önemli. Dış dünyada da benzer görünüm var. ABD’de mart ayında konut satışları son 15 yılın zirvesine ulaştı. Nisanda bir önceki aya göre yüzde 4.4 düşerken mayıs ayında tekrar arttı ve yüzde 8 artışla yılın en yüksek seviyesini yakaladı.  Hatırlanırsa ABD’de konut fiyatları (Case Shiller Konut Fiyat Endeksi) nisanda yıllık yüzde 14.6 artarak 1988 yılından bu yana en yüksek artışı kaydetmişti. ABD’de konut sektöründe balon tartışmaları yapılmıyor değil. Geçtiğimiz aylarda JP Morgan ve Morgan Stanley’in CEO’larının bu yönde açıklamaları olmuştu. Geçen hafta ise St.Louis Fed Başkanı Bullard,“Yeni başlayan konut balonunu beslediğimizden biraz endişeliyim. Varlık alımlarını azaltmak için doğru zamandayız” dedi. Mevcut durumda biraz tedirginlik yaratsa da parasal genişleme konut dahil varlık fiyatlarında talebi ve fiyatları yukarı çekmeye devam ediyor. Önümüzdeki dönemlerde Fed para politikası değişirse bu görünüm korunabilir mi? Bekleyip göreceğiz.

Haberin Devamı

ABD enflasyonu  zirveye yaklaşıyor

ALTIN BASKIDAN KURTULAMADI
DELTA varyantına bağlı kaygılar, Fed Başkanı Powell’ın parasal desteğin devamına ilişkin açıklamaları, güvenli liman arayışı ve ABD 10 yıllık bono faiz oranındaki gerileme altın fiyatına (ons dolar) tepki yükselişi olarak yansıdı. Ancak satış baskısının kalktığını söylemek zor. Bunda Fed’in erken parasal sıkılaştırma olasılığı önemli bir etken. Güç kazanımı için altının ons fiyatının 1.900 doları geçmesi gerekecek. O da şimdilik zor görülüyor.

MERKEZ BANKASI BEKLENENİ YAPTI

TÜRKİYE Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), geçen haftaki toplantısında beklendiği üzere faizi sabit tuttu. Toplantı sonrası yapılan açıklamada ‘parasal sıkış duruş ve enflasyonun üzerinde faiz’ politikasına devam vurguları tekrarlandı. Toplantı sonuçlarının piyasalar üzerinde fiyatlama yönünden pek etkisi olmadı. Önümüzdeki toplantılar için döviz kurları, enflasyon, Fed para politikaları referans olmaya devam edecek.

ABD enflasyonu  zirveye yaklaşıyor
BORSADA TEPKİ YÜKSELİŞİ ZAYIF

BORSADA tepki çıkışı direnç seviyelerini geçmekte zorlandı ve satışla karşılaştı. İlk destekler 1.350-1.340 ve 1.330 seviyelerinde. Kısa dönem bu seviyeler 1.340-1.330 öne çıkabilir. Sonraki destek 1.310 seviyesinde. İlk dirençler ise 1.375-1.382 seviyelerinde. Tepki çıkışının devamı açısından bu seviyelerin geçilmesi önemli olacak. Sonraki dirençler 1.400-1.420 seviyelerinde bulunuyor. Endekste destek seviyelerinde tepki alımları görülebilir. 

Haberin Devamı

ABD enflasyonu  zirveye yaklaşıyor

DOLAR/TL KÂR SATIŞLARININ ETKİSİNDE

DOLAR/TL kurunda kâr satışlarına bağlı düşüş sürüyor. İlk destek 8.45 seviyesinde görülürken sonraki destek noktaları 8.35-8.30 seviyelerinde bulunuyor. Olası tepki alımlarında ilk direnç ise 8.60 seviyesinde. Bu seviyenin üzerinde 8.67 ve 8.73 sonraki direnç seviyeleri olarak görülüyor. Destek seviyelerinde tepki alım denemeleri görülse de kâr satışlarının etkisinde kalınabilir.
ABD enflasyonu  zirveye yaklaşıyor

ABD enflasyonu  zirveye yaklaşıyor

YUKARIDA YER ALAN BİLGİLER TAVSİYE NİTELİĞİ TAŞIMAYIP YATIRIM DANIŞMANLIĞI KAPSAMINDA DEĞİLDİR, YATIRIMCI PROFİLİNİZE UYMAYABİLİR.

Yazarın Tüm Yazıları