Bunlar daha öngösterim

Bilim, gezegenimizin artık ölüm için gün saymaya başladığını söylüyor. Gidişatı her geçen gün etrafımızda olup bitenlerden görmek de mümkün. Geçen yıl yaşadığımız felaketler bir öngösterim gibiydi... Bu yıl neler yaşadığımızı hatırlayalım...

Haberin Devamı

‘KARANFİLİM SUSUZUM, KAÇ GÜNDÜR UYKUSUZUM’

Barajlardaki doluluk oranı ve kuraklık yılın en önemli konularındandı. Anadolu’nun büyük bir bölümü yılı kuraklığın etkisinde geçirdi. Kuruyan göller ve nehirler, susuzluk ve oksijensizlikten ölen balıklar, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yaşanan tarımsal kuraklık yıl boyunca gündemdeydi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün açıklamasına göre Türkiye genelinde 10 aylık yağış son 60 yılın en düşük seviyesi oldu.

Bunlar daha öngösterim

CEVHERİN Mİ VAR, DERDİN VAR

TEMA’ya göre Temmuz 2019’la Eylül 2020 arasında ihaleye çıkan maden ruhsatı sayısı 2.685. İhale alanlarının büyük bölümü birinci sınıf tarım alanı, büyük ova, mera ve içme suyu havzası içinde... Ayrıca 15 ilin topraklarının yüzde 62’si maden için ruhsatlandırılmış durumda. Haliyle madenler çevre eylemlerine konu oldu.

Haberin Devamı

Bunlar daha öngösterim

HASSASİYET ARTIYOR

Yıla av tartışmalarıyla başladık. Kimi yerde avlama izni çıkarken bazı yerlerde de av ihaleleri iptal edildi. Tuz Gölü’nde ölen flamingolar; zulmedilen, yaşamına son verilen hayvanlar yıl boyu haberlerdeydi. Parsın Anadolu’ya dönmesiyle büyük mutluluk yaşadık. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de tehlikedeki türler için koruma eylem planı hazırladıklarını açıkladı.

GÖZYAŞLARI DA SEL OLDU

Türkiye’de suyun yokluğu kadar varlığı da problem olabiliyor. Ülkenin bir yanında kuraklık nedeniyle göller, nehirler kururken ağustosta Kastamonu’da olağanüstü bir sel felaketi yaşandı. Kastamonu’yla birlikte Sinop ve Bartın’da yaşanan afetlerde 17 kişi hayatını kaybetti.

DENİZLERDEKİ KİRLİLİK ÖNE ÇIKTI

Bu yıl açık ara en çok konuşulan konu Marmara Denizi’ndeki müsilajdı. Bu felaketin hayırlı tarafı, haziranda ilan edilen, Marmara’yı kirlilikten kurtarmayı amaçlayan eylem planı oldu. Bu arada Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın (WWF) raporuna göre Akdeniz’de sıcaklıklar küresel ortalamadan yüzde 20 daha hızlı arttı. Akdeniz’deki istilacı türler herkesin dikkatini çekti.

Haberin Devamı

Bunlar daha öngösterim

TÜRKİYE DE İKLİM SAVAŞINDA

İklim krizi yıla damga vurdu. Orman yangınlarından kuraklığa, selden tarımsal ürün kaybına her felaketin altından iklim krizi çıktı. Ancak bu yıl Türkiye için bir dönüm noktası oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan eylüldeki Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda Türkiye’nin Paris Anlaşması’na taraf olacağını açıkladı. Ardından anlaşma 6 Ekim’de TBMM’de onaylandı. Böylece Türkiye de diğer dünya ülkeleriyle birlikte iklim mücadelesine resmi olarak girdi.

İÇİMİZ YANDI

Dünyanın en soğuk bölgelerinden Sibirya’dan Akdeniz kıyılarına kadar pek çok noktada orman yangınları çıktı. Avrupa Orman Yangını Bilgi Sistemi (EFFIS) verilerine göre Türkiye’de 2008-2020 yıllarında her yıl ortalama 20.760 hektarlık alan yanarken bu rakam 2021 yılının ilk 8 ayında yüzde 755 arttı ve 177.476 hektara yükseldi. Manavgat yangını Türkiye tarihinin en büyük yangını olarak kayıtlara geçti.

Haberin Devamı

Bunlar daha öngösterim

 

Yazarın Tüm Yazıları