Adalarda sorunsuz tatil yapma rehberi

Haberin Devamı

Nakit mi kredi kartı mı, fiş mi pazarlık mı...Tatilden alacağınız keyifin detaylarda saklı olduğuna inanlardansanız kulak verin. İşte Yunan adalarında can sıkıcı bir durumla karşılaşmamak için bilmeniz gerekenler


Yaz mevsiminde canım Ege adalarını ziyaret edecek Türk turistlere birkaç nasihat:


-Banka kartınızı Türkiye’den veya Yunanistan dışında herhangi bir ülkeden aldıysanız, 28 Haziran’da ilan edilen sermaye çıkışı denetimi tedbirleri sizi kapsamıyor.
Banka kartınızın günlük nakit limiti ne kadar ise adalardaki banka ve ATM’lerden o kadar para çekebilirsiniz.
-ATM’lerden nakit çekerken iki sorunla karşılaşabilirsiniz.
1. ATM’de para bitmiş olabilir
2. Sıranız gelinceye kadar biraz vakit kaybedebilirsiniz.
-Otel rezervasyonunuzu yapmadan önce mutlaka “Kredi kartı kabul ediliyor mu” diye sorun. Hatta “Kabul ediyoruz” diyen otel sorumlusunun adını bir yere kaydedin.
-Adalardaki bazı küçük otel ve pansiyonlarda çıkış yaparken “Kredi kartı almıyoruz” ya da “Cihaz bozuldu” tarzı sürprizler ile karşılaşabilirsiniz. Diyeceğim şu ki küçük otel veya pansiyonda kalacaksanız ve önceden ödeme yapmadıysanız, kaldığınız gün kadar nakit yanınızda bulundurun. Ne olur ne olmaz!
-Tavernalarda duyduğum kadarıyla durum daha ‘vahim’ imiş. Hesap geldiğinde kredi kartınızı verin. Tavernanın sahibi alırsa iyi, almazsa pamuk eller cebe. Aldığım bir başka bilgi ise Simi (Sömbeki) gibi bazı adalarda esnafın Türk Lirası da kabul ettiği şeklinde. Ama yine de şüphem var.
-Tavernalarda balık siparişi verirken ‘sermaye çıkışı denetiminin balıkçıyı da, aracıyı da taverna sahibini de etkilediğini’ aklınızda tutun. Bence bu yaz büyük iri balık gördünüz mü midenizle randevusunu erteleyin. Sardalya, gopa, atherina (gümüş), melanuri gibi küçük balıkları tercih edin.
-Eğer süpermarkette, sözgelimi kaşar peynirinin kilosu 8 euro, rendelenmiş kaşar peynirinin kilosu ise 9.5 euro yazıyorsa şaşırmayın. Birinin KDV’si yüzde 13, ötekinin yüzde 23 ondan. Aynı şey ekmek-kızarmış ekmek, yoğurt-meyveli yoğurt vs. için de geçerli.
-“Geçen gelişimde taksi ücreti veya gemi bileti daha ucuzdu” tarzı düşünceye kapılmayın. Onlar da KDV’deki artışın kurbanları. Aynı şey yiyecek-içecek sektöründe de geçerli olduğundan frappe, meşrubat ve dışarıda yemek fiyatı 20 Temmuz’dan sonra ortalama yüzde 5-10 daha pahalı.
-Eğer üzerinizde fazla nakit varsa, dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi Yunanistan’da da hırsızların veya yankesicilerin yaşadığını söylememe gerek yok sanırım.
-Dükkanlarda alışveriş yaparken, etiket fiyatının yüzde 25’i ile başlatacağınız pazarlığı, yüzde 10-15’e kadar sürdürün.
Dükkan sahibi fiş vermemeyi teklif ederse o zaman bilin ki ortalama yüzde 23 olan KDV’yi cebine indiriyor. Tavernalarda da fiş vermemek alışkanlığı epey.. Kriz ile boğuşan Yunan ekonomisine katkıda bulunmak istiyorsanız fiş isteyin.

Yazarın Tüm Yazıları