Sen çok yaşa Mazza

Haberin Devamı

TAKIMI 4-3-3 oynatıyor, on beş yıllık teknik direktörlük döneminde, 83 maçta bir galibiyeti, üç beraberliği var, 79 yenilgi. San Marino milli takımını çalıştıran Giampaolo Mazza tek galibiyetini Lichtenstein’a karşı kazanıyor, 2-1. Üç beraberlikten biri yine Lichtenstein ile 2-2, diğeri Letonya ile 1-1.
Mazza en farklı yenilgiyi Almanlara karşı alıyor, 13-0. Arada Uruguay yenilgisi var, 8-0. Mazza, San Marino takımının başına 1998’de geçiyor, 83 maçta 79 yenilgiye rağmen, on beş yıl takımın hocası. Bu bir rekor.
On beş yıl boyunca her yenilgiden sonra “Yenildik, üzgünüm ama takım son zamanlarda iyi gelişti, cesaretli oynuyor” diyor, takım cesaretli oynadıkça gol yiyor, 83 maçta filelerinde tam 366 gol görüyor, her maçta ortalama 4.30 gol ama olsun, “takım gelişiyor”, sen ona bak. Takım öyle gelişiyor ki, on beş yılın sonunda dibi buluyor, dünya sıralamasında sonunculuğa oturuyor. Mazza gerçekçi, Wembley’de İngilizlere 5-0 yenildiğinde, “Bu yenilgi bizim için zaferdir, bizi izlemeye 85 bin seyirci geldi” diyerek, herkese dil ısırtan yorumunu patlatıyor.

Haberin Devamı


AAA İSTİFA


San Marino Futbol Federasyonu nasıl sabrediyor ayrı, ama Mazza da pes etmiyor, ne de olsa, “takım gelişiyor ve cesaretle oynuyor”. Bu palavranın sonu ancak on beşinci yılda geliyor, spor dünyasının şaşkın bakışları arasında, “Yok bu adam ölünceye kadar bu takımın başında kalır” diyenler yanılıyor, Mazza istifa ediyor. Büyük olay. 98’de geliyor, 79 yenilgi ile 2013’te ayrılıyor.
ECEVİT
İngiltere’de Mazza yok, orada seçimi kaybeden üç lider istifa ediyor. Beklemeden, herhangi bir gerekçenin arkasına saklanmadan. Bu istifalar bizde seçim yenilgisine uğrayan liderleri akla getiriyor, sosyal medyada benzetmeler ve tarizler birbirini izliyor. Yok canıııım, haksız, bizde de seçim yenilgisi sonrasında iki istifa var.
Bülent Ecevit 29 Kasım 1987 seçimlerinde DSP yüzde 8.5 ile baraj altında kalınca, üç gün sonra genel başkanlıktan istifa ediyor. 7 Mart 1988’de DSP kongresi gözyaşlarına boğuluyor, Ecevit ayrılıyor.
5 Ocak 1989, DSP kongresi, kürsüde Ecevit: “Atatürk de Kurtuluş Savaşı sırasında bir ara Polatlı’ya çekilmek zorunda kalmıştı, ama savaşı kazandı, bir süre ayrılık, politikadan vazgeçmek değildir”. Ecevit yeniden DSP lideri.


BAHÇELİ

Haberin Devamı


2002’de MHP baraj altında kalıyor, Devlet Bahçeli “sorumlu benim” diyor, Kasım 2002’de genel başkanlıktan istifa ediyor. MHP’nin kongresi on bir ay sonra yapılıyor, Ekim 2003 kongresinde Bahçeli alkışlar eşliğinde yeniden genel başkan seçiliyor.
Yenmek de var, yenilmek de, bizim siyasi tarihimiz yenilip yenilip koltuğuna kazık çakanlarla dolu. İngiltere, Japonya, Almanya, Fransa ve daha bilmem neresi gibi, bir yenilgi ile ayrılanlar da var.
Kaldı ki, seçim şart değil. Son on yılda bizde Mazza çok, madenler çöküyor, elektrikler gün boyu kesiliyor, yanlış istatistikler yayınlanıyor, insanlar uçaklarla öldürülüyor, cephanelikler patlıyor, trenler çarpışıyor, cezaevlerinde olmadık rezaletler yaşanıyor, vatandaşlara küfür, tekme, tokat, sivili askeri, bakanı müdürü valisi, sorumluların hepsi yerinde, hepsi birer Mazza.

Yazarın Tüm Yazıları