Masa o zaman devrilir

Haberin Devamı

İKİ yıldır birbiriyle en çok görüşen iki parti, AKP ve HDP. Seçim döneminde birbiriyle en çok gerilim yaşayan, karşılıklı suçlamalarda bulunan yine o iki parti. Nedeni var, HDP barajı geçerse, büyük olasılıkla, AKP’ye tek başına iktidar yok. HDP onun için AKP’nin hedefinde, en büyük rakibi, din ve terör demagojisi üzerinden salvoların arkası kesilmiyor.
Geçen akşam CNN Türk’te Şirin Payzın’ın programında Selahattin Demirtaş var, benim de aralarında bulunduğum üç gazeteci ile birlikte. Verdiği yanıtlarla Demirtaş yine parlıyor. Can alıcı yanıtlarından biri, baraja takılırsa, HDP’nin ne yapacağı.

SİVİL İTAATSİZLİK

Demirtaş: “Yüzde on barajı kaldırmadığı için AKP’yi halka şikâyet edeceğiz, geçemezsek, bu AKP’nin suçu. İki, erken seçim çağrısı yapacağız. Üç, sivil itaatsizlik eylemlerine geçeceğiz”.
Üçüncü şık olağanüstü önemli. Sivil itaatsizlik Mahatma Gandi’den, Martin Luther King’den yadigâr. Yasaların özüne uyarak yasalara karşı koymak, oturma eylemi, genel grev, işgal gibi yöntemlerle uygulanan barışçı protesto eylemi, pasif direniş. Demirtaş tekrar tekrar vurgulamayı ihmal etmiyor, “Asla ve asla terör yok, asla ve asla, sadece barışçı protestolar”. Masa var yok, mutabakat var yok, Kürt sorunu var yok gibi iniş çıkışlarla karmaşaya dönüşen, iki yıldır görüşülen ve şu anda tıkanmış bulunan çözüm süreci ne olur, gerçi Demirtaş devam eder görüşünde ancak, baraja takılırsa, masa işte asıl o zaman devrilir.
En barışçı, ondan öte HDP’nin barajı aşması AKP ıstırabına son verecek.

Haberin Devamı

‘70 milletvekili çıkarırız’

-ŞİRİN Payzın’ın programı öncesinde Demirtaş’la özel sohbetten aktarıyorum:
-“Bizim tahminlerimize göre 70 milletvekili çıkarırız.
-Geçenlerde AB büyükelçileriyle bir araya geldim, kapalı bir toplantıydı ama söylediğim bazı konulara daha sonra Tayyip Erdoğan açıktan cevap verdi. Aylardır söylüyoruz, bizi hep dinliyorlar”.

Haberin Devamı

‘Türkiye partisi’

PROGRAM öncesi sohbetten bir başka ayrıntı, Demirtaş:
“Pek çok çevre bizi Türkiye partisi olarak görmek istedi, biz şimdi Türkiye partisi oluyoruz. Bir boşluk vardı, CHP dolduramadı, biz doldurduk. Barış süreci bizi Türkiye partisi yaptı, terör olsaydı, biz Türkiye partisi olamazdık, barışı en çok isteyen parti biziz”.

1-30 Nisan TRT


SELAHATTİN Demirtaş’ın 1-30 Nisan arasında TRT yayınları ile ilgili verdiği döküm:
Tayyip Erdoğan altı saat, Ahmet Davutoğlu on yedi saat, HDP de on yedi ama saat değil, on yedi dakika. İnsaf ötesi, seçimde eşitlik kuralı yerle bir. Bunu denetlemek Yüksek Seçim Kurulu’nun görevi. YSK daha ne kadar TRT’nin ölçü tanımaz tavrına sessiz kalacak, Demirtaş soruyor.

Haberin Devamı


21 bin polisle bayram


BARİYERLER, biberli gazlar, TOMA’lar, copla kovalamacalar, tipik otoriter yönetim uygulamaları, İşçi Bayramı’nda. İçsavaşın yaşandığı ülkelerde bile dün barış çubukları yakılıyor. Yönetimler işçilerin bayramını kutlamasına saygı gösteriyor, diğer insanların onlara katılmasına ses çıkarmıyor.
Bizde her anlamda geri kalmış ülke manzaraları, işçiler 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamış olsa, dünya mı yıkılırdı, bu inat AKP’ye ne kazandırıyor, anlamak zor.

Yazarın Tüm Yazıları