Kâbus bitti

Haberin Devamı

- “Eyyy” diye başlayan nutuklarla azarlamak, ötekileştirmek, istediği gibi at oynatmak, önüne geleni mahkemeye vermek, kendisine muhalif olanları işten attırmak, vergi denetmenleri yollamak, masum pankartlarla protesto eden gençleri içeri attırmak, Anayasa ile çelik çomak oynamak...
- Hukuku keyfine göre kullanmak, yargıçları, savcıları içeri atmak...
- “Paralel” kılıfıyla yolsuzluk iddialarını örtbas etmek...
- Bazen yasa, bazen emirle, her türlü otoriter baskıyla herkesi sindirmeye çalışmak...
- Kısaca “tek adamlık” hayalleri, en güzel biçimde, sandıkta, işine geldiği zaman kullandığı, gelmediğinde sırtını döndüğü “milletin iradesi” ile sona eriyor. Kâbus bitiyor.
On üç yıllık totaliter dönemden sonra, halkın bu başarısı muhteşem bir zafer. Totaliter dönemler yaşamış başka ülkelere göre, büyük fark, sakin, demokratik, kimsenin burnu bile kanamadan müthiş bir dönüşüm. Önümüzde zor günler olabilir, çok engel çıkarabilir, her şey hızla değişmeyebilir ama Türkiye şimdi yeni Türkiye, onun anladığından binlerce kilometre uzakta ve manada.

Haberin Devamı

İki enkaz




TÜRKİYE’de 85 seçim çevresi var, AKP 85 seçim çevresinin tamamında oy kaybına uğruyor, oyu artan tek yer yok, 2002’den bu yana ilk kez.
Teslim etmek gerek, yine de birinci parti, hâlâ önemli aktör.
Bu yenilgi sadece HDP’nin barajı aşması gerektiği inancından kaynaklanmıyor. HDP asıl oyu AKP’den alıyor, AKP’den gelen oylarla barajı aşıyor. Yine de yenilginin arkasındaki asıl etken ekonomik. Düşük büyüme hızı, artan işsizlik, bozulan gelir bölüşümü, refahın düşmesi, bir buçuk yılda yüzde otuza varan devalüasyon, ücretlerin enflasyon altında kalması, çiftçinin perişanlığı AKP’nin iktidardan düşmesinde en büyük etken. Yeni kurulacak hükümeti iki enkaz bekliyor, hukuk enkazı ve ekonomik enkaz. Demokrasiyi tehdit eden yasaları kaldırmak, yasamayı yürütmenin gölgesinden kurtarmak ve ekonomiyi rayına oturtmak yeni hükümetin olmazsa olmazı.

Haberin Devamı


Gönlümden geçen

1- MHP ile HDP arasındaki buzların erimesinde CHP arabulucu olabilir, CHP-MHP-HDP koalisyonu. MHP yine de ikna olmaz ise MHP’nin dışarıdan destek vereceği CHP-HDP koalisyonu. Kaldı ki, geçmişte büyük ideolojik farka rağmen, MHP’nin DSP ile koalisyonu var. Kapı her zaman aralanabilir.
2- Meral Akşener’in Meclis başkanı seçilmesi. Akşener geçen dönem Meclis başkanvekilliğini başarıyla ve sempati toplayarak yürütüyor. Meclis’e bunca kadın milletvekili girmişken, tarihinde ilk kez bir kadın başkan yeni döneme yakışır, moral kazandırır.

Yazarın Tüm Yazıları