IŞİD’den türbe kaçırmak

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın Meclis’te müthiş açıklaması: “Süleyman Şah Türbesi’nin bulunduğu yerde tehdit var, o tehdit beş yıl mı sürer, otuz yıl mı, belli değil. Orada güvenlik hizmeti risk taşımaktadır”.

Haberin Devamı

1- Bakanın tehdit dediği IŞİD, demek çok uzun süre IŞİD’e komşuyuz. Ve bizi tehdit ediyor.
2- Tehditten kurtulmanın yolu Süleyman Şah Türbesi’ni taşımak. Yani kaçırmak.
Oysa, türbenin bulunduğu Karakozak Türkiye ile Fransa arasındaki 1921 Ankara Antlaşması’nın 9. ve Lozan Antlaşması’nın 3. maddesine göre, Türk toprağı.
Türbeyi taşımakla Türkiye o topraktan vazgeçiyor ama yine Suriye’de bir başka toprak parçasına el koyuyor. Suriye’den habersiz. Fiili durum yaratarak, tek başına egemenlik alanı kuruyor, dünyada örneği yok.
Suriye’deki çatışmalar sonucunda o bölge IŞİD denetimine girince, AKP “Süleyman Şah Türbesi kırmızı çizgimizdir, oraya saldırının bedeli misliyle ödetilir” diyor. Ama havada tehdit kokusunu alınca, tası tarağı topluyor.


PYD İLE İŞBİRLİĞİ

Türbe kaçırma yöntemi de, özü gibi, kırmızı çizgi filan bırakmıyor. İsmet Yılmaz ve Saray sözcüsü “PKK, PYD terör örgütüdür” diyor. Ortaya çıkıyor ki, türbe kaçırma PYD’nin silahlı kanadı YPG ile birlikte yürütülüyor, yani terör örgütü ile işbirliği yaparak. YPG’nin on gün önce IŞİD’den temizlediği o bölge PYD denetiminde. IŞİD varken, zırhlı araçlarla da olsa, 37 kilometre içeri girme formülü YPG ile anlaşmayla bulunuyor.
18. yüzyılda Mozart “Saraydan Kız Kaçırma” operasını yazıyor, AKP 21. yüzyılda “IŞİD’den türbe kaçırma” fiyaskosunu. “Kimse bizim gücümüzü test etmesin.”

Haberin Devamı


Libya, Mısır milletin hukuku

ŞAH Fırat Operasyonu’nu Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz hamasi şiirlerle anlatırken Libya ve Mısır birbirinden bağımsız kararlar alıyor. İsmet Yılmaz, “Bu milletin hak ve hukukunu korumak için ne gerekirse yapacağız” diyor.
Meclis’te o sözü söylediği gün dış politikada kendine düşman ettiği iki ülkeden tokat geliyor. Libya “Türk şirketlerini Libya’dan kovuyor”. Libya’da Türk şirketlerinin 4.5 milyar dolar alacağı ile 7 milyar dolarlık iş makinesi var. “Milletin hak ve hukukunu korumak” için AKP Libya’daki para ve malzemeyi nasıl kurtaracak?
Mısır ise yine aynı gün, İskenderun-Port Said arasında mal taşıyan ro-ro seferlerini durduracağını açıklıyor. O seferler bölge insanının geçim kaynaklarından biri. Libya ve Mısır’da “bu milletin hak ve hukukunu korumak” adına AKP ne yapacak? BM’ye şikâyetten kimsenin takmadığı büyük laflara kadar her yol serbest.

Haberin Devamı


Ayşe Nur Bahçekapılı

ESKİ sıkı bir sosyal demokrat. Çağdaş Hukukçular Derneği ile Sosyal Demokrat Harekat Platformu üyesi, SHP İl Kadın Komisyonu Başkanı. Sosyal demokrat Ayşe Nur Bahçekapılı iki dönemdir AKP milletvekili. AKP’de acele göze giriyor, “Yüksel ki, yerin bu yer değildir”, Meclis Başkanvekili oluyor. İç Güvenlik Paketi görüşmelerinde ne zaman kürsüye çıksa, ortalık toz duman, yönetemiyor, muhalefete saç-baş yolduruyor. Aman, AKP’ye zarar gelmesin.
Ayşe Nur Hanım
’ın ülkemize yön veren başarılı Meclis çalışmaları var. Başkanlık Divanı adına konuşmaları dışında, Trabzonspor’a, Galatasaray’a, Adana Demirspor’a kupalarda başarı diliyor. Maliye Bakanı’nın ikizleri olunca, onu kutluyor. Muharrem ayının dünyaya barış getirmesini diliyor.
Bir uçtan ötekine savrulunca, kendini göstermek adına, demek böyle oluyor.

Yazarın Tüm Yazıları