İbret dolu, vicdan dolu

ERGENEKON davasında çok faal yargıçlardan biri Doğu Perinçek’in tutuklanmasına karar veriyor. Perinçek Silivri Cezaevi’nden şu insani satırları yazıyor:

Haberin Devamı

“Beşiktaş’ta bir yargıç kürsüde, göğsü daralmış, derin derin nefes alıyor, yüzüme bakamıyor, (...) ona nasıl yardım edebilirim, insanın vicdanına direnmesi zor”.
Perinçek’in sözünü ettiği yargıç üç gün önce Silivri Cezaevi’ne giren Metin Özçelik. Bütünüyle sahte çıkan Ergenekon’da kim bilir kaç kişiyi içeri atan Metin Özçelik 63 kişi hakkında tahliye kararı veriyor ve hapse atılıyor.
- Bir yargıcın verdiği karar nedeniyle hapse atılması, hukukun sonu, hiçbir izahı yok. Bütün yargıç ve savcılara, “Benim istediğim kararı almazsanız, sonunuz budur” gözdağı. Asla kabul edilemez.
- Yetmiyor, Özçelik’in doktor eşi çalıştığı hastaneden atılıyor. Ya baskıyla atılıyor ya da çalıştığı hastane korkudan kendi iradesiyle atıyor. Yuh be.
- Dram, doktor eşin şu feryadıyla dorukta, “Sırf Metin Bey’in eşi olduğum için görevime son verildi, tüm kadın hakları savunucularına sesleniyorum”. Ya medet!
- Her yönüyle dramatik ve ibretlik. Ergenekon’da insanlar suçsuz yere tutuklanırken, tutuklu yakınları haksızlığa isyan ederken, şimdi konumlar değişiyor. Yargıç tutukladığı insanların yüzüne bakamıyor, eşi “hak savunanlardan” yardım istemek zorunda kalıyor.
“Hukuk ve vicdan bir gün herkese lazım olacak” sözü bir kez daha doğru çıkıyor, “herkese”. Baştan sona çelişki ve derslerle dolu, “Ah vah” ya da “Oh olsun” demenin ötesine taşan ve fakat herkesin vicdan muhasebesi yapması gereken bir örnek, Yunan tragedyaları gibi.

Haberin Devamı


4 milyon 200 bin İstanbulluya


- PLANLAMANIN (DPT) en pırıltılı yıllarından geliyor CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın, İstanbul’a dönük yaptırdığı araştırmanın o nedenle siyasetten çok ekonomik değeri var. Elbette siyasette kullanmak amacıyla.
Nisan başında ve nisan sonunda İstanbullulara soruluyor. Yüzde 53 ile ekonomik sorun ilk sırada. Onu Kürt sorunu, terör ve yoksulluk izliyor. Sadece bir ay sonra ekonomik sorun on bir puan sıçrıyor, yüzde 64. Bu oranlar bile CHP’nin sosyal politikalara verdiği ağırlığı ve bu politikaların başkaları tarafından neden kopya edildiğini gösteriyor.
Karayalçın’ın açıklamasına göre, CHP iktidara gelirse İstanbul’da yaşayan 1 milyon 400 bin emekliye 3 milyar 300 milyon lira, 300 bin yoksul aileye 1 milyar 900 milyon lira, 1 milyon 400 bin asgari ücretliye 3 milyar 800 milyon lira destek verilecek.
4 milyon 200 bin İstanbulluya toplam 9 milyar liralık destek, hâlâ kaynak diyorlar, bu para İstanbul’da üretilen milli gelirin sadece yüzde 2’si.

Haberin Devamı


Yurtdışı oy hesabı


- EN çok sorulan soru, “yurtdışında kullanılan oylar seçim çevrelerinde partilere nasıl dağılıyor?”
Örneğin, bir parti Türkiye içinde 14 milyon 450 bin oy alıyor. Bu parti yurtdışında 50 bin, A seçim çevresinde de 250 bin oy alıyor. Hesap şöyle, 50.000 çarpı 250.000 bölü 14.450.000 = 865. A seçim çevresinde o partiye 865 oy ekleniyor, o çevredeki oyu 250 bin 865’e yükseliyor.
Yurtdışında 2 milyon 867 bin 658 seçmen var. Cumhurbaşkanlığı seçiminde yurtdışında katılım yüzde 8.32, inanılması güç çok düşük bir katılım. Umarım şimdi artar.

Yazarın Tüm Yazıları