Yılmaz Hoca yine yapacağını yapmış

ESKİŞEHİR İzmir’den de Bursa’dan da başka... Kent size ‘ferahlık’ veriyor; bir şeyleri arıyorsunuz. Hele çocuklarınızla ve torunlarınızla giderseniz, sizi gençliğinize götürüyor.

Haberin Devamı

Zaten son yıllarda Eskişehir turları giderek artmış. Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in ortaya koyduğu projeler çocukları oraya daha çok çekiyor. Sazova Parkı içindeki masal şatosu, korsan gemisi, yapay gölet, bilim ve deney merkezi, Sabancı Uzayevi, Eti Sualtı dünyası ve amfi tiyatro... Porsuk’un kıyısındaki çiğböreği yemek zorundasınız. Büyükleri asıl etkileyen de Odunpazarı’ndaki müzeleri;Büyükerşen’in Mumyalar Heykeller Müzesi’nden Kent Müzeleri Kompleksi ile Kent Belliği Müzesi ve Çağdaş Cam Sanatları Müzesi... Bu müzeleri kış aylarında dahi ortalama 700 kişi geziyor, mumya müzesini ise yazın günde 4 bin kişinin gezdiğini söylediler. Büyükerşen, bu müzenin bir benzerini İstanbul’da açacakmış. “Galiba biraz geç kaldık” dedi. Yeni müzeler gelecekmiş; Oya Müzesi, Etnografya Müzesi ve Eski Meslekler gibi...

Haberin Devamı

Ve geçen ekim ayında ‘resmi’ açılışı yapılan Eskişehir Kurtuluş Müzesi’nin ‘halk açılışı’ iki-üç ay içinde yapılacak... Bugünlerde ziyaretçisinin giderek artması ilginç değil mi? Yılmaz Hoca, müzenin tarihsel altyapısını, araştırma-inceleme-çeviri aşamalarından geçerek hazırlandığını söyledi. Bu da iki yıl sürmüş... ‘Emperyalizmin Kıskacında Türkiye’ başlığı ile giriş yapılıyor; her oda için tarihsel bir tema belirlenmiş. 16 farklı karikatür dergisinden toplanan karikatürlerden başka ‘gazete odası’nda milli mücadeleye karşıtlığı ya da desteği ile tanınan gazetelerden haberler veriliyor. Üst kat çıkış ve iniş merdivenlerinde Eskişehir nüfusuna kayıtlı, İstiklal Savaşı şehitlerinin isimlerinin yazılı olduğu duvar yazıları ve şehit künyeleri sergileniyor. (296 şehit adı yer alıyor.)

Bu müzenin açılışı bir-iki ay içinde ‘halk’ tarafından yapılacakmış...

TEPEBAŞI’NDA MUMCU ÖDÜLLERİ

UĞUR Mumcu adına verilen ödüller ve anma toplantılarının en etkin olanı Tepebaşı’nda yapılıyor. Çağdaş Gazeteciler Derneği Eskişehir Şubesi ve Atatürkçü Düşünce Derneği’nin düzenlediği Tepebaşı Belediyesi’nin desteğiyle gerçekleştirilen ‘24. ÇGD Uğur Mumcu Ödül Töreni ve Anma Gecesi’nde 11 kategoride ödüller verildi. Anemon Otel’de gerçekleştirilen ödül töreninde 11 kategoride ödüller dağıtıldı. ES TV Genel Yayın Yönetmeni Soner Yüksel’in sunuculuğunu yaptığı gecede yılın siyasetçisi dalında CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ödüle değer bulundu.

Haberin Devamı

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’ın verdiği ödülü aldıktan sonra bir konuşma yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan şunları söyledi:

“Tam bağımsız Türkiye’ diyen Uğur Mumcu’nun sesini unutmayacağız. Gencecik yaşında idam sehpasına gidip bu ülkenin insanları özgür olsun diye cesaretle ölümün kemendini boynuna geçirenlerin cesaretini ve inancını unutmayacağız. Türkiye’yi bu karanlığın içine sokmaya çalışanları unutmayacağız. Bir kere daha tıpkı 19 Mayıs 1919’da sarı saçlı, mavi gözlü devin Samsun’dan o büyük gemi ile Anadolu’ya açıldığı yelkenlere ve açtığı gün gibi bir kere daha kanatlarımızı açacağız aydınlığa. Bir kere daha ‘Yaşasın Cumhuriyet, yaşasın özgürlük, yaşasın demokrasi’ diyeceğiz.”

Haberin Devamı

Etkinlikte, basın dalında Alper Ateş (Bloomberg TV), Nazlı Çelik (Star TV), Yalçın Bayer (Hürriyet); bilim dalında Prof. Dr. Şahin Koçak; hukuk dalında Celal Ülgen, Sibel Önder, Hüseyin Özbek, sanat dalında Berna Kafkas, Ali Rıza Tekin, Meryem Biçerli, Soner Erdoğmuş, Adem Yücel; demokrasi dalında Cumhuriyet gazetesinden Musa Kart, Kadri Gürsel, Ahmet Şık, Akın Atalay, Önder Çelik, Mustafa Kemal Güngör, Turhan Günay, Güray Tekin Öz, Murat Sabuncu, Bülent Utku, Hakan Karasinir, Şenol Buran; çevre ve kent dalında Cengiz Türe, Halit Gürsoy, spor dalında Gülsena Karakuyulu, Busenur Sevük, Ruud Boffin, emek dalında Gökhan Durmuş, Siirt’teki maden kazasında yaşamını yitiren işçileri temsilen Bengin Kılınç, Fikri Özdemir Suat Başaraner ödüle layık görüldü.

Haberin Devamı

TOKER VE SURURİ’YE ÖDÜL

Gecede, tutuklu bulunan Cumhuriyet gazetesi çalışanlarının ailesi, Siirt maden kazasında yaşamını yitiren işçilerin aileleri ve arkadaşları, Eskişehirspor kalecisi Ruud Boffin, sanatçı Gülriz Sururi de bulundu. Sururi’ye “Yılın Sanatçısı Ödülü”nün verildiği gecede, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve İnönü’nün kızı Özden Toker “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” aldı.

Törene, CHP Eskişehir milletvekilleri Gaye Usluer, Utku Çakırözer, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, ilçe belediye başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Gecenin sonunda Rahmi Saltuk ilgi ile izlenen bir konser verdi.

Haberin Devamı

Özden Toker’den eşi Metin Toker’le ilgili cezaevi anıları

‘İKİ DOĞUMUM SIRASINDA EŞİMİ CEZAEVİNE KOYDULAR’

ESKİŞEHİR Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ile birlikte Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’tan alan İsmet İnönü’nün kızı Özden Toker de tören öncesinde Eskişehir’deki Kurtuluş Müzesi’ni gezdiğini anlattı. Toker, kendisinin hem İsmet İnönü’nün kızı hem de gazeteci Metin Toker’in eşi olduğunu belirterek Cumhuriyet gazetesinin tutuklu olan gazetecilerinin eşlerine hitaben şunları söyledi:

“Benim büyük kızım, şimdi CHP Ankara Milletvekili olan Gülsün Bilgehan doğmadan 15 gün evvel Metin’i alelacele çalıştığı yerden (Akis dergisi), gazetesinden çekip götürdüler. Doğum yapmak üzere olan eşini, beni görmesine daha izin vermemişlerdi, alıp götürdüler. Sonra 8 ay sonra tekrar geldiğinde... Babam İsmet İnönü, ben, 40 günlük bebek olan kızımla hep birlikte şimdi müze olan Ankara’daki cezaevine (Ulucanlar, diğer adı Ankara Hilton) Metin’i ziyarete gittik. 8 ay sonra Metin çıktı. Bir sene sonra ikinci kızım Nurperi Özlen (İnönü Vakfı’nda çalışıyor) doğduktan 15 gün sonra aynı şekilde Metin’i aldılar, gene hapishaneye götürdüler. Metin şakayla ‘Herhalde Menderes benim bebek sesini duymamı istemiyordu onun için her seferinde beni hapishaneye gönderiyor’ diyordu. Metin Toker, ‘Gazetecilik adam gibi yapılırsa dünyanın en güzel mesleği’ diyordu. Buradaki arkadaşlarımın eşleri için söylüyorum, hakikaten eşleriniz büyük bir iş yapıyorlar. Ve Metin’i ilk defa hapse aldıklarında babamın ona yazığı bir pusula var ‘Benim kahraman evladım, seninle gurur duyuyorum’ diye yazmıştı Metin’e. Bundan kaç sene evvel. Ama o zaman da buna benzer şartlar vardı. İktidarlar tenkit edilmekten veyahut da bağımsız gazetecilikten hoşlanmıyorlardı. Şimdi aynı şekilde benzer şeyler oluyor. Ama ben her zaman Metin Toker’in eşi olmaktan iftihar duydum ve tekrar dünyaya gelip evlenecek olsam gene de Metin Toker’le evlenirdim.”

YARIN: Yılmaz Büyükerşen adaylık koyacak mı?
Tepebaşı ve Odunpazarı ilçe belediyelerinde neler oluyor?

 

Yazarın Tüm Yazıları