Üstün ırk arılar nasıl çalındı?

Tekirdağ’da milli arıcılık projesine ait kovanların talan edilmesi ve seçkin ırkların çalınmasının yankıları sürüyor. Sabotajla ilgili jandarma inceleme yaptı. Peki, bu önemli zirai gen ve ilaç çalışması neden sabote edildi ve korunamadı?

Haberin Devamı

Olayı dostumuz Av. Sühan Özkan haber verdi. Görsellere bakıyoruz, paramparça edilmiş petek ve kovanlar... Kolonilerden geriye kalan avuç avuç arı ölüsü.

Türkiye, Tekirdağ’da yaşanan bu talanı TRT Haber’de izledi. Namık Kemal Üniversitesi’nin (NKÜ) 7 yıllık arıcılık gen çalışması ve milli ilaç projesi, kimliği belirsiz kişilerce sabote edildi. Üstün arı ırkları çalınırken kalanlara ise yaşama şansı tanınmadı.

NKÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necati Muz, “Kapaklar açılarak arılar ölüme terk edilmiş, içerisindeki çerçeveler dışarıya çıkarılarak atılmış. Bu şekilde bu arılar yaşayamaz” dedi.

4 MİLYON ARI TELEF OLDU

Jandarma, üniversitenin suç duyurusu üzerine Uçmakdere’deki arıcılık bahçesinde inceleme yaptı. 4 milyon arının telef edildiği ortaya çıktı. Personel, zaman zaman arılar sebebiyle zor anlar da yaşadı. Jandarma, arı ilaçlarında dışa bağımlılığı sona erdirecek olan bu önemli gen çalışmasını kimin, neden sabote ettiğini belirlemeye çalışıyor. Bahçe en yakın yerleşime 10 kilometre mesafede, düzgün bir yolu yok. Bu sebeple bekçi de bulundurulmuyordu.

Haberin Devamı

Bu noktada yanıtı aranan diğer soru da böylesine önemli bir projenin neden korunmadığı.

Mustafa Necati Muz, alanın etrafının tel örgüyle kapalı olduğunu söyleyerek, “Araziye, 4 çeker olmadığı takdirde araçla ulaşılması çok zordur. Güvenlik donanımı ile ilgili soruşturma süreci bitene kadar bilgi veremiyoruz” dedi. Projeye ise son verilmeyecek. Ekip, yeni kovanlarla kaldığı yerden çalışmaya devam edecek.

GÜNÜN SÖZÜ
İşte bu olmadı

“RİZE’nin burnunun dibinde denizi doldurarak havalimanı inşa edeceksiniz, sonra dönüp siyasi rant adına ‘Rize-Artvin Havalimanı’ diyeceksiniz, işte bu olmadı. Artvinli demez, çünkü resmen ‘Rize Havalimanı’. Eğer siz havalimanını Arhavi-Fındıklı arasında inşa etseydiniz tamam derdim.”      Şevket ÇORBACIOĞLU

TATARİSTAN’DA 19 MAYIS COŞKUSU

RUSYA ile İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkeler arasındaki ticari ve ekonomik, bilimsel ve teknik, sosyal ve kültürel bağları güçlendirmeyi amaçlayan zirvenin 13’üncüsü bu yıl Tataristan’ın başkenti Kazan’da 19-21 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirildi. Bu arada 19 Mayıs bayramı da saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlandı.

Haberin Devamı

Türkiye Başkonsolosu İsmet Arıka, “Samsun’un vatansever insanlarının Atatürk’ü selamladığı, Atatürk’ün de bu selama cevap verdiği duygularla sizleri selamlıyorum” dedi. Ardından, Moskova’dan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı için Kazan’a gelen Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar, “19 Mayıs’ı Atatürk geleceğin güvencesi olarak gördüğü siz gençlere emanet etmiştir. Siz gençlere adamıştır. Sizler Cumhuriyetimizin yılmaz bekçileri olarak bu ülkeyi sonsuza dek yaşatacaksınız” diye konuştu. Törene Kazan’da okuyan çok sayıda Türk öğrenci de katıldı. Anadolu Türk Derneği’nin ev sahipliğindeki etkinlikte şiirler, türküler ve marşlar okundu. 10. Yıl Marşı büyük heyecan yarattı. Türkler ve Tatarlar etkinliği hep birlikte ayakta alkışladılar.

Haberin Devamı

RUSYA’NIN HELALİ

Ana temanın ‘paylaşım ekonomisi ve helal anlayışının ortak kazanımları’ olarak belirlendiği zirvede, İslami finans ve ortak bankacılık, helal endüstri, gençlik diplomasisi, ihracatın geliştirilmesi, girişimcilik ve yatırım konuları ele alındı. Zirvede ‘Rusya Helal Expo 2022’ sergisi ve ‘Makine Yapımı Kümelenmesi Forumu’nun yanı sıra Dünya Helal Günü ve İdil Ön Bulgarları’nın İslam’ı kabul edişinin 1100. yılı kapsamında düzenlenen programlar da dikkat çekti.

‘ARI YOKSA GIDA DA YOK’

ANKARA İli Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Solmaz, 20 Mayıs Dünya Arı Günü nedeniyle yaptığı açıklamada arıların ekoloji sistemindeki kritik rolüne dikkat çekerek, “Dünya gıda üretiminin üçte birinden sorumlu olan arılara hak ettikleri özeni göstermiyoruz. Hayatın devam etmesi için arılara ne kadar ihtiyacımızın olduğunu Dünya Arı Günü’nde bir kez daha hatırlatmış olduk” dedi.

Haberin Devamı

DOST ACI SÖYLERMİŞ

DOĞRU Parti Genel Başkanı Rifat Serdaroğlu’nun, Kılıçdaroğlu’na gönderdiği mektuptan: “Cumhuriyet’in önemli kurumlarından olan CHP’yi, AKP’nin tüm icraatlarında imzası ve suçu bulunan iki adet AKP larvasının önüne atıp AKP’nin 20 yılını aklama yoluna gittiniz!

Sizi defalarca uyardık, son kez uyarıyoruz. Bu yolda devam ederseniz Meral Akşener de sizi terk eder!

Bu işin mektebi yok Kemal Bey. Danışmak, araştırmak ve öğrenmek zorundasınız! Gelin konuşalım, çağırın anlatalım. Sizden bir talebi olan, sizden beter olsun!

Yoksa, yıkımın tek sorumlusu siz olacaksınız.”

BİLİYOR MUSUNUZ?

TARIMSAL üretim konusunda çalışmalarıyla ön plana çıkan Mamak Belediyesi’nin ekolojik tarım yapan çiftçilere 450 bin domates, biber ve patlıcan fidesi dağıttığını...

Haberin Devamı

ADANA Milletvekili İsmail Koncuk’un, Bakan Vahit Kirişçi’ye bu yıl bir kilogram buğdayın çiftçiye maliyetinin 4.30 TL civarında olduğu düşünüldüğünde, üretimin sürekliliğini ve dışa bağımlılığı azaltmak için açıklanacak oranın mazot, gübre, sertifikalı tohum gibi tarımsal girdi fiyatlarında yaşanan sürekli artış göz önüne alınarak açıklanması gerektiğine dikkat çektiğini...

Yazarın Tüm Yazıları