Un sanayicilerinin Girne zirvesine bereket yağdı

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF), gelenek haline getirdiği 17’nci Uluslararası Kongre ve Sergisi, bu yıl Kıbrıs’ın incisi Girne’de yapıldı.

Haberin Devamı

Federasyon Başkanı Haluk Tezcan’ın davetiyle katıldığımız toplantılar serisinde buğdayın Türkiye için ne kadar önemli olduğunu anladık, bir yandan da ‘yavru vatan’da neler oluyor gözlemledik.

Öncelikle, buğdayın konuşulacağı zirveye yağmuru da beraberimizde getirdik, mayıs ayında yağan yağmur bereket. Kıbrıslı çiftçiler sevinirken, ekibimiz içinde Girne’de denize girmeyi hayal edenler fena yanıldı. Giren yok mu? Var. Ukraynalı, Rus, İngiliz... Ekipten sadece bir kişi cesur çıktı, soğuk suya ayağını değdirdi Meliha Okur.

ERCAN’A KAÇINCI AÇILIŞ

Ne zaman Kıbrıs’a gelsek KKTC’nin tek havayolu kapısı, Ercan Havalimanı’nın yeni terminalinin açılışı için bir tarih verildi. Kaçıncı açılış, ben de unuttum. “Açılmıştır herhalde, bu defa yeni piste ineriz, yeni binadan geçeriz” diye düşünürken, yine eskisiyle karşılaştık. Hürriyet’in Kıbrıs Temsilcisi meslektaşımız Ömer Bilge’ye, “Yeni terminal malzemeleri ve binası üzerinde ambalajları bile duruyor, ne oldu açılış?” diye sorduk. “Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen ay açacak denildi, Kahramanmaraş depremi elektrik aksamının temin edilmesini aksattı, açılış yine ertelendi” cevabı verdi. Yani seçimden sonra ‘inşallah!’...

SEÇİM TRAFİĞİ

Haberin Devamı

Kongrenin ikinci günü yollarda bir trafik curcunası, yine Ömer’e sordum: “Nereye gidiyor bu insanlar?”

Dün, yurtdışı seçmenlerin ikinci tur oy kullanmalarının son günüymüş. Resmi rakamları da aldık. 142 bin 111 kayıtlı seçmen Kuzey Kıbrıs’ta yaşıyor ve ilk turda katılım oranı yüzde 59.1 olmuş. Yurtdışı seçmenler içinde en yüksek katılım oranı. İkinci turda da benzer bir performans bekleniyor. Malum, Kıbrıs’ta toplu ulaşım yok, herkesin bir aracı var. Başka ülkelerde vatandaşlarımız temsilciliklerde oy kullanırken, KKTC’de Türkiyeli seçmenler 3 merkezde, Lefkoşa, Gazimağusa ve Güzelyurt’ta spor salonlarında oy kullandı, çünkü spor salonlarının otopark alanları geniş.

Seçim trafiği pazar gününe kadar bitmeyecek. KKTC’de adreslerini taşımamış on binlerce seçmen yaşıyor. Coğrafya yakın olunca, “Gider, oyumu kullanır, dönerim” diyen çok. Yarışın iki tarafı da oyunu kullanmak isteyenlere her türlü yardımı yapıyor. Ek uçak seferleri organize ediliyor, hatta normal tarifeli sefer bulunmayan Hatay’ın İskenderun Limanı’na seçime özel yolcu gemisi bile var. Tabii, uyanık vatandaşlar da yok değil. “Size oy vereceğim” diye kalabalığa karışanlar, oy kullanacak olan ama bilet parasını bedavaya getirmek isteyenler...

Haberin Devamı

HATAY’DA DİŞ TEDAVİSİ

Kıbrıs’ta binlerce Hataylı yaşıyor ve özellikle diş tedavisinde Hatay’ın ilçeleri Ada’da çok meşhur. ‘Oyumu da kullanırım, akrabalarımı da ziyaret ederim, hazır gelmişken dişleri de yaptırırım’ diye seyahat planları yapanı da duydum.

GÖZLERİM TATAR’I ARADI

Un sanayicilerinin kongresinde, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ı da gözlerimiz aradı. Tatar, Kıbrıs denilince son yılların marka ismi. KKTC’nin tanınması için büyük mücadele veriyor ve en büyük destekçisi de Ankara. Türkiye hapşu dese, KKTC grip oluyor. Kıbrıs sorununda Türkiye oyuncu kurucu konumda olunca, Tatar’ın aklı ve fikrinin seçimlerde olması çok normal.

GÜNÜN SÖZÜ

- “Yalan tek kişilik bir olaydır. Aslında insan yalan söyleyerek sadece kendini kandırır. Çünkü yalan iki ya da üç kişilik değildir. Bir kişiliktir. Ancak, söyleyen için kaybettiği kişiliktir.” Metin ATAMER

Haberin Devamı

HATAY’A 3 AYDA 3 OKUL 

- Ankara 29. Ağır Ceza Mahkemesi, Necip Hablemitoğlu davasında Levent Göktaş’ın arasında bulunduğu 6 sanığın tahliye edilmesine ilişkin savcılığın yaptığı itirazı reddetti.     Alican ULUDAĞ

- Sabancı Vakfı’ndan: “Hatay’a üç ayda 3 okul kazandırmak için çıktığımız yolda, ikinci okulumuz olan Lassa Ortaokulu’nun açılışını gerçekleştirdik.”

- 200 TL’lik banknot 2009 yılında piyasaya sürüldü; değeri 131 dolar olan 200 TL banknotun şu andaki değeri ise 10.8 dolar.

MESAJ PANOSU

- “Kılıçdaroğlu ile Ümit Özdağ arasında imzalanan anlaşma ile ilgili tartışmalar üzerine mutabakat metnimizin 60. sayfasında yer alan ifadeleri size okuyorum: ‘Seçilmiş yöneticilerin görevlerine bir yargı kararı olmadıkça son verilmemesini güvence altına alacağız.’ Millet İttifakı’nın sözü budur. Protokol metninde de yargı kararı olmaksızın adım atılamayacağı net bir şekilde ifade edilmiştir.”                            Faik ÖZTRAK-CHP Sözcüsü

Haberin Devamı

‘SAYFALARIN EFENDİSİ’Nİ KAYBETTİK

Sanlı'yı, staj için gazeteye gelen bir grup arkadaşı ile Cumhuriyet’te tanıdık. ‘Ohri’li, ‘Robert’li ve Mülkiyeli Sedat Ergin’in kardeşiydi. İlk başta gazeteye geldiğinde genç bir müzik sevdalısıydı. Çok efendi çocuklardı, bu gruptan bazıları televizyon dünyasına girdi. O illet hastalıktan vefat edince, herkes perişan oldu. Abi-kardeşle önce Cumhuriyet’te, sonra Hürriyet’te birlikte çalıştık. Yakın abi-kardeş ilişkilerinde ‘Balkan muhabbetini’ de eksik etmedik, ağlaştık. Cenazesi de bu sevginin ne kadar gerçek olduğunu gösterdi. Eski patronumuz Aydın Doğan’dan eski başbakan yardımcısı Hüsamettin Özkan’a birlikte çalıştığı abileri ve dostlarına kadar sayısız seveni Sanlı’yı yalnız bırakmadı. Kimler mi, Ertuğrul Özkök, Vahap Munyar, Hasan Cemal, Fatih Altaylı, İsmet Berkan, Murat Bardakçı, Kerem Çalışkan, Kadri Gürsel, Mehmet Tezkan, İbrahim Yıldız ve onlarca dostu, meslektaşı... Cumhuriyet ekolünden yetiştiği için sayfa yapma mahareti de dikkat çekmişti, ona ‘Sayfaların Efendisi’ diyen de vardı. Onu çok arayacağız.

Yazarın Tüm Yazıları