Türkiye zeytinyağında büyüyor

Son yıllarda Türkiye genelinde zeytinyağında markalaşma ve coğrafi işaretli zeytinyağı sayısı giderek artıyor. Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan onay alan marka sayısı 23 Mart 2021 itibariyle 688’e, coğrafi işaretli zeytinyağı sayısı ise 16’ya ulaştı.

Haberin Devamı

Türkiye’de Türk Patent ve Marka Kurumu Coğrafi İşaretler Dairesi Başkanı Hakan Kızıltepe’yi Ankara’da ziyaret eden Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Milas zeytinyağına TPMK’dan ve AB’den coğrafi işaret alınmasından sonra markalaşmanın arttığını belirtti. Milas zeytinyağının AB’den coğrafi işaret almayı başaran ilk ve tek Türk zeytinyağı olduğunu belirten Reşit Özer, coğrafi işaretin markalaşmayı da arttırdığını ifade etti. Özer, Milastaki zeytinyağı markası sayısının kısa sürede 69’a ulaştığını belirterek, Milasta coğrafi işaretli zeytinyağı markası sayısının ise 19’a yükseldiğini anlattı.

Hakan Kızıltepe, MİTSO tarafından AB’ye yapılan başvuru ile Milas yağlı zeytinine AB’den coğrafi işaret alınması sürecini de yakından takip ettiklerini anlatarak kısa sürede AB coğrafi işaret onayının geleceğini umduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

16 COĞRAFİ İŞARET

1- Akhisar Uslu zeytinyağı

2- Akhisar Domat zeytinyağı

3- Altınözü zeytinyağı

4- Aydın Memecik zeytinyağı

5- Ayvalık zeytinyağı

6- Bayramiç Kazdağları zeytinyağı

7- Burhaniye zeytinyağı

8- Derik Halhalı zeytinyağı

9- Edremit zeytinyağı

10- Güney Ege zeytinyağı

11- Kilis zeytinyağı

12- Milas zeytinyağı

13- Mut zeytinyağı

14- Nizip zeytinyağı

15- Tarsus Sarıulak zeytinyağı

16- Kuzey Ege zeytinyağı

MERKEL’İN ÇARKI

GEÇEN pazartesi günü korona zirvesinde, bütün Almanya’da Paskalya için 5 günlük yasak kararı alan Merkel, patlak veren büyük tepki üzerine çark etti. Dün yeni bir zirve toplayarak yasağı kaldırdı ve “Bu benim hatam” diyerek özür diledi. Arkasından da şu cümleyi kullandı:

“Kafayı duvara vurursan daima duvar kazanır. Benim tecrübem budur!” Böyle bir şey Alman tarihinde ilk kez oldu.

BEKLENEN MESAJLAR NİYE YOKTU?

RECEP Tayyip Erdoğan’ın partisinin 7. Olağan Büyük Kongresi’nde yandaş medyanın günlerdir yazdığı konulara ve başlıklara değinmemesi sürpriz karşılandı. İktidar kanadı destekçisi medya, Erdoğan’ın 2023 seçimine güçlü girmek için kongrede Milli Görüş tabanına mesaj vereceğini, SP’yi Cumhur İttifakı’na davet edeceğini gündeme taşımıştı. Bu konuya değinmemesi sürpriz olarak nitelendirildi.

Haberin Devamı

Erdoğan’ın “Elinizdeki döviz ve altını ekonomiye kazandırın” diye yurttaşa çağrıda bulunması da hayli ilginçti. Milyonlarca dar ve sabit gelirli kitlenin elinde bu zor koşullarda nasıl altın ve döviz bulunabilir ki? Oysa işçi, memur, emekli, esnaf ve çiftçi Erdoğan’dan kendilerine yönelik, sorunlarını giderecek müjdeli haber bekledi. Ama gerçekleşmedi.

Tahminler ekonominin içinde bulunduğu koşulların buna elvermediği yönünde.

İSO: DEVİR YOK, KİRALAMA VAR

Değiştirmesine ilişkini haberle ilgili olarak İSO Genel Sekreteri bir açıklama göndererek devrin söz konusu olmadığını bildirdi. Gönderilen açıklama şöyle:

“İSO mülkiyetinde olan Evliya Çelebi Mahallesi Meşrutiyet Caddesi No: 62 Beyoğlu adresindeki binanın bir kısmı 2.derece tarihi eser’ niteliğinde olup yapım yılı 1882’dir; İSO mülkiyetine 1958’de geçmiştir. Tarihi eser niteliğinde olmayan kısmın yapım yılı ise 1963’tür.

Haberin Devamı

Söz konusu bina, 2017’ye kadar İSO hizmet binası olarak işler görmüş, İSO’nun birimlerini yine kendi mülkü olan Odakule binasına taşımasının ardından, 2020 Mart ayı itibari ile İstanbul Galata Üniversitesi’ne kiralanmış olup halen üniversite binası olarak işlev görmektedir. Bu konuda ileri sürülen iddialar gerçekleri yansıtmamaktadır. Bina, halen İSO mülkiyetinde olup herhangi bir vakfa devri söz konusu değildir.

ÇAĞLAR’DAN HÂLÂ YANIT BEKLENİYOR

İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar’ın atanmasından sonraki tartışmalar dinmiyor. Hakkında, atandığında CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu ve eski CHP Milletvekili Dursun Çiçek’in tepkileri dikkat çekmişti. Çiçek’in, Çağlar’ı “Sevgili eşimi Ardahan’a süren genel müdürdür” diye ilan etmesi dikkat çekmişti. Çağlar’ın geçenlerde basına düşen haberde, 12 villanın bulunduğu Kız Kulesi Konakları’nda piyasa değeri 80 milyon olan 650 metrekarelik villa satın aldığı ortaya çıktı ya... Bazı CHPliler tarafından bu konu gündemden düşürülmüyor. Muhalif birçok gazeteci, devlet memurluğu yapmış bir kişinin hangi vergilendirilmiş kazancı ile bu taşınmazı nasıl aldığı sorusuna ne İBBden, ne de Can Akın Çağlar’dan bir açıklama gelmedi. Şeffaf bir yönetim, İBB’nin iki numarası ile ilgili bu mal varlığı tartışmalarına niye cevap vermez? Kemal Kılıçdaroğlu’nun parti sitesindeki mal varlığı yer alırken, Çağlar niye bir hassasiyet göstermez!

Haberin Devamı

‘FUTBOL SADECE FUTBOL DEĞİL’

FENERBAHÇE’nin İstanbul Sözleşmesinin kaldırılmasına karşı açıklama yapması çok anlamlı ve sevindiriciydi. FETÖ’nün 3 Temmuz’da ele geçirmek için düzenlediği operasyona karşın yıkılmayan, ayakta kalan Fenerbahçe sporun dışında toplumsal sorunlara karşı duyarsız kalmayacağını son açıklaması ile bir kez daha gösterdi. FETÖ’nün tertiplerine karşı direnen FB’yi kutlayalım ama BJK, GS ve TS’ye ne demek gerekiyor. Unutulmasın ki, Simon Kuper’in kitabına adını verdiği gibi ‘Futbol sadece futbol değildir.’ Demek ki bir takımın 30 milyon taraftarı olması kolay değil.  Şükrü KARAMAN

MESAJ PANOSU

TÜRK milliyetçiliğinin evrimsel olarak taçlandığı en son gelişmiş zihinsel millici aşama, “Atatürkçülük milliyetçiliği”dir. Türk milliyetçileri ile Kemalistler artık “millici” bir ittifak çatısı altında üçüncü bir yolu açmalıdır. Yani, “Atatürkçülük” değil... “Atatürkçü millici milliyetçilik”.
Tahir ÇALGÜNER

 

Yazarın Tüm Yazıları