Yalçın Bayer

Yalçın Bayer

ybayer@hurriyet.com.tr

Türkiye bir müzayede cenneti oldu

Online müzayede kanalları piyasayı hareketlendirdi

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de koleksiyonculuk ve antika eşyalara olan ilgi her geçen gün artıyor. Yıllardır antika pazarlarından dükkânlarının eksiklerini tamamlamaya çalışan koleksiyon meraklıları artık internet ortamında da aradıklarını rahatça bulabiliyorlar.

Ülke genelinde çoğunluğu İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa merkezli birçok müzayede firması faaliyet gösteriyor. Bunun dışında Türkiye hemen her ilde bir müzayede merkezi olmasıyla da dikkat çekiyor. Çok sayıda ilçe adı da görülüyor. Yaklaşık bir hafta boyunca alıcıların beğenisine sunulan ürünlere internet üzerinden açık artırma usulü ile teklif verilebiliyor. Bu sürenin sonunda gerçekleştirilen canlı müzayede seansıyla da her bir ürün en yüksek teklifi veren kişiye satılmış oluyor. Kazanılan ürünler kargo şirketleri vasıtasıyla yeni sahiplerine ulaştırılıyor.

Haberin Devamı

Genellikle akşamları düzenlenen müzayedelerde koleksiyonerlere hem alım hem de satım yapabilme imkânı sunuluyor.

Sektörün amiral gemisi olan nümismatik müzayedelerinde alım satımı yasal olan, Osmanlı İmparatorluğu’nun son altı padişahı döneminde basılmış paralar, Türkiye Cumhuriyeti ve dünyanın birçok ülkesine ait paralar, hatıra paralar, madalyonlar, madalyalar, nişanlar, rozetler, jetonlar ve benzeri ürünler satışa sunuluyor.

Eski eşyaların satıldığı ‘tavan arası’ müzayedeleri ise insanları çocukluklarına geri götürüyor. Bu müzayedelerde ise kitaplar, kartpostallar, fotoğraflar, mektuplar, broşürler, afişler, eski yazışmalar, bakkaliye ürünleri, oyuncaklar, hisse senetleri, plaklar, resimler, eski süreli yayınlar ve benzeri eşyalar yeni sahipleriyle buluşuyorlar. Pul koleksiyonerlerinin hedefinde ise filateli müzayedeleri yer alıyor. Sanat eserlerinin, tabloların, vazo, saat ve benzeri eski ev eşyalarının satışa sunulduğu müzayedelere de rastlamak mümkün.

Satışa sunulan ürünlerinin değerlerinin ne kadar nadir bulunup ne kadar iyi korunmuş oldukları ile doğrudan alakalı olduğunu belirten uzmanlar, güvenilir müzayede firmalarını seçmenin de son derece önemli olduğunu dile getiriyorlar.           Volkan KESKİN

GÜNÜN SÖZÜ

Ben şatafatlı hayatı sevmem. Kısacası bilgisi ve terbiyesi olsun, gerisi mühim değil.” İlber ORTAYLI

Haberin Devamı

İŞÇİ ÇEVRELERİNDE KARAR OLUMSUZ KARŞILANDI
DİSK, İŞÇİ KENTİ İSTANBUL’U TERK ETTİ

Türkiye’nin saygın işçi sendikaları konfederasyonu Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) son günlerde tabanı, medya ve kamuoyu  tarafından oldukça eleştiriliyor.

Konfederasyona üye birçok sendikanın karşı çıkmasına karşın önceki genel kurulda alınan karar uyarınca DİSK, genel merkezini işçi kenti İstanbul-Beşiktaş’tan Ankara’nın Ümitköy Mutlu Mahallesi’ne taşıdı. Kemal Türkler, Abdullah Baştürk, Kemal Nebioğlu, Rıdvan Budak, Süleyman Çelebi , Kani Beko gibi efsane başkanların görev üstlendiği DİSK’in işçi kenti İstanbul’la özdeşleştiği belirtiliyor. DİSK’in İstanbul’u terk etmesine anlam verilemiyor. Ankara’daki genel merkezin DİSK tabanı ile örtüşmediği, emekçiden uzaklaştığı savunuluyor. “DİSK nereye” diye tabanda homurdanma olduğu ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Konfederasyonun en çok üyeye sahip ve en fazla aidatı ödeyen belediyelerde örgütlü Genel-İş Sendikası’nın DİSK’in Ankara’ya taşınmasında etkili olduğu ileri sürülüyor. “Parayı verenin düdüğü çaldığı” görüşü ileri sürülüyor.

TÜRK-İŞ de genel merkezini yakında Kızılay’dan Eskişehir yolunda yapımı süren yeni binaya taşıyacak. DİSK ve TÜRK-İŞ yeni yerlerinde merkezden hayli uzak konumda komşu olacak. Belki o zaman emekçi hakları için daha sık diyaloğa girerler.

AMERİKA VE İSRAİL YAPAYALNIZ KALDILAR

İRAN
da biliyor, İsrail ve Amerika askeri olarak savaşı kazandı ama stratejik olarak kaybetti. İşte İranlılar, bu stratejik alanı zorluyor. Amerika hegemonik bir güç olarak Ortadoğu’da artık güç gösteremiyor. Bu savaş, Amerika’nın gücünün sınırlarını gösterdi. Bu savaş, Amerikan stratejisine şunu gösterdi: Sadece askeri güç hegemonya kurmaya yeterli olmaz, uluslararası rıza gerekir. Irak savaşında uluslararası bir koalisyon vardı; bu kez Amerika ve İsrail yapayalnızlar.” (İranlı Siyasal Bilimci Abbas Vali)

* Ara Güler’in objektifinden çıkan kareler, kırmızı halıyı İstanbul’a taşıyor. Ara Güler Müzesi, Ara Güler’in Cannes Film Festivali’nde farklı yıllarda çekmiş olduğu fotoğraflardan oluşan ‘Cannes!’ başlıklı sergiyi izleyicilerle buluşturdu.

Yazarın Tüm Yazıları