Türk Hava Kurumu güçsüz bırakıldı

Son günlerde ülkemize çok büyük acılar yaşatan orman yangınları, dün ve bugün olduğu gibi bundan sonra da gündemde kalmaya devam edecek olan deprem, sel gibi büyük felaketlerdendir. Yaz ayları öncesi yapılan yetersiz ve tartışmalı uçan unsur kiralamaları, adeta günah keçisi ilan edilen Türk Hava Kurumu tartışmaları maalesef sonucu değiştirmemekte ve her yıl büyük orman kayıpları yaşanmaktadır.

Haberin Devamı

Bu konuda çözüm olarak çok önemli bir güç olan TSK uçan unsurları devreye alınmalıdır.

Envanterde olan ve sayısı yaklaşık 120 civarında olan, gece uçuş kabiliyetine sahip, son derece yetenekli pilotları olan genel maksat helikopterlerine satın alınacak havuz aparatı ve kısa bir eğitim ile bu büyük güç özellikle yaz aylarında kritik bölgelerde konuşlandırılarak yangınlara anında müdahale imkânı sağlanmalıdır. Buradaki en önemli husus helikopterlerimizin gece görüş uçuşu da yapabilmesidir. Bu da yangına 24 saat müdahale etme şansı tanımaktadır.

Ayrıca ömürlerini doldurmuş olan C/130 ve C/160 nakliye uçakları da modifiye edilerek yangın söndürme uçakları olarak Türk Hava Kurumu’nun (THK) emrine verilmelidir.

Atatürk’ün emri ile kurulan, ülkemize sayısız pilot yetiştiren, zirai ilaçlama ve yangın söndürme konularında uzun yıllar başarı ile hizmet veren THK’nın içinde bulunduğu sıkıntının en önemli nedeni kurban derileri toplanmasının 2013 yılında kurum elinden alınarak serbest bırakılması olmuştur. THK bu gelirle ayakta duran bir kurumdu. Oysaki bugün bu derilerin çoğu tarikat, cemaat yapıları tarafından toplanmaktadır. Kanunda bu değişikliği yapanlar THK’nın düştüğü bu durumdan aslen sorumludurlar. Yapılması gereken acilen bu kanunun gözden geçirilmesi ve THK’ya gerekli maddi desteğin sağlanmasıdır. Ufuk ALP

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

“Rüzgâr dinsin, yangın sönsün!” R.Ö.

VATAN SAVUNMASINDAYIZ

“ORMAN yangınlarıyla mücadele vatan savunması gibidir. Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh, bütün canlılar ve onların yaşam alanlarıdır. Hiçbirisinin zarar görmemesi için verilen mücadelede sen, ben ve o yoktur. Devlet ve milletle bütünleşmiş sadece kamu gücü vardır.” Faruk ÇEBİ

ATATÜRK VE VATANI KORUMAK

ORMANLARIMIZI koruyamıyoruz, yaylalarımızı, dağlarımızı, kıyılarımızı, denizlerimizi, göllerimizi, nehirlerimizi, doğal güzelliklerimizi, yeraltı ve yerüstü zenginliklerimizi koruyamıyoruz. Çocuklarımızı, kadınlarımızı, insanlarımızı, diğer canlılarımızı koruyamıyoruz. Laik cumhuriyetimizi, hukuk devletimizi, demokrasimizi koruyamıyoruz. Atatürk ilke ve devrimlerini, tam bağımsızlığımızı koruyamadık. En büyük yanlışımızı eşsiz liderimiz Atatürk’ümüze sahip çıkamayarak yaptık. Soruyoruz: Atasını koruyamayan, vatanını koruyabilir mi?

Suay KARAMAN

Haberin Devamı

YANAN YERLERDE 20 YIL İNŞAAT YAPILMASIN

DOĞRU Parti olarak, tüm partilere bir önerimiz var, diyor Genel Başkan Rıfat Serdaroğlu:

“Orman yangınlarını söndürme görevi, yasayla Türk Hava Kuvvetleri’ne verilsin. Kurban derilerini de sadece bu kurum toplasın. Ormanların bakımı-koruması-ürünlerinden faydalanılması işi de tamamen orman köylüsüne verilsin. Ormanı, orada yaşayanlardan daha iyi kimse koruyamaz. Yasaya bir de geçici madde koyalım; “Yanan orman arazileri üzerine 20 yıl süresince hiçbir inşaat yapılamaz” diye...

ORMAN KANUNU DA 40 KEZ DEĞİŞTİ

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur: “İktidar mensupları klavyecilik yapıp, sosyal medyada Genel Başkanımız dahil muhalefete saldırmaktan öteye bir şey yapmıyor. AKP döneminde orman yangınları yüzde 250 neden arttı? Orman Kanunu’nda 40’a yakın değişiklik yaparak ormanlarımızı yandaşlara peşkeş çeken ‘beton iktidarı’na ‘yalancı arayan aynaya baksın’ demek durumundayız.”

Haberin Devamı

BUNLARI DA UNUTMAYALIM... 

4 Ağustos’tan itibaren, çiy noktası sıcaklığı yani nem artmaya başlıyor ama önümüzdeki iki hafta boyunca yağmur görülmüyor. Ateşe, cahillere ve dolayısıyla provokasyonlara aman dikkat. Mikdat KADIOĞLU

Şu an geçerli olan tek somut kanıt, küresel ısınmanın sonuçları ve bilimin gerçekleri. Emre Hakan Sevgi

Ortak aklın yönetmediği her ülke yanar.     Murat Girgin

Sigara içenler, ormanların içinden geçen karayollarına bile alınmasın bugünlerde.

Böyle bir gündemde bile hâlâ sigarasını camdan atan yaratıklar var.

(Videoda olay yerini gösteriyor) Buraya
acil olarak uçak desteği gerekmekte. Bir kez daha haykırıyoruz.

Milas Belediye Başkanı Av. Muhammet TOKAT

Haberin Devamı

‘ORİJİNAL KEMALİZM’...

YENİ Dünya Düzeni zorlamacıları Post-Kemalizm, Neo-Kemalizm gibi tanımlamalar ile kendi gerçeklik alanlarını tarif eden sözde “sosyal demokrasiyi” ikame edici koltuk değneği yapay gerekçeler üretseler bile; her seferinde “Güncel Kemalizm” duvarına çarpıyorlar. Bence bu kişiler debelenmeyi bırakıp ‘Orijinal Kemalizm’e odaklanmalı ve Kemalizm’i önce doğru anlamakla işe başlamalılar. Kemalizm ne aşılmış ne de aşınmıştır. Güncel ve çağcıldır. Tahir Ç.

NELER SÖYLÜYORLAR
KAYYUM BAŞKANIN MARİFETLERİ

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, THK Kayyum Heyeti Başkanı Cenap Aşcı’nın göreve başladıktan bir süre sonra kurumun taşınmazlarını satışa çıkardığını belirterek, “İşi gücü bırakmış pandemi döneminde herkes evinde otururken kurumun elinde ne var ne yok satmış... Türk havacılığı dendiğinde ilk akla gelen kurum THK idi. Benim gibi birçok vekil arkadaşım, atanan bu ‘düğüncü’ kayyumun iş ve işlemlerini Meclis gündemine taşıdık. Ama yanıt alamadık. Tam bir sessizlik hâkim.”

Haberin Devamı

TEKNOFEST’TE UÇURDULAR

Tekin, THK’nın uçaklarının hurda, kullanılmaz olduğunu savunan ve “Benim teşkilatım bunlarla uçmak istemiyor” iddiasını öne süren Aşçı’nın söylemine karşılık, Teknofest’in temsili bir yangın söndürme uçuşunda yer alarak saatte 200 kilometre hızla 5,5 ton suyu işaretlenen alana bıraktığını hatırlattı. THK’nın uçuşa hazır uçaklarının ihaleye alınmadığını, “en pahalı teklifi verenin kazandığını” söyledi.

 

Yazarın Tüm Yazıları