Tunus’ta skandal karar!

Evet, yargıdan yabancı diplomatları Türk İş Kanunu’na tabi ‘işçi’ sayan skandal karar bu!

Haberin Devamı

Tunus Askeri Ataşeliği’nde görevli yerel bir personelin işe iade talebiyle açtığı davada, görevli iş mahkemesi akıllara durgunluk verecek bir gerekçeyle personelin işe iadesine karar verirken, İstinaf Mahkemesi’nin yerel mahkeme kararını onaması ile skandal yeni bir boyut kazandı. Belirli süreli iş sözleşmesiyle Tunus Askeri Ataşeliği bünyesinde görev yapan yerel personel A.Ç., iş sözleşmesinin gerekçesiz olarak feshedildiği iddiasıyla Ankara 11. İş Mahkemesi’nde işe iade ve tazminat talebiyle dava açtı. Tunus Askeri Ataşeliği, A.Ç.’nin belirli süreli sözleşmeyle çalıştırıldığını ve hizmetlerinden memnun olunmamasından ötürü sözleşme yenilememe kararının Tunus Savunma Bakanlığı’nca alındığını ve Türk İş Kanunu’na göre ‘işe iade’ kararının verilebilmesi için aynı işyerinde en az 30 işçinin çalışıyor olmasının şart koşulduğunu, Askeri Ataşelik’te İş Kanunu’na tabi tek çalışanın davacı olduğu, bu nedenle talebin haksız olduğunu savundu. İş Mahkemesi’nin, SGK’ya yazdığı bilgi isteme yazısına gelen cevapta tek SGKlı çalışanın davacı olduğu; Dışişleri Bakanlığı’nın cevabında ise, sadece Askeri Ataşelik değil Türkiye Cumhuriyeti sınırları dahilindeki Tunus Cumhuriyeti Misyonları’nın tamamında (Ankara’daki Büyükelçilik ve İstanbul’daki Başkonsolosluk) görevli Diplomatik ve Konsüler statüdeki yabancı personel sayısının 35, yerel personelin ise 11 olduğu belirtildi. İş Mahkemesi, Dışişleri Bakanlığı’ndan gelen yazıya dayanarak, İş Kanunu’nun 18. maddesindeki 30 işçi ön şartının yerine geldiğine hükmederek A.Ç’nin işe iadesine karar verdi. Askeri Ataşelik, kendilerinin Tunus Büyükelçiliği’yle idari bağının bulunmadığını, öyle kabul edilse bile Türkiye’deki tüm misyonlardaki İş Kanunu’na tabi personel sayısının 11 olduğunu, İş Mahkemesi’nin büyük bir yanılgıyla, diplomatları da ‘işçi saydığını’ gerekçe göstererek İstinaf Mahkemesi’ne başvurdu. İstinaf mercii Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 30. Hukuk Dairesi ise bu açıkça hukuka aykırı kararı onarken, gerekçesiyle daha büyük bir skandala imza atarak, “... davalı ile Büyükelçiliğin Tunus Devletine bağlı olduğu, Türkiye ve yurtdışında aynı idari birime bağlı olarak çalışan işçi sayısına göre yasada yer alan 30 işçi sayısı koşulunun gerçekleştiği kabul edilmelidir...” şeklinde gerekçe oluşturdu. Onama kararının kesin olduğu belirtilen karara karşı Askeri Ataşelik Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunurken, Tunus Büyükelçiliği, Türk Dışişleri Bakanlığı’na nota vererek, bu skandal kararın izahını istedi. 

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ
Sevgi, kariyer ve para mıdır?
“SON yıllarda tüm dünyadaki insanların sevgiden çok az bahsediyor olmaları, maddiyatın ön planda olması, para ve kariyerin, daha güzel evlerin ve arabaların peşine düşüp sevgiyi ve aşkı unutmuş olmaları aslında Sevgililer Günü’nün önemini daha da arttırıyor. Sevgi sözcüklerini unutmayın sakın.” Erdem KOCA

Haberin Devamı

DR. YÜCEER, PAKOP’U İZLİYOR

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, Plastik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (PAKOP) yapılması planlanan, Ergene Havzası Koruma Alanı içerisinde yer alan birinci sınıf tarım arazisi niteliğindeki alanda çevre planı değişikliğine gidilmesini hukuku yok saymak olarak nitelendirdi. CHPli Yüceer, “Tekirdağ’ın en verimli arazilerinin üzerinde Plastik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması kabul edilemez. Nitekim mahkeme daha önce bu proje için 2 kez yürütme durdurma kararı aldı. Buna rağmen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED olumlu raporu verdi. ÇED’in iptal davası süreci devam ederken, bu alanda çevre planı değişikliğini askıya çıkartarak hukuku pas geçip bir an önce yapılaşmanın başlanması hedefleniyor. Ergene halkını, çevrecileri yok sayarak bu ülkenin verimli topraklarını talan etmek isteyenlere karşı mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Dr. Yüceer, konuyu Meclis gündemine taşıyarak Bakan Murat Kurum’a “Hukuka ve halka rağmen bu projede neden ısrar ediliyor. ÇED iptali için dava süreci devam ederken Bakanlığınızın çevre planı değişikliğini onaylamasının gerekçesi nedir?” diye soruyor.

EDİRNE GÖMÜT TAŞLARINDAN ‘OSMANLI HAZİNESİ’ ÇIKTI

TÜRK sanatının en somut uygulamalarını yansıtan gömüt taşlarının Edirne’de örneklerini derleyen araştırma kitabı ‘Edirne’nin Gömüt Taşları’ önümüzdeki hafta seçkin yayınevlerinde satışa çıkarılacak. Cem Altınel’in yazarlığını, Devrim Yaman’ın tasarımını yaptığı 640 sayfalık kapsamlı araştırmanın kitap haline gelmesi 2.5 yıl sürdü. Türk sanatının en somut uygulamalarını yansıtan gömüt taşlarının Edirne’deki örnekleri, kitabeleri, bezemeleri ile Osmanlı dönemi Edirne’sinin kültür, sanat, bilim, yazın, politika, askeriye, ekonomi, ticaret, bürokrasi ve sosyal yaşam düzeyini açıklayan pek çok veri sunuyor.

Haberin Devamı

Uzmar tarafından sosyal sorumluluk anlayışı ile desteklenen kitap, Meastro Reklamcılık tarafından yayımlandı.

Sigarayı bırakmak Yeşilay ile artık daha kolay
ÖLÜMLERİN YÜZDE 26.6’SI SİGARADAN

YEŞİLAY, 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü’nde sigarayı bırakma mobil uygulaması ‘Bırakabilirsin’i tanıttı. Sağlık Bakanlığı ile birlikte geliştirilen uygulama, sigara bırakma hedefinin konulma aşamasından yaşanan zorlukların raporlanmasına kadar pek çok kolaylık sağlıyor ve ücretsiz psikolojik desteğe kadar her aşamada destek sağlıyor. Türkiye’de yaygın olarak tütün ürünü kullanıldığını ve ölümlerin yüzde 26.6’sının tütün kullanımına bağlı nedenlerle meydana geldiğini belirten Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk: “Toplumu ve öncelikle gelecek nesilleri sigaranın zararlarından korumak hepimizin görevi, bu mücadeleyi hep birlikte sürdürmeliyiz. Yeşilay olarak bağımlılıklar konusunda dünyaya örnek proje ve faaliyetler yürütüyor, başarılı sonuçlar elde ediyoruz” ifadelerini kullandı. Tütün bağımlılığından kurtulmak isteyenlerin yanında olduklarını belirten Öztürk, “Dünyadaki pek çok uygulamanın en iyi özelliklerini Yeşilay olarak kendi deneyimimizle birleştirdik. Bırakabilirsin mobil uygulamasının sigarayı bırakmak isteyenlere çok önemli bir destek sağlayacağını düşünüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ?

SOSYAL Demokrasi Derneği’nin (SDD) düzenlediği ‘Sosyal Demokrasi Ödülleri’nin bu akşam 19.30’da, Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla Çankaya Belediyesi Zübeyde Hanım Sosyal Tesisleri’nde 19.30’da ‘Korkmuyoruz; daha cesur, daha özgüvenli, daha inançlı, daha kararlı’ mesajıyla; ‘Siyaset Ödülü’nün CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na, ‘Basın Ödülü’nün Gazeteci Özlem Gürses’e, ‘Sivil Toplum Ödülü’nün de Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı (um:ag) adına Güldal Mumcu’ya verileceğini...

TEMİZ Enerji Vakfı (TEMEV)’nın Türkiye’de Sivil Toplumun Desteklenmesi Ortaklıklar ve Ağlar Hibe Programı kapsamında Küresel Denge Derneği işbirliği ile yürüttüğü ‘Yerelden Ulusala İklim Ağı’ projesi kapsamında, 13 bölgeyi kapsayan eğitimlerimizden ilk 9’unu tamamladığını; yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının, iklim değişikliği konusunda farkındalıklarının artırılmasını hedefleyen bölge eğitimlerinin onuncusunu önceki gün Gaziantep’te gerçekleştirildiğini..

Yazarın Tüm Yazıları