TÜİK’in verileri umutsuzluğu arttırıyor... İş aramayan işsizler!

Toplumun temel sorunu, gençleri pençesi altında kıvrandıran işsizlik, TÜİK’e göre azalıyormuş. Enflasyona ilişkin yayınladığı verilerle yoğun şekilde eleştirilen Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre işsiz sayısı 2020 yılı Kasım döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 303 bin kişi azalarak 4 milyon 5 bin kişi oldu.

Haberin Devamı

İşsizlik oranı 0.4 puanlık azalışla yüzde 12.9 düzeyinde gerçekleşti. İstihdam edilenlerin sayısı da bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyon 103 bin kişi azaldı. İş bulma umudu olmayanların sayısı ise 1 milyon 674 bine çıktı.

TÜİK’in rakamlarına baktığınızda “Oh ne güzel, işsizlik azalıyor” diyebilirsiniz. Ancak enflasyonda olduğu gibi işsizlik verilerinin de günlük yaşamdaki gerçeklerle uzaktan yakından ilgisi yok!

Bu nasıl azalmadır ki hâlâ üniversite mezunu her üç gençten biri iş kapıları yüzlerine kapandığından umutsuzca evde oturuyor... Hâlâ işsizler ordusu İŞKUR’un önünde başvuru kuyruğu azalmıyor... Bu nasıl azalmadır ki hâlâ salgından ötürü kapanan işyerlerinde işlerine son verilenlerin sayısı çığ gibi büyüyor... Bu nasıl azalmadır ki hâlâ işlerini yitirenlere ödenen kısa çalışma ve ücretsiz izin ödeneği alanların sayısı yükseliyor... Belediyelerin önü iş arayanlarla dolu...

Haberin Devamı

Resmi verilerin dışında gerçek işsiz sayısı salgınla birlikte 10 milyonu aştı. Milyonlarca işsiz çaldığı kapıların kapanmasından ötürü umudunu tüketerek İŞKUR’a artık başvurmuyor. Yani TÜİK’in aksine gerçek işsiz sayısı büyümeye ve ürkütmeye devam ediyor. Toplumda o kadar geliri azalan ve işsiz sayısı var ki, her akşam TV ekranlarından izliyoruz. TÜİK’in verileri inandırmıyor, tebessüm ettiriyor. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da verilerin gerçek tabloyu yansıtmadığı, işsizliğin daha da derinleştiğini söyledi.

Şükrü KARAMAN

GÜNÜN SÖZÜ

“DÜŞÜNCEYE düşünceyle karşı çıkılır, cezayla değil.” İoanna KUÇURADİ

BELTUR’A BİG CHEFS’TEN GENEL MÜDÜR

İBB’ye bağlı BELTUR’daki atamalar niye sorunsuz yapılamaz? Daha önce yazdığımız benzer rahatsızlıklar sürüyor ki, yeni bir genel müdür değişimi gündeme geliyor. BELTUR’a gelecek ismin, Osman Cenk Akın olduğu söyleniyor. Ekrem İmamoğlu’nun önemli üç danışmanından biri, Yiğit Oğuz Duman. Daha önce insan kaynakları ve organizasyon yönetimi ilgili Peryön Yönetim Kurulu Başkanlığı’nda bulunan Duman’ın, kendisi gibi bu kurumda görev yapan Osman Cenk Akın’ı BELTUR’a genel müdür olarak önerdiği iddiası, dışarıda tartışma konusu oldu.

Haberin Devamı

CHP’nin bazı örgüt üyelerinden tepkiler geldi, “CHP içinde hiç mi genel müdürlük yapacak kişi yok? Atama yapılacak kişi, ille de İmamoğlu’nun arkadaşının yakını mı olacak?” diye sordular.

Osman Cenk Akın’ın, dünyada önde gelen restoran zinciri Big Chefs’in Türkiye CEO’su olduğu biliniyor. Bunun üzerine BELTUR’daki fiyatların ne olacağı konusunda konusundaki endişe de dikkat çekti.

Gürsel Tekin ve Barış Yarkadaş’ın sosyal medyadan gündeme getirdiği bir işsizlik olayı yürekleri burktu. Kocaeli’nin Kartepe Belediye Meclis üyesi Tugay Adak (28) geçen seçimler öncesinde yöresinde CHP pankartını asarken düşüp gözü sakatlanmış; önceki gün de uzun süre iş bulamadığı için köprüden atlayarak intihar etmişti.

Akıl ve ruh sağlığı kitap oldu
‘TEHLİKELİ VAKA DONALD TRUMP’

Haberin Devamı

ESKİ ABD Başkanı Donald Trump’ın akıl ve ruh sağlığını dört yıllık başkanlığı boyunca inceleyen adli psikiyatrist Bandy X. Lee, Trump’ın tıpta psikoz olarak isimlendirilen düşünce, algı ve davranış bozuklukları gösteren bir beyin hastalığından mustarip olduğunu ileri sürüyor. Esas kaygı verici olan, böyle bir liderin, taraftarlarının da akıl sağlığını bozmuş olması. Şimdi Trump artık başkan olmadığına göre toplum akıl sağlığına nasıl kavuşturulur?

Dünya Akıl Sağlığı Federasyonu Başkanı olan Lee, bir grup psikiyatrist ve psikolog ile birlikte Trump’ın akıl sağlığının bulunduğu mevkiye uygun olup olmadığını inceledi. Bulguları ‘Tehlikeli Vaka Donald Trump: 27 Psikiyatrist ve Akıl Sağlığı Uzmanı Bir Başkanı Değerlendiriyor’ başlıklı kitapta topladı.

Haberin Devamı

İYİ PARTİ’DEN TARIM İÇİN 10 İYİLEŞTİRİCİ ÖNERİ

İYİ Parti’de ekonomiden sorumlu genel başkan yardımcısı Erhan Usta, TBMM Genel Kurulu’nda çiftçilerin sorunları üzerine konuştu ve hükümete 10 maddelik çözüm önerilerini sundu.

“Tarımda doğrudan destek ödemelerini bu yıla mahsus olmak üzere 22 milyar TL’den 30 milyar TL’ye yükseltin. Destekleri üretim sezonundan önce açıklayın, arz açığı olan ürünlerde, ürünleri mutlaka destekleyin. Türkiye’nin gübre üretim kapasitesini arttıracak tedbirler alın. TİGEM arazilerini yağmalamaktan vazgeçin, TİGEM’i çiftçiye kaliteli ve hesaplı tohum tedarik eden bir kurum haline getirin. Meraları, yaylaları köylümüze geri verin. Vatandaşa haksızlık etmeden, idareye yakın olanları kayırmadan arazi toplulaştırması çalışmalarını hızlandırın, son derece yavaş gidiyor. Tarımda kullanılan mazottan ÖTV almayın.

Haberin Devamı

Tarımsal sulamada sorunlar var. Göleti hazır olan yerler var, kanallar yok, bu yatırımlara öncelik verin. Sebze ve meyveleri tarladan markete, pazara en ucuz şekilde getirecek düzenlemeleri ve denetimleri yapın. Çiftçilerin kredilerini mümkünse faizsiz veya çok düşük faizle yapılandırın.”

MEB ‘ÇETELERDEN’ KURTARILMALI

TÜRK Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’u makamında ziyaret etti ve Türk Eğitim-Sen ve SODİMER işbirliğiyle gerçekleştirilen ‘2023’e Doğru Dijital Eğitim Çalıştayı’ raporunu takdim etti. Öğretmenlerin sorunlarını iletirken “tüm atama ve görevlendirmelerde liyakatin esas alındığı adaletli bir sistem ihdas edilmesi gerektiği”nin altını çizen Geylan’ın, “eğitim yönetiminin, sendika/vakıf/cemiyet görünümlü çetelerin tahakkümünden kurtarılması gerektiğini” söylemesi dikkat çekti.

BİLİYOR MUSUNUZ?

İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı’nın, binlerce devremülk sahibinin ‘sahte çürük raporları’yla mağdur edildiği, Türkiye’nin ilk devremülk sitesi olan, Alanya’daki 60 bin metrekarelik Çimtur Tatil Sitesi’ndeki yolsuzluk ve usulsüzlükleri Meclis’e taşıdığını, Bakan Murat Kurum’a 14 maddeden oluşan bir soru önergesi verdiğini ve “Anayasa’daki mülkiyet hakkı rafa mı kalktı?” dediğini...

 

 

Yazarın Tüm Yazıları