Toros sediri umut oldu

Küresel ısınma ve iklim değişikliği, dünyanın karşı karşıya olduğu ciddi bir sorun. Isınmayı yavaşlatacak çözümler aranıyor. Ama devam eden ısınmanın uzun vadede yıkıcı etkisine karşı çareler de düşünülüyor. Bunlardan biri de orman ekosistemi.

Haberin Devamı

Ülkeler ormanlarının üzerine titriyor. Gözbebeği gibi bakıyorlar. Mesela Almanya’ya gidenler bilir. Gidemeyenler de fotoğraflardan görmüştür. Almanya deyince göz önüne, alabildiğine bakımlı yeşil alanlar, ormanlar gelir. Halka açık bölümlerinde gezersiniz ama bir çalı parçası bile alamazsınız. Cezası çok ağırdır. Almanya’nın yüzde 33’ü, yani 11.4 milyon hektarlık bölümü orman. 90 milyarı aşkın ağaç varmış. Ülkemizin de yüzde 27.6’lık bölümü ormanlarla kaplı. 10 milyar civarında ağaç olduğundan hareket ediliyor. Almanya’ya göre orman ve ağaç fakiri sayılırız.

Küresel ısınmanın ormanlar üzerindeki etkisine karşı Almanya harekete geçmiş. Almanya’daki gazeteci dostumla konuşuyorum. ‘Küresel ısınma’, ‘iklim değişikliğine’ karşı orman yönetimi için 1.5 milyar Euro bütçe ayrılmış. Almanya’da yassı yapraklı ve iğne yapraklı ağaçlar arasında bir denge varmış. Ladin ağacı ve karaçam gibi iğne yapraklı ağaçlar yüzde 54.2 oranıyla biraz daha fazlaymış. Ama son üç yıldır kuraklık, sıcak dalgaları özellikle ladin ve çam ağaçlarını etkilemiş.

Haberin Devamı

Şimdi Almanya iklim değişikliği, küresel ısınmaya karşı Türkiye’den, Toroslar’daki sedir ağaçlarından medet umuyor. ‘Lübnan sediri’ (Cedrus Libani) adlı bu ağaçlar en fazla Toroslar’da bulunuyor. Yeni dikimlerde bu ağaçları planlıyorlar. Bu ağaçların sıcağa ve soğuğa çok dayanıklı olması büyük avantaj olarak kabul ediliyor. Almanya’da Bayreuth Üniversitesi’nin botanik bahçesinde deneme alanı kurulmuş. Toroslar’dan Almanya’ya götürülen bu ağaç türünün yüzlerce örneği Bayreuth Üniversitesi Ekolojik ve Botanik Bahçesi’ndeymiş. İklim, su kullanımı, fotosentez performansı ve gövdedeki büyüme dinamikleri gibi değerler ölçülüyormuş.

Almanya’nın ünlü haftalık gazetesi Die Zeit geçen hafta bu konuya geniş yer ayırmış, ‘Ormanlarımıza Toros sediri’ diyor. Bahçe müdürü ve ormancı Gregor Aas, “Ladin veya çamdan daha iyi büyüyorlar, aşırı iklim koşullarına karşı dayanıklılıkları kanıtlandı” diyor. Almanya ülkenin her yerinde deneyler yapıyor. Yalnızca orman iklimi fonundan, hükümet 70 milyon Euro’nun üzerinde 200 araştırma projesini finanse ediyor.

Haberin Devamı

Alman Hohenheim Üniversitesi Botanik Enstitüsü de Antalya Batı Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü ile ortaklaşa ‘Toros sediri’nin doğal yaşam alanı olan Toroslar’da ve Orta Avrupa’daki plantasyonlarda ağaç büyüme dinamikleri, karbon alımı, su kullanımını ve ekonomik potansiyeli’ adlı araştırma projesini yapmış. Antalya’nın Elmalı ilçesinde bulunan Sedir Araştırma Ormanı’nda Almanlarla birlikte üç deneme alanı kurup ağaçları 24 saat aralıksız sensörlerle izlemişler. Sonuçları nedir bilmiyoruz. Ülkemizde de küresel ısınma ve kendi ormanlarımızda benzer çalışmaların mutlaka yapıldığını düşünüyoruz. Unutmayalım: Ormanlar ülkenin can damarlarıdır. Onlar gelecek nesillere miras bırakacağımız mücevherlerimiz.

Haberin Devamı

NE GÜZEL BALLI BÖREK!

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi’nin 28 şirketi bulunuyor, dolayısıyla siyasetçiler ‘maaşlı’ kadro bekliyor. Kimler mi? Yerel yönetimleri alan ‘ittifakın’ üyeleri. Aralarında kimler yok ki... Eski CHP ilçe başkanları, yönetim kurulu üyeleri, başkan adayları; bunun içinde İYİ Parti’nin ‘adaylarını’ ve ittifakın diğer ortaklarının önerdiği kişileri de unutmamak gerekiyor. Ancak tarafımıza bizzat bazı şirket yönetim kurulu üyelerinden gelen bir bilgi şöyle: “Atandığımız şirket ile ilgili evrak istiyoruz ama alamıyoruz. Bazı arkadaşlarımıza Ekrem İmamoğlu’nun kesin talimatı var ‘Siyasiler şirketlere gelmeyecek’ diye... Yönetim kurulu toplantıları yapılmıyor; sadece tarafımıza kurye tarafından karar defteri geliyor, imzalayıp aynı kuryeye veriyoruz, hesabımıza maaşlar yatırılıyor. Fikrimiz sorulmuyor, hiçbir dahlimiz yok. Böyle bir düzeni istemiyoruz.”

Haberin Devamı

Bazı yönetim kurulu üyelerine şirket merkezinin yerini biliyorlar mı diye sorsanız herhalde birçoğunun cevabı ‘hayır’ olabilir.

GÜNÜN SÖZÜ

“TÜRKLÜK bir hastalıksa ben kronik bir hastayım. Ben Türklükte bu milletin her ferdinin refahını ve mutluluğunu görüyorum. Ne mutlu Türküm diyene!”

Prof. Dr. Pelin GÜNDEŞ-Eski AKP Kayseri Milletvekili

TÜRKLÜK ÜZERİNE ATATÜRK NE DİYOR

GAZETECİ Barış Terkoğlu andımızı kaldıranların ‘Türklük hastalığı’na tutulduğunu yazdı, çok beğeni aldı. Eski diplomat ve milletvekili Onur Öymen, Atatürk’ün Türklük hakkında söylediklerinden bir not geçti. Bazılarını şöyle aktarıyor:

“Hayattaki yegane üstünlüğüm, Türk olarak doğmaktır.”- “Bu ülke tarihte Türktü, bugün de Türktür ve sonsuza dek Türk olarak yaşayacaktır.”

Haberin Devamı

“Yüksel Türk! Senin için yüksekliğin hududu yoktur.”

“Türk milletinin karakteri yüksektir, Türk milleti çalışkandır, Türk milleti zekidir.”

“Türklük benim en derin güven kaynağım, en derin övünç dayanağımdır.”

TAVAK’IN AB ZİRVE HAZIRLIKLARI

TÜRKİYE-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK) Başkanı Faruk Şen, TAVAK’ın, 21. Yüzyıl Kültür ve Eğitim Vakfı ile birlikte 26 Mart tarihinde Brüksel’de gerçekleşecek AB Zirvesi’nden önce Türkiye’nin konumunu sizlerle tartışmak istiyoruz. Herkesin söz alacağı, kısa olarak AB’deki gelişmelerin dile getirileceği ve ayrıca “İngiltere modelinde Türkiye için özel statü olabilir mi?” konusunun da tartışılacağı bu toplantı, yarın 14.00-17.00 arasında Gayrettepe Point Hotel’de gerçekleştirilecektir. tavaksen@gmail.com

BİLİYOR MUSUNUZ?

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut’un, emeklilerin bayram ikramiye tutarının üç yıldır yerinde saydığını belirterek “Bu süreçte her şey fahiş oranda zamlandı, emeklinin feryadını duyun” diyerek emekli ikramiyesinin en az 2 bin lira olması gerektiğini önerdiğini...

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan’ın, Türkiye’de 1 milyon 440 bin 762 stajyer öğrencilere ücret ödenmediğini, bu konuda Meclis’e bir kanun teklifi sunduğunu...

TEKİRDAĞ Namık Kemal Üniversitesi’nin, Kırkpınar’da derece yapan pehlivanlarımıza, spor yöneticiliği ve beden eğitimi spor öğretmenliği bölümlerinde üçerden altı kontenjan ayırdığını...

Yazarın Tüm Yazıları