Tarım alanına OSB kurulamayacak

Edirne Uzunköprü Ticaret ve Sanayi Odası ile Edirne İl Özel İdaresi ve Uzunköprü Belediyesi tarafından, Kavacık köyünde ‘halka rağmen’ işlemleri başlatılan Uzunköprü Karma Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulması için 10 üst ölçekli planlarda yapılan değişikliklerin iptali için Danıştay 6. Dairesi’nde açılan davada yürütmenin durdurulması kararı verildi.

Haberin Devamı

Davayı yürüten Av. Bülent Kaçar yaptığı açıklamada, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kavacık köylülerinin haklı itirazlarını bugüne kadar hiç dikkate almadı” dedi.

Karma OSB’nin yapılması istenen 715 dönümlük Hazine arazisinin, Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nden dönümü yaklaşık 1.200 TL’den pazarlık usulü ile alındığı ortaya çıktı. Kavacık köyünün kullanımına ait olan Hazine arazisinin yürütme kararları gereği derhal kamuya iade edilmesi gerekiyor.

Kaçar, Bakanlık’ı ve Edirne Valiliği’ni derhal karma OSB projesini iptal etmeye çağırdı.

Yüzlerce Kavacık köylüsü başından beri göletlerine, meraya, tarım alanlarına, DSİ ormanına, cevizliklerine, tümülüslerine bitişik OSB kurulmasına şiddetle karşı çıkıyor. Ne yazık ki Bakanlık, köylülerin bu haklı itirazlarını görmezlikten geldi. Av. Bülent Kaçar, “Müvekkilim Mehmet Günay ve Kavacık köylüleri, muhtarlık ve Kavacık Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, köylülerin topraklarını, ormanlarını, su varlıklarını korumak için hukuksal ve toplumsal bir mücadele örneği gösterdiler” dedi.

Haberin Devamı

Kavacık köylülerinin açtığı dört ayrı iptal davasında üç ayrı bilirkişi heyet raporu ve iki ayrı yürütmeyi durdurma kararı ile tarım topraklarının üzerine karma OSB kurulamayacağı kesinleşmiş oldu. Şimdi gözler Edirne Valiliği’nde.

GÜNÜN SÖZÜ

“BİZİM gerçek milliyetimiz, insanlıktır.” Herbert George Wells

YERLİ TANK UÇAK MOTORU

GEREK Almanya (Mercedes) gerekse İngiltere (Rolls Royce), üretmek istediğimiz “Altay” tankının motorunu muhtemelen insan hakları ihlalleri veya S-400 nedeniyle vermemişler. Buna mukabil Almanya, Mısır’a 2021’de 3 savaş gemisi ve 12 hava savunma sistemi satmış bulunmaktadır (Deutsche Welle). Kanal İstanbul, yerli araba veya köprü, otoyol bütçelerinin, mesela Güney Kore ile ortak tank/uçak motoru gibi teknolojisi yüksek üretime yönlendirilmesi çok daha rasyonel olacaktır.        

Av. Tankut AĞAN

EKONOMİK KRİZE KARŞI 3 ÖNERİ

TÜRKİYE’nin bu ekonomik çıkmazdan kurtulması için üç yol vardır. Birincisi, Türkiye, neoliberal ekonomik modelin, serbest piyasa ekonomisinin dışına çıkmalı, planlı ve karma ekonomi modeline dönmelidir. İkincisi, tek adam yönetimine son verip, parlamenter sisteme geçilmelidir. Üçüncüsü ise işinsanları başta olmak üzere, tüm demokratik kitle örgütleri gerektiği zaman iktidarlara karşı korkmadan, cesurca uyarılarda bulunmalıdırlar ki zaten demokrasinin gereği de budur.Suay KARAMAN

Haberin Devamı

MESAJ PANOSU

KARŞIYAKA ‘TECRÜBE’ DİYOR

MESLEKLERİNDE başarılı olup emeklilikte Karşıyakayı seçen insanların tecrübelerine değer verdiklerini belirten Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, ilçesinde yaşayan 60 yaş üstü mimarlar ile bir araya geldi. Kent çalışmalarının planlanmasında, alanında uzman kişilerin tecrübelerinden yararlanılmak üzere organize edilen toplantıda Karşıyakanın mimarisi masaya yatırıldı. Farklı meslek grupları ile toplantılar her ay yapılacak.

KİM ne derse desin, benim savım herkes için hukuk ve adalet, kıblem insanlık olmaya devam edecektir. Kine, nefrete yüreğimde açacak yer yok. Herkesin yolu kendine. Ahmet TATAR

TÜRKİYE’de hukuk fakültesini kazanamayan, para ile emeksiz şekilde yurtdışında hukuk okuyan, okuduğu ülkede hukukçuluk yapsın. Türkiye’de hukuk okuyup 5 yıl emek sarf eden gençlerimizin hakkını gasp etmesinler. Bu kadar basit. Okuduğunuz ülkede çalışın. Erdal YILMAZ

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ?

CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut’un, son 2 yılda 172 binden fazla çiftçinin tarım Bağ-Kur primlerini ödeyemediğini söyleyerek, tarım Bağ-Kur primlerinin 15 güne düşürülmesi ve Hazine teşvikinin yüzde 50’ye çıkarılmasını istediğini, asgari ücret kararıyla birlikte fahiş oranda artan sigorta primleriyle ilgili sorunu Meclis gündemine taşıdığını...

Yazarın Tüm Yazıları