Şişli’de ‘katılımcı bütçe’

Geçen akşam Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin ile Nişantaşı’nda buluştuk. Belediyenin 1000 günde yaptıklarını, borçları ödediklerini anlattı başkan. Yerelde işsizliğin, yoksulluğun azaltılmasından sosyal politikalara kadar hayata geçirdikleri projelerden söz etti. Hepsi çok önemli kuşkusuz, ancak en dikkat çekici projesi Türkiye’de ilk kez bir belediye tarafından bu kadar geniş kapsamlı hayata geçirilen ‘Katılımcı Bütçe’ oldu.

Haberin Devamı

Dinlediklerim, rakamların ötesinde bir şeyi anlatıyordu. Üstenci, halkın ihtiyacı bu diye masa başında yönetim Şişli’de tarihe karışmış. Halk kendi oylarıyla seçtiği mahalle komiteleri aracılığıyla Şişli bütçesinde artık doğrudan söz hakkına sahip. Şişli’nin 2022 yılı bütçesinden tam 113 milyon lira doğrudan Şişli halkının belirlediği alanlara yatırım yapmak üzere ‘Katılımcı Bütçe’ olarak ayrılmış. Bu miktar, belediye bütçesinin yüzde 14’üne denk geliyor. Dünyada kişi başına düşen katılımcı bütçe oranlarına göre bakıldığında Şişli 51 dolarla New York, Seul, Madrid ve Paris’i geride bıkmış. Muammer Keskin: “‘Benim Bütçem’, şeffaf ve katılımcı yönetim anlayışını yerleştirip yerel demokrasiyi güçlendiriyor. Komşularımızın kendilerini ilgilendiren kararlara katılabildiği ‘Benim Bütçem’ çalışmasının ülkemize örnek olacağına inanıyorum. Nitekim İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) de İstanbul ölçeğinde katılımcı bütçe çalışmasını başlattı. İstanbul’da peş peşe diğer belediyeler de katılımcı bütçe sistemine geçiyor. Bu elbette bizim açımızdan çok sevindirici. Şişli’den başlattığımız ‘Benim Bütçem’in ayırt edici özellikleriyle dünyaya da örnek olacağına inanıyorum” diyor.

Haberin Devamı

‘Katılımcı Bütçe ile başka bir şehir mümkün’ adlı 287 sayfalık kitabın ön sözünü Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo ve Muammer Keskin yazmış. Keskin’in kitap başlığı ‘Benim Bütçem’.

ŞİŞLİ’NİN IŞIĞI PARLIYOR

Nişantaşı’nda Muammer başkanla küçük bir yürüyüş de yaptık. İnanılmaz bir değişim, hareket, renk gelmiş. Abdi İpekçi Caddesi yeniden düzenlenmiş, yepyeni bir meydana kavuşmuş. Yılbaşı ışıklarıyla bezenen cadde yurtdışındaki ünlü caddelerle yarışır duruma gelmiş.

Şişli Belediyesi altyapı yatırımlarını yaparken bölgede bulanan mağazalar, metrekareleri oranında maddi katkı sağlayarak üst yapı yatırımını gerçekleştirmiş. İyi de yapmışlar. İş insanları önderliğinde ‘Abdi İpekçi Caddesi Güzelleştirme Derneği’ kurulmuş. Bu derneğin çalışmalarında büyük kolaylaştırıcılık sağlayan belediyle el ele verip bölgeyi baştan yaratmışlar adeta.

Haberin Devamı

MARKALAR YER ALIYOR

Gizia’nın sahibi İsmail Kutlu da sohbetimize katıldı. “Başkanımız hep yanımızdaydı, belediyenin kolaylaştırıcılığı ve destekleri olmasıydı bu kadar güzel bir sonuç alamazdık. Bütün altyapı çalışmalarını belediyemiz yaptı” diyor Kutlu. Kendisi de 3 mağazasıyla bölgenin ve ülke ekonomisinin gelişimine katkı sağlıyor. Eskiden burada tam 41 mağaza boşalmış, büyük markalar bölgeden gitmeye başlamıştı. Şimdi ise bölgedeki 102 mağazanın tamamı dolu ve markalar yer arar hale gelmiş. Gördüklerimiz bizi mutlu etti, emeği olan herkesin eline sağlık.

EFSANE BAŞKANLAR SERGİSİ

ŞİŞLİ Belediyesi, “Yerel yönetimlerde bugünü anlamak için ‘70’lerden ilham almak” başlığı altında Türkiye’de sosyal demokrat, halkçı belediyecilik alanında çığır açan belediye başkanlarını anıyor.

Haberin Devamı

Belediye başkanlıkları döneminde hayata geçirdikleri belediyecilik anlayışıyla, ‘başka bir yerel yönetim mümkün’ felsefesini tüm Türkiye’ye kanıtlayan, akademik çalışmalara konu olan Ankara eski BBB Ali Dinçer, İstanbul eski BBB Aytekin Kotil, Kocaeli eski BBB Erol Köse, yerel yönetimler alanında Türkiye’nin önder isimleri oldular. Yarın Şişli Belediyesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde açılacak olan sergiyle bu efsane başkanlardan 1977-80 yılları arasında Ankara BBB’yi yürüten Ali Dinçer anılacak.

GÜNÜN SÖZÜ

“3.5 milyon ton atık çıkaran Antalya seralarını ısıtmak için niçin kömür kullanıyor? Elde bu kadar potansiyel varken niye fosil yakıt kullanıyoruz, bunu anlamakta zorlanıyorum. Antalya kendi atığını toplayıp elektriğe çevirse toplam elektrik tüketiminin yüzde 69’unu karşılayabilir. Biyogaz tesisi Antalya ekonomisine çok büyük katkı sağlar.”

Haberin Devamı

(Tarım Danışmanı Biyogaz, Kompost ve Atık Değerlendirme Uzmanı Prof. Dr. Osman YALDIZ)

PENALTILARA SIĞINMAK

LİGLERDE penaltılar çok tartışılır oldu. Eskiden penaltı çok güç verilen bir karardı. Şimdi milimetrik penaltı aranmaktadır. Futbol oyununun esası bozulmuştur. Kulüp yöneticileri, hakemleri kendileri yönetmek istemektedirler. 1954-60 yılları arasında yabancı hakem de getirilmiştir. 1960 ihtilalinin milliyetçi duyguları, yerli hakeme dönüşü sağlamıştır. Lütfen izana gelelim.

Aslan ÖZMEN 

MESAJ PANOSU

DEVA Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Develioğlu, yargı harçlarına gelen zamla ilgili olarak, “Bu zamlar, vatandaşların devlet kanalı ile hakkını aramasının önünü tıkayacaktır. Cumhurbaşkanı kararı ile yeniden değerlendirme oranında bir indirim yapılacak mıdır?” diye sordu.

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ?

DSP Genel Başkanı Önder Aksakal’ın, “Faizin ‘haram’ olması kuralını, bu gerçeği perdelemek için kullanamayız, buna sığınamayız. Haram olan tefeciliktir, stokculuktur, karaborsacılıktır, fırsatçılıkla yapılan soygunculuktur” açıklamasını yaptığını...

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray’ın, BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş’ı ziyaret ettiğini...

BİRLEŞİK Kamu İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık’ın, “Hükümet zam yapmıyor, rakamlara takla attırıyor” dediğini...

TEPAV İstihdam raporunda, eylül ayında sigortalı çalışanın sayısı artarken, çiftçi sayısının gerilediğinin, işsizlik ödeneği bekleyenlerin sayısının da 134 bin olduğunu dikkat çektiğini...

Yazarın Tüm Yazıları