Şehircilik Bakanlığı İBB’yi ezip geçiyor

ÇEVRE ve Şehircilik eski Bakanı İdris Güllüce döneminde İstanbul Valilliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde yaklaşık 1367 adet bakanlık işlemi askıya çıkarıldı.

Haberin Devamı

Askıya çıkan işlemlerin % 90’ında imar planı değişikliği oldu. 

Tabiat varlıkları şube müdürlüklerinin gündemleri ve plan değişiklikleri ile ilgili ‘ÇED gerekli değildir ilanları’, ulusal deprem stratejisi ve eylem planı (İDP) izleme ve değerlendirme kurulu toplantılarının ve bazı yönetmeliklerin duyuruları yapılır. Geçen dönemki bakan Güllüce dönemindeki bazı plan değişiklikleri, İBB’de AKP’li ve CHP’li üyeler tarafından defalarca şehir menfaatine aykırı bulunduğu ve ranta dönük olduğu için reddedildi. Reddedilen plan değişiklikleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından resen onaylanarak askıya çıkarıldı. Peki kim güzel İstanbul’u yağmalıyor?


İBB mi, Bakanlık mı?


Ne yazık ki esas yetkili olan ‘seçilmişler’ reddediyor, ‘atanmışlar’ ise kabul ediyor. Güllüce zamanında yapılan plan değişikliklerinin birçoğuna Şehir Plancıları Odası, Mimarlar Odası ve CHP İBB grubu dava açtı, kazanılan davalar oldu. Bakanlığın bu tutumu Kadir Topbaş ve seçilmiş meclis üyeleri arasında rahatsızlık yarattı.
Ankara, İstanbul’u bilmez, planlama yaptığı alanındaki demografik yapıyı bilmez ama şehrin kaderini değiştirecek plan değişikliğini yapar ve dayatır. Yeni Çevre ve Şehircilik Bakanı, AKP Adana Milletvekili Fatma Güldemet Sarı görevine hızlı başladı. İBB başkan ve meclisine daha duyarlı yaklaşım beklenirken, bu konuda bir çabası olmadığına ilişkin emareler görülüyor. Gündemdeki bazı plan değişiklikleri Bakanlık tarafından İBB yok sayılarak ve resen onaylanarak askıya çıktı. 30 Kasım itibariyle web sitesinde büyük ölçekli 20 adet plan değişikliği duyurusu yapıldı. Bakanlığın aynı firmaya ait aynı gün (25.11.2015) iki adet birden trampa çalışmaları çerçevesinde Arnavutköy ve Pendik’te askıya çıkarılan plan değişikliklerinden ve Park Orman’ın içine yapılacak 109 adet bungalov ev, kapalı otopark, kır kahvesinden haberi var mı?
Bakan Fatma Güldemet Sarı İstanbul’u gözetim altında tutmalıdır.

 

Haberin Devamı


‘İrademizi kime teslim ettik’

 

Haberin Devamı


BÜLENT Esinoğlu, ‘İrademizi kime teslim ettik’ sorusuna şu yanıtı veriyor: “Ortadoğu’nun yeniden bölüşümü sürecinde, irademizi Amerika’ya teslim etmiş görünüyoruz. İncirlik, İstanbul ve Türkiye’nin farklı yerlerinde Amerika ve Batı’nın askeri ve teçhizatlarının olması, her gün yeni bir oldubitti ile karşılaşıyor olmamız, irademizin kendi elimizde olmadığını göstermektedir. Anayasa, Meclis, yasalar, hükümet, velhasıl ortada ülkemiz adına hiçbir kurum yokmuş gibi bir ortam ortaya çıktı. Üstelik ülkemiz çıkarlarını Amerikan çıkarları ile taban tabana zıt olduğu bir süreci yaşarken. Bu süreçte Türkiye’nin iradesini ABD’ye teslim ederek bir parsa toplayacağını sananlar, bu ülkeye en büyük kötülüğü yapmaktadırlar.

 

Haberin Devamı


GÜNÜN SÖZÜ


“Türkiye’nin, Irak Kürdistan’ının bağımsızlığını ilan etmesi durumunda Musul ve Kerkük’ün Türkiye’ye verileceğini içeren emperyalist plana umut bağladığı savı gerçekleştirilmeye kalkışılırsa Türk milletinin hali ne olur?”
Mustafa ERDEMOĞLU

 


Biliyor musunuz ?

 

FATSA-Ünye Doğa Koruma Platformu’nun, iki ilçede siyanür liçi yöntemiyle altın çıkarılması amacıyla Stratex International PLC ve onun yerli ortağı Altıntepe Madencilik AŞ tarafından kurulması planlanan madenin olası çevresel ve sosyal etkileri sebebiyle adli ve idari girişimlerinin sürdüğünü, 2 yıldır tüm bu etkilere dikkat çekmek amacıyla demokratik haklarını kullanmak için direnmeye devam ettiklerini açıkladıklarını...

 

Haberin Devamı


Polis, ‘WhatsApp’tan şikâyet’ uygulamasını kaldırdı

 

İSTANBUL Emniyet Müdürlüğü’nün, trafik kurallarını ihlal eden sürücüler için, akıllı cep telefonlarında kullanılan iletişim uygulamaları (WhatsApp ve Viber) üzerinden oluşturduğu şikâyet ve ihbar hattı iptal edildi. Kural ihlalleri yapan sürücülerin videoları ile fotoğraflarının yollandığı bilgiler, Trafik Kontrol Komuta Merkezi’nde görevlendirilen ekip tarafından incelenerek kural ihlali yaptıkları net olarak tespit edilen sürücülere cezai işlemler uygulanıyordu. AB uygulamalarının örnek aldığı belirtilerek büyük tanıtımlarla başlatılan uygulama; “Emniyet Genel Müdürlüğü’nce yeni mevzuat çalışması yapılması nedeniyle WhatsApp üzerinden göndermiş olduğunuz ihbarlara yönelik ceza işlemi uygulanamamaktadır” açıklamasıyla son buldu.

 

Haberin Devamı


İki hatalı soru var

 


BENİM sorunum 25-26 Kasım 2015 tarihinde yapılan TEOG sınavı ile ilgili. İlk gün yapılan oturumda Türkçe sınavında iki adet hatalı, çelişkili soru mevcut. ‘A Kitapçığı’nda yer alan 4. ve 14. sorular çelişkili ve hatalı sorulardır. Çocuklarımız için önemli bir sınav ve yanlış sorular yüzünden hakları yenmiş oluyor. İyi bir liseye yerleşebilmek için yıllarca çalışan çocuklarımız için bu haksızlığın giderilmesini, sesimizi MEB’e duyurulmasında yardımlarınızı rica ediyoruz. Dilek SERT

 


İnsanlık mirası korunacaktır

 


TMMOB Mimarlar Odası; Diyarbakır Sur ilçesinde şiddetlenen çatışma ve saldırılarda Paşa Hamamı, Yoğurt Pazarı, Surp Giragos Ermeni Kilisesi’nin de aralarında olduğu pek çok kültür varlığının zarar gördüğünü, son olarak 25 Kasım tarihinde Şeyh Mutahhar Camisi Dört Ayaklı Minaresi ayakları ağır silahlarla açılan ateş nedeniyle; ardından Fatihpaşa Cami (Kurşunlu Cami) ise 7 Aralık tarihli çatışmalarda çıkan yangın nedeniyle tahrip olduğunu bildirerek insanlığın mirası olan kültür mirasının korunması için duyarlı tüm kesimleri ve sorumluları harekete geçirmeye çağırdı.

 


MESAJ PANOSU

 


YILBAŞI yaklaşıyor, Milli Piyango çekilişleri 2012’den beri TV’den canlı yayınlanmıyor, ikramiyeler hep aynı yerlere çıkar oldu! Şans oyunlarına kumar diye bakan, haram sayanlar, istediklerine kaynak aktarmanın bir yolunu daha bu sayede buldular! Muhalefet seyretti, millet seyretti! Tıpkı diğer ‘olan biteni’ seyrettikleri gibi koyun misali. Fakir fukara, garip gurebanın umudu da çalındı yani... Metin ALTAY

 

Yazarın Tüm Yazıları