Rantçıların gözü Veliefendi’de

Türkiye’yi, Ankara’da masa başında oturup ekranlardaki haritalardan plan yapan, toprağa elini sürmemiş, Trakya’nın suyunu içmemiş insanlar, görmeden, duymadan, araştırma yapmadan plan yapıyorlar. Sonunda ne mi oluyor? Tarıma, hayvancılığa darbe vurup doğal kaynakları yok ediyorlar. Aslında İstanbul da yok ediliyor.

Haberin Devamı

Şunu bilmiyorlar, İstanbul, Trakya olmadan hayatta kalabilir mi? Nereden su alacak, kim besleyecek, kim yetiştirecek?

Bunları düşünen, stratejik planlama yapan hiçbir akıl, böyle bir çarpık plana imza atmak istemez. Bu yüzden Trakya’yı kimlerin bu hale getirdiği bilinmiyor.

İstanbul’u yağmalatanların hep siyasetçiler olduğunu biliyoruz. Biliniz ki bu ihanetin arkasından da siyaset çıkacaktır.

İstanbul’un Avrupa yakası Çorlu’ya, Anadolu yakası da Bandırma’ya gidiyor. Yani İstanbul’un fazlalıkları atılıyor.

Trakya’nın ünlü çevrecisi Murat Sevgi ile konuşurken bize ne dedi biliyor musunuz?

“Hipodromda rant, merada hayat!”

Bir gazetede “Mera arazileri rant için yok ediliyor” başlığı atılmış.

“Ranta kurban edilen meralara bir yenisi daha ekleniyor. Çorlu’daki Seymen köyünde bulunan mera alanına hipodrom yapılması planlanıyor. Bölge halkı ise tepkili: Kimler rant sağlayacak? Hayvanlarımız ne olacak?”

Haberin Devamı

Arkeolojik önemini belirten bir dosya hazırlanıp itiraz edildiğini bildiren Çorlu Kent Konseyi Çevre Komisyonu Başkanı Murat Sevgi, “Sanayi sitesi olmaktan kurtulmuştu. Şimdi Türkiye Jokey Kulübü’nün hedefinde. Burada binlerce hayvan 12 ay otluyor” dedi.

Köyde yaşayan bir öğretim üyesi, “Mera Seymen köyüne aittir. Mera köy halkı tarafından bila bedel ile otlakiye olarak kullanılmak üzere Seymen Köyü Muhtarlığı’na dedelerimiz tarafından 1946 yılında bağışlanmıştır. Şimdi Jokey Kulübü’nün burasını istemesi hak mıdır?” diye konuştu.

GÜNÜN SÖZÜ

ŞEHRİ imar ederken nesli ihya etmeyi ihmal ederseniz, ihmal ettiğiniz nesil imar ettiğiniz şehri tahrip eder.”  Turgut CANSEVER

‘MİLLET İTTİFAKI’NA KIRGINIM’

NOKTA TV’nin canlı yayınına katılan AP Genel Başkanı Vecdet Öz, 3. bir ittifak arayışının altında, ‘Millet İttifakı’nın kendilerine karşı ilgisiz tavrının olduğunu öne sürdü. Öz, “Bizi neden dışladıkları anlaşılır gibi değil” dedi. Vecdet Öz, 2009’da CHP’den Beylikdüzü Belediye Başkan adayı olmasına rağmen, CHP yöneticilerinin bugün telefonlarını dahi açmadığını vurguladı. Sosyal medya üzerinden ‘AKP ve MHP trolleri’ tarafından gelen ‘Çekil’ tehditlerine dikkat çeken Öz, “Mevcut sistemi savunan hiç kimseyle bir araya gelemeyiz. Atatürk ilkeleri doğrultusunda, laik, demokratik çoğulcu parlamenter sistemi içselleştiren herkesle görüşebiliriz. Türkiye bir dönüm noktasında. Mesele sağ-sol meselesi değil; Cumhuriyetçiler ile Cumhuriyet karşıtlığı meselesidir” dedi.

Haberin Devamı

3.ittifak arayışında ZP Genel Başkanı Ümit Özdağ ile ‘dirsek teması’nın sürdüğünü belirten Öz, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda ‘partili-partisiz’ çok sayıda aday çıkacağını da söyledi.

KADIN HAREKETİ ÖTELENİYOR

ADANA Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Türkiye’nin aydınlık yarınlara, Atatürk’ün gösterdiği muasır medeniyetler seviyesine ancak ve ancak kadınların gücüyle ulaşacağına inandığını vurgulayarak bu kapsamda kadın haklarının tespiti, hakların genişletilmesi, kadının ötekileştirilmesinin önüne geçilmesi, kadının toplumsal, sosyal ve ekonomik hayatta varlığının artırılması amacıyla TBMM’ye araştırma önergesi sundu ve “100 yıl önce başlayan kadın hareketi bugün sekteye uğruyor” diye endişesini belirtti. Haksız mı?

Haberin Devamı

AHMET SAY’IN ÜÇ REHBERİ

SANATÇI Fazıl Say’ın babası Ahmet Say’ın vefatı ile ilgili olarak ardından bir yazı yazan müzik insanı Evin İlyasoğlu, onun hazırladığı ‘Müzik Sözlüğü’nün girişinde üç eğitimciyi şöyle anıyor: “Matematik öğretmeni babam Fazıl Say’ın (1902-1952), felsefe öğretmeni annem Nükhet Say’ın (1904-1999), hocamız, besteci ve piyano öğretmeni Mithat Fenmen’in (1916-1982) aziz anılarına. Anadolu’nun iki kentinde yeni konservatuvarlar kuran, sağlıklı gelişimi için yıllarını veren sevgili dostum, viyola sanatçısı Prof. Koral Çalgan’ın onurlu yaşamını nice ‘Onuncu Köy’lerde sürdüreceği inancıyla. Ve genç kuşağın onları örnek alması umudu taşıyarak.”

Haberin Devamı

HOMEROS FESTİVALİ

BAYRAKLI Belediyesi tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen ‘Uluslararası Homeros Edebiyat/Sanat Festivali’ 3, 4, 5 Haziran’da Bayraklı’da gerçekleşecek. Festivalin onur konukları dünyaca ünlü şair Adonis ile Özdemir İnce olacak. Son iki yılda pandemi ve depremden olumsuz etkilenen İzmir’in kültür sanat yaşamı bu festival ile yeniden canlanacak. Başkan Serdar Sandal, tüm halkı davet ediyor.

BİLİYOR MUSUNUZ?

KARTAL Belediyesi ve Doğuş Üniversitesi’nin düzenledikleri ‘Uluslararası Üniversite Tiyatro Bölümleri Festivali’nin 26 Mayıs–6 Haziran tarihlerinde Soğanlık Kültür Merkezi’nde yapılacağını..

MESAJ PANOSU
Para, insan ve kir

TÜM değerleri paraya yüklediğimiz bir dünyada yaşıyoruz. Kirlilikle suçladığı ve selam bile vermediği insanı paralı görünce alkışlamaya başlayan kişi mi kirli, para mı? Şevket ÇORBACIOĞLU

Haberin Devamı

BAŞKENT Aşçılar ve Turizm Birliği Derneği (BAŞATDER) Başkanı Şenol Bozkurt, ‘Sıfır Atık’ üzerine yaptığı konuşmada, “Türkiye’de her yıl kişi başına 93 kilogram yiyecek çöpe atılıyor. Yani ülkemizde her yıl 7.7 milyon tondan fazla gıda çöpe gidiyor. Bir litre atık yağ,
1 milyon litre suyu kirletiyor”
dedi.

51. kez düzenlenen 2022 Orhan Kemal Roman Armağanı’nın bu yılki sahibi, Burhan Sönmez’in ‘Taş ve Gölge’ adlı romanı oldu. Ödül, 2 Haziran’da Orhan Kemal Kütüphanesi Konferans Salonu’nda düzenlenecek Orhan Kemal’i Anma Töreni’nde teslim edilecek.

Yazarın Tüm Yazıları