Yalçın Bayer

Yalçın Bayer

ybayer@hurriyet.com.tr

Ortadoğu’nun yeni oyunu nedir; güvenli ülkeleri savaşa çekmek

İRAN’dan Türkiye’ye iki balistik füze atıldığı haberi düştü.

Haberin Devamı

Sosyal medya bir anda ayağa kalktı.

İlk refleks şu oldu:

Türkiye de vurmalı!”

Ama bazen savaşlarda en tehlikeli şey ilk reflekslerdir.

Çünkü gerçek savaşlar çoğu zaman füzelerle değil, akılla kazanılır.

Şimdi sakin olup şu soruyu sormak gerekiyor:

İran neden Türkiye’yi hedef alsın?

Türkiye bu savaşın içinde değil. İran’a saldırmadı. Cephede yok.

O zaman başka bir ihtimali düşünmek gerekir:

Provokasyon!

Ortadoğu şu anda dev bir güvensizlik alanına dönüşüyor. Enerji tesisleri vuruluyor, ülkelerin “güvenli liman” imajı sarsılıyor. Böyle zamanlarda paranın ilk yaptığı şey kaçmaktır.

Sermaye savaşın olduğu yere gitmez. Güvenli olan yere gider.

Ve bugün bölgede savaşın dışında kalabilen nadir ülkelerden biri Türkiye.

Belki de bu yüzden en akıllı soru şu:

Türkiye’nin gücü savaşa girmesinde mi,

Haberin Devamı

Yoksa savaşın dışında kalabilmesinde mi?

Bazen en güçlü hamle, tetiğe basmamaktır!    

ÖZGÜR ÖZEL’E DİKKAT EDİN, O MAKEDONYA TÜRKLERİNDENDİR

SAKARYA’dan dostumuz, siyasetçi ve yazar Bülent Akkar’ın annesi Hamdiye Hanım vefat etti, kendisini başsağlığı dilemek için aradığımda Özgür Özel, Silivri’den ekranda konuşuyordu. Bana “Bu kızana dikkat et, bunlar benim karım gibi Makedon’dur, tuttuklarını koparırlar ve sonunda başarırlar.

Güven sağlarlar ve herkesi de peşinden sürüklerler. Mustafa Kemal Atatürk bunun en büyük örneğidir” dedi. Bu bir anlamda ateşe benzin püskürtmektir Balkan dili anlamınca.

Bir şey daha söyledi. 10Haber sitesi sahibi İsmet Berkan geçenlerde yazarı olduğu Karar’da kendilerini ziyarete gelen Özgür Özel’i dinlemiş, ardından ilginç bir yazı yazmış, yeni bir bakış katarak Özgür Özel’in genel başkanlık görevinde üç yıl içinde büyük başarı gösterdiğini belirtiyor. Berkan, geçen kasım ayında Özel’i ‘Günümüzün kahramanı’ olarak da nitelemişti.

Bülent Akkar’ın ‘1983 İçimizde’, ‘Türkiye’de Bitmeyen Terör’, ‘Emperyalin Gladyosu’ gibi altı eseri var.

 

SİLİVRİ’DEN NOTLAR; BİR AVUKAT SORDU: İDDİANAMEYİ YAPAY ZEKÂ MI YAZDI

İBB davasının ikinci gününde ikinci celse gergin geçti. Mahkemede iddianame 33 dakikada özetlendi. Salonda yoğun güvenlik önlemleri alınması dikkat çekti. İmamoğlu 3 bin 900 sayfalık iddianamenin kanıtsız, mantıksız ve tutarsız olduğunu savundu. İmamoğlu’nun bazı vurgulamaları şöyleydi:

Haberin Devamı

“Olmadığım bir şeyi savunamıyorum”

“Tek suçum her defasında kazanmak oldu”

“Sistemin derdi benimle”

“Bu dava siyasidir”

“Masum insanlar ailelerinin yanına gitsinler, arkadaşlarım ailelerinin yanına gönderilsin”

Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı, duruşmada görüntü çekenler ve bunları medyada paylaşanlar hakkında soruşturma başlattığını açıkladı. Birinci duruşmanın görülmesine bugün devam edilecek.

Özgür Özel’in mahkemeden çıkışta, bayram öncesi “tutukluluk durumlarının incelenmesi gerekir” demesi dikkat çekti. Ayrıca, İmamoğlu’nun Cumhurbaşkanı olacağı iddiasını da yineledi.

Bir avukatın şu sözleri şaşırttı:

İBB iddianamesi yapay zekâya mı yazdırıldı!”

- FİLOZOF Diyojen güpegündüz elinde fenerle dolaşıyormuş!

Haberin Devamı

Fenerle ne aradığını soranlara “Adam arıyorum” diye yanıt vermiş. Elbette ki aradığı şeklen adam değildi ahlaki ve manevi açıdan dürüst bir adam arıyordu.

Hâlâ bulamadı diyelim.

İRAN’DAKİ ORDU SİSTEMİ

KLASİK konvansiyonel askeri yapılanmalardan farklı olarak İran’da silahlı kuvvetler, ‘İran Ordusu’ ve ‘İran Devrim Muhafızları Ordusu’ olmak üzere iki ayrı ordudan oluşuyor. Her iki ordunun kara, deniz ve hava kuvvetleri bulunuyor.

İran ordusu, 1979 devrimi öncesi ülkede var olan ordunun devamı niteliğindeyken, Devrim Muhafızları ordusu, 5 Mayıs 1979’da devrim lideri Humeyni tarafından kuruldu.

İran’ın resmî ideolojisinin muhafızları olarak bilinen ‘Devrim Muhafızları Ordusu’, ülkede ekonomi, siyaset ve medyada etkin bir yapıya sahip.

Haberin Devamı

MÜCTEBA 3. LİDER

- İran’da yeni liderin seçiminden sorumlu Uzmanlar Meclisi, Mücteba Hamaney’in oy çoğunluğuyla ülkenin üçüncü lideri olarak seçildiğini duyurmuştu.

- ABD ile İsrail’in 28 Şubat’taki hava saldırısında ülke lideri Ali Hamaney öldürülmüş, yeni liderin seçimine kadar söz konusu makamı geçici liderlik konseyi temsil etmişti.

- İsrail basını, Lübnan’daki Hizbullah’ın İsrail’e karşı saldırılarında “yarı düzenli ordu” tarzından “tam teşekküllü gerilla savaşı” tarzına geçiş yaptığı belirtti.

Yazarın Tüm Yazıları