Ne bela salgınmış!

CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel koronavirüs aşısı konusunda bazı uyarılarda bulundu. “Türkiye’de salgın başlangıçtan beri en yüksek seviyeleri yaşıyor. Rekor üstüne rekor kırılıyor. Dünya nüfusunun yüzde 1’inin olduğu ülkemizde tüm dünyadaki yeni günlük Covidli sayısının yüzde 8-10’u var. Günlük vaka sayısında dünyada 2’nci, bazen 4’üncü sıradayız. Ama ilk 4’teki ABD, Brezilya ve Hindistan nüfusları bizden kat kat yüksek olduğu için nüfusa orantılı olarak aynı tablo düzenlendiğinde 1’inciyiz. Sayın Erdoğan bu tablonun neyi ile övünüyor? Aynı evden 2-3 cenaze aynı günlerde çıkıyor.

Haberin Devamı

Vefatların daha yüksek olduğunun bilgisi var. Önceki gün sadece 207 cenaze İstanbul’da vardı. Ankara’da 1 Nisan’da 8 cenaze varken, dün üçe katlandı. 22. İzmir’de vefat sayısı 10 iken, dün 32 oldu. Sağlık Bakanlığı verisine göre 13.800 vakanın olduğu gün İstanbul’da 207 cenaze vardı. İstanbul için ölüm oranı yüzde 1,5. Bu 60.000 vakada 900 cenaze demektir. İstanbul’da pandeminin başından beri görülen toplam vefat sayısı 23.893 (2020 yılı: 17.676, Ocak 2021: 1625, Şubat 2021: 730, Mart 2021: 1347, Nisan 2021 (şu ana kadar): 2515). İstanbul’da 15 milyon insanımız var. 83 milyona projeksiyon yaparsanız 132 bin, yani açıklananın tam üç katı. Bunların sadece test pozitif ölümler olduğunu da belirtmek isterim. En kötüsü de şu ki bu ölümleri kanıksadık. Doğal kabul ediyoruz. Bunlar doğal ölümler değil, önlenebilir ölümler ve dahi bunlar cinayet, faili belli cinayet.

Haberin Devamı

VİRÜS FİNK ATIYOR

2 doz aşıyı yaptırıp hasta olanlar var, ölenler var, sorduk cevap gelmedi. Sağlık Bakanı’na sorduğum 34 pandemi önergesindeki 154 sorunun bir tanesine bile cevap gelmedi. 2. defa Covid’le karşılaşan çok sayıda insan var. Toplumsal teması engelleyemiyoruz. Virüs 2. turu atıyor.

Koronavirüs ülkemizde fink atıyor. Tamam ülkeyi yönetenler farkında değil ama üzülerek ifade edeyim ki dünya da farkında değil. Şu anda 4-5 mutasyon geçirmiş bir virüsün ilk haline karşı üretilmiş aşı ile ancak yüzde 10 aşılama sağladık. Bu aşılanmayı sene sonuna bitirebilsek bile artık bu aşının tanımadığı yepyeni bir virüs ortada olacak. Bu sadece Sinovac değil BioNTec için de öyle. Hatta şu anda yerli aşıda en torpilli önde giden Kayseri aşısı da. Yerli aşı üretime girdiği anda etkisi hiç olmayacak, bir mutant virüs ile hastalanıyor olacağız. Halbuki ülkemizde, en son görülen virüs formuna karşı bir aşıyı yeteri kadar 1 ayda üretebilecek bir alt yapıyı kurabiliriz.” Konuyu biraz daha açmasını söylüyoruz. “Yeni virüsler aşılar ve testlerden kaçabiliyorlar; şekil de değiştirebiliyorlar. Yani virüse karşı yapılan aşıların etkisi güçlü olur diyemeyeceğiz, yeni virüslere karşı yeni aşı üretilmesi gerekiyor” diyor.

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

“İÇKİ diyorsanız, hem devlet kaybediyor, hem insanlar evlerinde kimyagerliği öğrenmek zorunda kalıyor.

Biliyor musunuz, tam kapamada alkol satanlar bana sitem ediyorlar, ben ne yapayım şimdi!”

TESK Başkanı

Bendevi PALANDÖKEN

TİBUK’UN HAYRAN KANALI

LDP Basın ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aziz Korkmaz, geçen haftaki ‘Asabı Bozuk Liberal’ başlıklı yazı için bir açıklama yaparak “Bu sitenin onursal genel başkanımız Besim Tibuk’la ilgisi yoktur. Kimlerin açtığı bilinmeyen anonim bir hayran kanalıdır. Sayın Tibuk’un en yeni videoları haftada bir olmak üzere “Kanal Serbesti” isimli YouTube kanalında yayınlanmaktadır. ‘Asabı Bozuk Liberal’ (Net Kitap) Tibuk’un anılarını içermektedir” dedi.

Haberin Devamı

BOL KAYALIK ALAN VARKEN ORMANDA ISRAR NİYEDİR

2000’li yılların başında siyasi irade, ‘devlet ormancılığından millet ormancılığına geçiyoruz’ sloganıyla millete rağmen inisiyatif kullanılmayacağının mesajını vermişti. Verilen mesaj ormancıları da yıllardır özellikle Karadeniz’de millete rağmen yapılan icraatlardan muzdarip insanları da çok memnun etmişti.

Peki! Ne oldu da Karadeniz’de atalarından kalan arazilerine devlet adına el koyulmasına rağmen seslerini yıllardır çıkarmayan insanlar bugün ormanın taş ocağı ile tahrip edilmesine feveran ediyorlar?

Yaşanan sorun ne havaalanı inşaatıdır, ne de dolgu için ihtiyaç duyulan taştır.

Sorun; doğaya ve yeşile çok daha az zarar verebilecek taş ocağına uygun ot bitmeyen onca kayalık alan varken; ormanların tahrip edilmesindeki ısrardır.

Haberin Devamı

Karadeniz’de de ülkemizin diğer yerlerinde de çevreye ve ormana daha az zarar verebilecek bolca kayalık alan varken taş ocağı için, ormanlara zarar vermenin makul ve mantıklı hiçbir izahı yoktur.

‘İÇENİN PARASI, İÇMEYENİN SAĞLIĞI’

18 günlük tam kapanmada alkollü içki satışı neden yasak? Şimdiye kadar hafta sonu kısıtlamasında uygulanan market ve büfelerde içki satış yasağı, 18 gün neden sürdürülecek? Yasak psikolojisi insanı tetikler. Hiç oralı olmayan insanlar bile aylardır dolabında duran birayı yedekleyip içmek istiyor. Uzun süreli içki satış yasağı neyin tecrübesi, neyin dayatmasıdır? Günümüzde medeni ülkelerde böyle şey olur mu, içenin, içmeyen kadar insani hakkı olmaz mı? Kurucularımız, içki yasağını savunanlara 80 yıl önce “İçenin parası, içmeyenin sağlığı” diye rasyonel çözümler sunmamış mı?

Haberin Devamı

Bu neyin aklıdır; vatandaşa saygısızlık değil midir? Metin ALTAY

TAM KAPANMA HERKES İÇİN UYGULANSIN

TAM 1 yıl önce önerdiğimiz 14 ya da 21 gün tam kapanmayı 1 yıllık bir gecikme ile 17 gün olarak açıkladılar. Bu yanlış uygulamadan dolayı yüz binlerce büyük kafe, restoranlar ve publar kapalı kaldı, bu işletmelerin konsepti paket servisi için uygun olmadığından maddi kayıpları oldukça büyük, bu 1 yıllık süreçte belli markalar açık kalarak paket servisi yaptı, şimdi madem tam kapanma geldi, herkes için uygulansın haksızlık yapılmasın. Esnaf, devletten işyeri icra takip ve tahliyelerin önlenmesini bekliyor.  Erdal KESKİN

BİLİYOR MUSUNUZ?

16. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nin, pandemi nedeniyle bu yıl internet üzerinden ‘Hangi Kadraja Sığar?’ sloganıyla 1-9 Mayıs tarihlerinde İFF’nin YouTube kanalı üzerinden gerçekleştirileceğini..

 

Yazarın Tüm Yazıları