Nazarbayev’in istifası ve ardındakiler

KAZAKİSTAN Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev sürpriz bir kararla istifa etti ve 2020 yılına kadar yerine K. Tokayev’i Cumhurbaşkanı ilan etti.

Haberin Devamı

Konuşmasında nesillerin önünü açmak için bu kararı aldığını ifade etse de gerçekten ülke için şok edici bir durum. Başkente Nursultan adının verilmesi de biraz aceleci bir karar gibi. Bölgeyi ve Kazakistan’ın çok yakından tanıyan Ahi Evran Üniversitesi’den akademisyen Prof. Dr. Kürşad Zorlu ile sıcağı sıcağına konuştuk. Kazakistan-Türkiye Dostluk Madalyası sahibi. Bir kaç kez birlikte Kazakistan’da ziyaretlerimiz olmuştu. Kürşad Zorlu ilginç şekilde bir kaç yıl önce Nazarbayev’in böyle bir karar alacağını iddia etmişti. “Ben Nazarbayev’in kendi isteğiyle, sağlığında görevini devreden lider olarak tarihe geçeceğini anlatıyordum. Bana göre Nazarbayev bu süreci 2017 yılında planlıyordu. Ülkede ekonomik sıkıntılar olduğu doğru ama bu tek sebep olarak değerlendirilmemeli. 2017’de yapılan anayasa değişikliği ile 30’dan fazla yetkisini parlamento ve hükümete devretti. Ülkenin yönetim sitemindeki değişiklik kamuoyunda yeterince irdelenmemişti. Kazakistan ‘güçlü başkanlık modeli’nden ‘başkanlı parlamenter sistem’e giden yolu açmıştı. Yani bir devlet başkanı yanında bakanlar kurulu ve özellikle parlamentonun ağırlığının arttığı denge ve fren mekanizması yeni dönemde işlemesi istenen siyasal yapı. Yeni Cumhurbaşkanı Tokayev halkın güven duyduğu ve uluslararası dengeleri bilen çok tecrübeli bir isim. Ciddi bir hareket alanı bulacaktır. Ancak Nazarbayev siyaset sahnesinden çekilmiyor. Siyasetin fotoğrafı ve sürdürüldüğü şekli evriliyor.”

 

Haberin Devamı

SAHİLLER ARTIK ÇANTADA KEKLİK DEĞİL

MUĞLA’yı ve onların ilçelerinden dün söz ederken Bodrum ve Marmaris’ten söz etmek olmaz.

Bu kez sahiller sürpriz yapabilir mi? CHP her dönem ‘çantada keklik’ olarak gördüğü bu bölgelerde artık ‘emin değil’; çünkü DSP tüm denklemleri alt üst etti. Sahiller CHP’nin kalesi diye biliniyor ya... Kale yıkılmasa da bu kez eski ‘tulum oranları’ tutturmak pek kolay değil. Yani sahillerdeki dalga ‘tsunami’ye dönüşecek gibi görünüyor.

-  Marmaris... CHP’de iki dönem belediye başkanlığı yapan Ali Acar aday gösterilmedi. Yerine ise Mehmet Oktay gösterdildi. Bu duruma kızan Acar da tıpkı diğer adaylar gibi istifa edip soluğu DSP’de aldı. Dolayısı ile oylar şimdiden bölünmüş durumda. Aradan sıyrılan şanslı isim ise Cumhur İttifakı’nın adayı Serkan Yazıcı. Kenttin en büyük otellerinden birini işleten ve saygın bir ailen gelen ‘Ralli Pilotu’ Yazıcı, bu seçimlerde Marmaris’e büyük bir sürpriz yaşatabilir. 15 Temmuz’u otelinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bizzat yaşayan Yazıcı, kentte çok seviliyor. Genç ve vizyonlu oluşu ise CHP’li seçmende sempati uyandırıyor. İstihdam adına ve Marmaris geleceği adına seçmen bu kez Yazıcı diyebilir. Yazıcı’nın 12 ay boyunca yaşanılır kent vaadi, termalle projeler ilgili projeleri seviliyor.

Haberin Devamı

- Turizmin gözbebeği Bodrum’da da işler çok karışık. Kente yıllarını veren İYİ Parti ile yapılan işbirliğinde kapsam dışı bırakılan Bodrum’da Mehmet Kocadon çok kızgın. Partisinden istifa etti ve DP’den aday oldu. Millet İttifakı’nın adayı ise Mehmet Tosun oldu. Şimdi her iki aday da sahada projelerini anlatıyor. Bodrum’un bir kesimi Kocadon’dan ‘yorulmuş’ bir kısmı ise mevcut başkanını seviyor ve “devam etsin” diyor. Oylar her halukârda bölünecek. Bakalım son gülen kim olacak?

(Seçim notlarına devam edeceğiz.)

 

NEVRUZ MADEN ERİTMEKTİR

TARİHSEL bir takvim istatistiği sonucu tabiatın canlandığı ilkbahar mevsiminin başlangıcı olarak belirlenen 21 Mart tarihi, aynı zamanda kış mevsiminin doğurduğu zor şartlar sonrasında planlanan maden üretim dönemindeki çalışma süresinin de başlangıcı olarak kabul görmüştür. Böylece 21 Mart’ta ateş yakıp maden eritmek de haliyle gelenekleşmiştir. Ancak ne yazık ki bu gelenek, zamanla amacından uzaklaşarak üretimi gözetmeyen bir aktivite haline dönüşmüştür. Umalım ki, yakılan ateşler sonrasında üretime katkı sağlayacak oluk-oluk madenlerin eritilerek işlenmeye başlandığı gerçek Nevruzları yeniden görebiliriz.

Haberin Devamı

(Not: 1 Nisan 1939 tarihli Cumhuriyet’e yansıyan “İnşaat ve tesisatı şubat içinde bitirilmiş olan Ergani Bakır Madeni’nde 21 Mart’tan beri yapılmakta olan saf bakır istihsali tecrübeleri muvaffakiyetle neticelenmiş ve maden de tam bir suretle faaliyete geçilmiştir” haberi, Nevruz geleneğini amacına uygun yaşatan üretim anlayışının açık delilidir.)

 

14 YILDA 32 BİN YANGIN ORMAN ACISIDIR

21 Mart günü, Dünya Ormancılık Günü’dür. Bu günde tüm yöneticilerimizden, yerel yönetimlerimizden, siyasi partilerimizden ve STK’lardan; kampanyalar düzenleyip, yeni fidanlar dikilmesini ve ormanlarımızın çoğaltılmasını bekliyoruz.

Çünkü güzel ülkemizde, 14 yılda yaklaşık 32 bin orman yangını olmuş. Bu yangınlar sonucu 112.527 hektar ormanlık alan zarar görmüş (13.3.2017-Cumhuriyet). Bu alanların 65.845 hektarında doğal ağaçlandırma, 7.901 hektarında ağaçlandırma ve 632 hektarında da rehabilitasyon yapılmış. Ancak geriye kalan yaklaşık 38.000 hektarlık alanlar hâlâ ağaçlandırmayı bekliyor.

 

Haberin Devamı

‘Kansere çok erken yakalandım Yalçın”

MESLEKTAŞIMIZ Gülden Aydın pankreas kanserine yakalandığında, arayıp durumunu sorduğumda “Çok erken yakalandım Yalçın, keşke kızım biraz daha büyüseydi” demişti. Taziyeleri kabul eden kızının tavrı herkesi ağlattı. Annesi moralini hiç bozmamıştı; başta kadın dostları kendisini hiç yalnız bırakmadı. Böyle bir cenaze töreni herkese nasip olmaz. Gazeteciler Cemiyeti ve Beşiktaş Cemevi’nde eski ve yeni Hürriyet çalışanları o kadar kalabalıktı ki, herkes duygu seline sürüklenmişti. Bırakın dostlarını kendisini yazılarından tanıyan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya taziyelerini basın danışmanı ile bildirdi. Kendisini çok seven Vuslat Doğan Sabancı, Hürriyet’in dört genel müdürü Ertuğrul Özkök, Sedat Ergin, Fikret Bila, Vahap Munyar ile Hürriyet çalışanları arasında yer aldı. Daha önceki müdürlerimizden Seçkin Türesay, Posta’nın Genel Yayın Yönetmeni Emre İskeçeli, can dotları Neyyire Özkan, İskender Baydar, Çınar Oskay ve Sebati Karakurt… Kemal Kılıçdaroğlu da çelenk göndermişti; CHP Beşiktaş Belediye Başkan Adayı Rıza Akpolat’ı da gördük Cemevi’nde niye ürkekti? Divriğililer, Gülden Aydın’a büyük saygı duyuyorlar, eski Belediye Başkanı Muharrem Yağbasan ile Divriği Kültür Derneği Başkanı Cafer Yıldız da ‘ev sahibi’ gibi katılanları hiç yalnız bırakmadılar.

Yazarın Tüm Yazıları