Memur ve emeklinin gözü 3 Ocak’ta

Milyonlarca memur ve emekli, verileri tartışılan TÜİK tarafından 3 Ocak 2022 Pazartesi günü duyurulacak enflasyon oranına kilitlendi.

Haberin Devamı

Asgari ücretteki yüzde 50.5’lik artışın ardından yüksek zam beklentisine giren 3 milyonu aşkın memur ile 13.5 milyondan fazla emekli, SSK, Bağ-Kur emeklisi, dul ve yetim maaş ve ücretlere iyileştirme dahil en az yüzde 50’ye yakın zam bekliyor.

1 Ocak’ta maaşlara yapılacak yüzde 5’lik artışın yanı sıra ek zam talep eden 6.5 milyon memur ve memur emeklisi, düzenlenecek ek protokolle iyileştirme sağlanmasını siyasi iradeden istiyor. Olası ek zam tutarının 3 Ocak’ta açıklanacak enflasyon oranı ile netleşeceği belirtiliyor. Kamu çalışanları ile emeklileri, maaş ve tazminatlarını yükseltecek 3600 ek göstergenin hükümetin açıklamaları doğrultusunda yeni yılda hayata geçirilmesini umuyor.

Aralarında hâlâ 1500 ile 2500 lira gibi son derece komik aylığa talim eden, yüksek enflasyon karşısında giderek yoksullaşan SSK ve Bağ-Kur emeklisi, dul ve yetimi de asgari ücrette olduğu gibi yüzde 50 zam bekliyor. Şükrü KARAMAN

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

“GENÇ kuşaklar bilim, sanat ve teknikle ilgili değer taşıyan yapıtları anlamlarını iyice kavrayana kadar okumalı. Aydınları serbest okuma alışkanlığı kazanmayan toplumlarda, düşündüğünü yazan, düşüncesini açıklayan insan da pek az olur, ortam demagoglara kalır.” Server TANİLLİ

Almanlar, aşı işinin başına güçlü isimleri getirdiler
TURKOVAC HAYIRLI OLSUN!

DÜN Türkiye için tarihi bir gündü. Acil kullanım onayı verilen ‘Turkovac’ın seri üretimine başlandı. Gelecekte yazılacaklar için bugünün ayrı bir önemi olacak. Aşının bir hafta ya da on gün içinde uygulanmaya başlanacağı söyleniyor. Ülkeye, milletimize olduğu kadar insanlık için de hayırlı olsun diyoruz. Seri üretime geçilmesiyle COVID-19 aşısını üreten 9 ülke arasına girdik. Bu az buz bir şey değil. COVID-19 salgınının hız kesmeden devam ettiği günümüzde çok önemli bir gelişme oldu.

Avrupa’ya bakarsak; ‘Hollanda’ tekrar kapandı. Üç milyonu aşkın vatandaşımızın yaşadığı ‘Almanya’daki dostlarla konuşuyorum. Vaka sayıları 40-50 bin, ölümler de 400-450 bandında devam ediyor. Ölenlerin sayısı 110 bine dayandı. Yoğun bakımlar kırmızı alarm veriyormuş neredeyse. Noel dolayısıyla kısıtlamalar artırılmış. Yeni Şansölye Olaf Scholz,Hepimiz pandemiden yorulduk artık” diyor.

Haberin Devamı

Yeni Alman Sağlık Bakanı 58 yaşındaki Prof.Dr. Karl Lauterbach da çok tecrübeli bir hekim. ABD’de Harvard’da uzun yıllar Halk Sağlığı konusunda çalışmalar ve doktora yapmış biri. Günlerdir, “Beşinci dalga başladı” diyen Bakan şimdi, “Omikron varyantı enfeksiyon sürecine hâkim. Omikron dalgasının artık önlenemediğini varsaymalıyız” diyor.

GENERAL, ‘AŞI’ AMİRİ OLDU

Muhtemelen lojistik sorunu dolayısıyla aşılama yavaşlayan Almanya’da yeni hükümet işin başına hemen 59 yaşındaki Tümgeneral Carsten Breuer’i getirmişti. Afganistan’da ve Kosova’da görev yapmış bir asker. Türk generaller mutlaka tanıyordur. 12 bin askeri hemen seferber etmiş. Aşı tedarik ve dağıtımını hızlandırmış. Aşılama günde 1.1 milyona kadar yükselmiş. Aşının maliyeti 111.3 milyar Euro artarak 2 trilyon 284.2 milyar Euro’ya yükselmiş. Alman şirketlerinin istihdam için daha az istekli oldukları, istihdamın neredeyse durma noktasına geldiği söyleniyor. Almanya zor bir kış geçirecek.

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ?
‘Halk Et’ de istiyoruz

İBB’ye... Çocuklar et yiyemiyor. Halk Ekmek ile birlikte ‘Halk Et’ de olsun. Bunu yaparsanız müthiş bir şey yapmış olursunuz. Erdal YANBULOĞLU

KUR korumalı mevduat toplumla beraber kendilerine aynı anda bildirilince hemen Kerem Alışık’ın reklam filmini çekmeyi başaran Halkbank’ı kutlarım! Gönen GÜRKAYNAK

KADEMELİ DOĞALGAZ

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, “Bir villada oturanlarla gecekonduda oturanın aynı fiyatla doğalgaz tüketimini uygun bulmuyoruz. Kademeli doğalgaz tarifesini getireceğiz” açıklamasını yaptı.

MESAJ PANOSU

HERKESİN doğrusu başka, yanlışı başka. Tavır alırsanız bu millet size karşı tavır alır. Ekonomi aktörleri spekülasyonlara artık sert tepki gösterecekler.    Nureddin NEBATİ

Haberin Devamı

ZAYIF Akça nedir bilir misiniz? Enflasyon azdıkça, para birimi akçanın gramajı düşürüldü. “Paranın pul olması” deyimi o zamandan kalmadır. Peki paramızı pul edenler kimlerdir? Hüseyin ÖZBEK

MADEM DOLAR DÜŞTÜ

YURDUM insanları “Madem dolar düştü, dolara bağlı olan akaryakıt fiyatları neden düşmüyor? Neden hâlâ dolara bağlı olan elektrik ve doğalgaz giderlerimizde eksiye doğru bir kıpırdanma yok? Pazar ve marketler hâlâ neden el yakıyor?” diyor. Bunların cevapları bende değil, devleti yönetenlerde. Bu arada muhalefeti kınayanlar da var:

“Evet, akaryakıt fiyatları neden ucuzlamıyor? Dolar yeniden artışa geçer mi? Enflasyonun hakkından gelinebilir mi?”

Haberin Devamı

Adam diyor ki, kiramı ödeyemiyorum. Çocuklarıma harçlık veremiyorum. İlaç bulamıyorum ve de alamıyorum.

Okullarda yarım yamalak öğrendiğimiz bilgilerde kapitalist düzen veya serbest piyasa ekonomisi böyle anlatılıyor:

“Ölen ölür, kalan sağlar bizimdir!”

Mehmet Necati GÜNGÖR

 

Yazarın Tüm Yazıları