Meclis neden çalışmaz

7 HAZİRAN seçim sonuçlarından sonra oluşan parlamento, kısa süreli oturumlar hariç yasama tasarrufunda bulunmadı.

Haberin Devamı

Meclis Başkanlığı seçimi ile başlayan süreçte siyaset, yasama fonksiyonunu bloke etti. Geniş katılımlı ve geniş tabanlı sonuçlar doğuran seçime rağmen, Meclis kompozisyonuna uygun bir yürütme teşkil edilemedi ve makyaj oyunları ile eski iktidar hükmetmeye devam ediyor. Kimilerine abartılı bir değerlendirme olarak gelse de, ülkede iç çatışma şartlarının yoğunluk kazandığı endişesi hâkim...
Meclis kapalı, seçim hükümeti nam bakanlar kurulu ciddi askeri ve özel kuvvetlerle iç güvenlik operasyonları yapma kararları alıyor ve uyguluyor. Çatışma bölgelerinde güvenlik temelli olağanüstü tedbirler uyguluyor, aynı kabine üyesi bakanların girişleri yasaklanıyor.


MECLİS’İ KİM ÇALIŞTIRMIYOR


Bu sorunun net yanıtını vererek suçun tümünü TBMM’nin üzerine atılmasını engellemek gerek. Örneğin AKP Meclis’in çalıştırılmasından çok korkuyor. Çünkü öyle konular gündeme gelebilir ki, CHP, MHP, HDP aynı doğrultuda oy kullanabilir. Bu da o meselede AKP’nin yenilgisi demektir.
CHP geçen gün bu yönde bir çağrı yaptı, MHP “Olağanüstü hal talebiyle geliyorsanız TBMM’yi hemen toplayalım” karşılığını verdi.
Yani sonuç olarak Meclis’in çalışmasını engelleyen iki parti var. Biri AKP, diğeri MHP.
Çalışmasını isteyen de iki parti var. Biri CHP, diğeri HDP.
Bu analitik gözle bakılırsa ancak siyaset kurumunun tümünü zan altında bırakmamış oluruz.

Haberin Devamı


Partiler adayları neden yayınlamıyor


EVET, partiler neden aday adayı listelerini saklıyorlar? 30 Ağustos itibariyle partiler milletvekili aday adayları başvurularını genel merkeze iletti. CHP’de başvurular 7 Eylül itibariyle son buldu. Ancak hiçbir parti nedense isimleri kamuoyuna açıklamıyor. Adaylıklarını medyaya açıklayanlar dışında isimlerin çoğu bilinmiyor. Özellikle de genel merkezden, il örgütlerinden hangileri ortaya çıktı merak konusu oluyor.
AKP, MHP ve HDP’de listelerde sorun yaşanmayacağı biliniyor ama ‘sosyal demokrat parti’ CHP’de bunlar tartışma konusu olabiliyor. Bir milletvekili bu durumu hoş karşılamıyor ve “CHP’de başvuran 1400 isim arasında ben de rakiplerimi öğrenmek istiyorum; yarın genel merkezden kazık atılırsa şaşırmamak ve önlem almak için” dedi. Bu sözlere gerçekten şaşırmamak elde değil.

Haberin Devamı


Biliyor musunuz?

CHP’DE ADAY ADAYLARI
CHP İstanbul’da; Washington’da siyasi ve ekonomik danışmanlık yapan, dünyanın 33 yaş altı en etkili liderleri arasında geçen ‘Türkiye Rüyası Yeni Siyaset’ kitabının yazarı Cenk Sidar’ın, pazar ve kamuoyu araştırmaları konusunda deneyimleri olan Bahçeşehir Üniversitesi Araştırma Yöntemleri Okulu Direktörü Doç. Dr. Çağdaş Şirin’in, Boğaziçi Üniversitesi siyaset bilimi doçenti, Radikal yazarı Koray Çalışkan’ın CHP’ye adaylık için başvurduklarını... CHP’nin eski milletvekili Umut Oran’ın bu kez adaylığını ilan ettikten sonra geniş bir ekiple yoğun bir çalışma yaptığını, ayrıca kendisini destekleyen grupların “Oran’ın aday gösterilmesi bizler için bir umuttur” diye açıklama yaptıklarını...

Haberin Devamı

ESKİ TÜFEKLERDEN DERSLER

CHP’nin 1980 öncesi 70’li yıllardaki gençlik kolları yönetici ve üyelerinin düzenlediği, gazeteci Miyase İlknur’un moderatörlüğünde; Ali Topuz, Hasan Fehmi Güneş, Prof. Dr. Nurettin Sözen ve Erol Tuncer’in konuşmacı oldukları ‘Dünden bugüne CHP; dün başarmıştık bugün yine yaparız’ panelinin bugün Bakırköy Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi’nde 14.00’te yapılacağını...
ALMANYA’nın Krefeld kentinde bir araya gelen 15 sivil toplum kuruluşunun temsilcileri, Türkiye’de 1 Kasım’daki genel seçimlerde CHP’nin diğer yurtsever partilerle ve demokratik kuruluşlarla ittifak ve güç birliği yapmasını istediklerini...


AKP isteğim dışında beni üye gösteremez

Haberin Devamı


1 KASIM seçimleri öncesi bazı partiler, daha önceki seçimlerde yaptıkları gibi, üye olmayanlara da ‘bilgilendirme’ SMS’i gönderiyor. ‘Sayın üyemiz’ diye başlayıp, seçim çalışmasıyla ilgili nasihat veren SMS’lerin sonunda ‘Genel Merkez Seçim İşleri Başkanlığı’ yazıyor.
Bu mesajların özellikle CHP ve MHP’li vatandaşlara gittiği belirtiliyor.
Antalya’dan bir okurumuz diyor ki: “Kapısının önünden geçmediğim bir parti beni sistemine nasıl üye yapabiliyor? Hiçbir partiye üye olmadığım halde sayı üyemizle başlayan değişik faaliyetleri ile ilgili bilgilendirme SMS’leri çıkarılan yasaya rağmen engelleyemiyorum. Eğer parti içinde herhangi şekilde ilgim ve bilgim dışında üyeliğim mevcutsa yasalar önünde hukuki hakkımı arayacağımı saygılarımla bildiririm!”
Vatandaşlar “AKP’nin bize bu rahatsızlığı vermeye hakları yok” diyorlar.

Haberin Devamı


İhsanoğlu’ndan açıklama


BUGÜN Hürriyet gazetesi, ‘Yeter söz milletin’ köşenizde başka bir gazetede yer alan ‘Kim bu Boynukalın’ başlığı altında yapılan haberden alıntılar yapılmıştır. “Rejim Değişikliği Saldırısı” başlığı altında yazılan Hürriyet gazetesine yapılan menfur saldırı ile ilgili Abdurrahim Boynukalın’ı dedesinin Kahire’de bulunduğu ve bu süre içerisinde rahmetli babam ile ilişkilendirildiği iddia edilmektedir. Hürriyet gazetesi ile basına yöneltilen saldırıları şiddetle kınadığım gibi basını da, sorumsuzca iddialara yer vermesini de aynı şekilde kınıyorum. Bu şekilde hayali bir bağlantı kurmaya ve bir takım temelsiz suçlamaları anlamsız bulmaktayım. Bu açıklamayı yayınlamanızı saygılarımla rica ederim.
Ekmeleddin Mehmet İHSANOĞLU


Doğa farklılık tanımaz

‘BÜYÜK deprem’ İstanbul’u vurduğu zaman, oradaki Türkler, Kürtler, Lazlar, Çerkezler, Abazalar, turistler, Müslümanlar, Hıristiyanlar, Museviler, Mecusiler, ateistler... Birdenbire görecekler ki tabiat bu farkları tanımamaktadır. Hepsi o zaman ‘homo sapiens’ denen hayvan türünün üyeleri olduklarını, aç ve susuz kaldıkları zaman, kemikleri kırıldığı zaman, yandıkları zaman... Tabiatın kendilerine buna göre davrandığını hatırlayacaklardır. Umarım çok geç olmuş olmaz! Yeter artık! kendinize gelin, kendi uydurduğunuz farklılıkları bırakın ve gerçekte ne olduğunuzu hatırlayın. Ancak o zaman insan gibi yaşamaya hakkınız olur. Celal ŞENGÖR

Yazarın Tüm Yazıları