Küresel ısınma bizi mahvedecek

Sel ve su baskın felaketlerini daha sık yaşamaya başladık. Herkesin merak ettiği konu sanırım şu; bu felaketlerin, iklim değişikliği yani küresel ısınma ile bir ilgisi var mı, varsa nasıl? Uzmanlar hemfikir. “Evet var, hatta doğrudan ilişkili’ diyorlar. ‘Küresel ısınmayla artan buharlaşmaya ilaveten atmosferde aşırı yağış bırakan sistemlerin, fırtınaların daha yavaş hareket etmesi. Yani belli bir bölgeye aşırı yağış bırakılıyor” diye ekliyorlar.

Haberin Devamı

- Daha da kötüsü bu felaketlerin gelecekte daha sık yaşanacağını işaret ediyor uzmanlar. Doğanın dengesini bozmamızın bir sonucu olarak atmosferin de dengesi bozulmuş. Ekvator civarındaki tropikal bölgeler ile Kuzey Kutbu arasındaki sıcaklık farkı gittikçe azalıyormuş. Kuzey Kutbu ısınıyor. “Bırakın buzulların erimesini, kutup ayılarının akıbetini, kutup bölgesinde 10-12 kilometre yükseklikte batıdan doğuya esen jet fırtına kuşağının da dengesi de bozuldu” diyor uzmanlar.

JET AKIMLARI

- Bilimsel terimlere boğulmadan anlatalım. 300 kilometreye varan hızlardaki jet akımları hem geniş bir şerit olmaktan çıkmış hem de yavaşlıyormuş. Halbuki bu akım örneğin Avrupa ve Türkiye’nin de bulunduğu kuşaktaki hava olaylarını dengede tutuyormuş bugüne kadar. Alman ZDF televizyon kanalı meteoroloji uzmanı Dr. Katja Horneffer, birkaç gün önce ana haberde animasyonlarla, meteoroloji haritalarıyla uzun uzun anlattı. Almanya’nın kuzeyinde Kiel’deki Geomar Enstitüsü’nden bir uzman da “İklim değişikliği böyle devam ederse, son haftalarda yaşadığımız aşırı yağışlarla birlikte benzer hava koşullarını çok daha sık yaşayacağız. Ama bu madalyonun sadece bir yüzü. Öte yandan, daha fazla kuraklık dönemlerini de hesaba katmamız gerekecek. Bunlar aynı madalyonun iki yüzüdür ve bu madalyonun adı küresel ısınmadır” diyordu.

Haberin Devamı

Kasvetli bir durum ile karşı karşıyayız. Yaşadığımız dünyayı yok ettiğimiz yetmezmiş gibi beraberinde atmosferi de mahvediyoruz!

JAPON ATASÖZÜ

“SENİN değilse alma, doğru değilse yapma, gerçek değilse söyleme, bilmiyorsan sus!”

İYİ ZAMANLANMIŞ BİR GEZİYDİ

KIBRIS Barış Harekâtı’nın 47. yıldönümünde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ınki iyi zamanlanmış bir geziydi. Erdoğan konulara hâkimdi. Ersin Tatar, Kıbrıs’ta şahsiyetli bir politika uyguluyor. Mustafa Akıncı’nın yaptığı yanlışları yapmıyor. Bu açıdan Kıbrıs’ta beklentiler arttı.

Doğu Akdeniz’de KKTC’nin masada bir sandalyesi olmalı.

210 bin nüfusu ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti önemli bir ülke konumuna geldi. “Mavi Vatan Doktrini” çerçevesinde KKTC’nin artık müzakerelerde söz sahibi olması lazım. Azerbaycan, Kıbrıs’ta temsilcilik açmayı düşünüyormuş. Artık temsilciliğin devri geçti. Açılacaksa büyükelçilik açılır ve KKTC tanınır. Pakistanlı dostlarımızın da bu konuya el atmalarında yarar var. Esas önemli olan Londra’dan ve İsrail’den KKTC’ye direkt uçuşların başlamasına yönelik olacak.

Haberin Devamı

KKTC’nin ekonomik olarak ayakları üzerinde durmasının zamanı geldi.

KKTC’nin devlet olarak tanınması için herkes üzerine düşen görevi yapmalı.

Kıbrıs konusunu muhalefet partileri de ele almalı. Kemal Kılıçdaroğlu en kısa zamanda Kıbrıs’a gitmeli, görüşmeler yapmalı. Aynı zamanda KKTCnin Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KTC) olarak tanınması konusunda “Sosyalist Enternasyonel” çerçevesinde lobi faaliyetlerinin yapılması şart. Almanlar Kıbrıs konusuna akılcı yaklaşıyorlar. “Bizim için Kıbrıs’ta iki devlet var. Birini tanıyoruz, diğerini tanımıyoruz” yaklaşımındalar. Bir tanesini tanımaları, ikincisinin de yavaş yavaş tanınacağını gösteriyor. Kıbrıs konusunda turizm açısından KTC, Almanya’da girişimlerde bulunursa, Almanya’daki Türk kökenli tur operatörleri sayıları çok azalmış olsa da belki direkt uçuşları sağlayabilirler. Prof. Dr. Faruk ŞEN

NESİN VAKFI’NI UNUTMAYIN!

Haberin Devamı

BAYRAM dolayısıyla vakfımıza kurban bağışlarını yapmak isteyen dostlarımız oluyor. Sizlerden ricamız bu yıl mümkün olduğunca kurban bağışınızı kesimsiz yapmanız. Çiftliğimizde sınırlı sayıda kesimli kurban bağışınızı kabul edeceğiz ama mümkünse kesimsiz bağışlarınız çok makbule geçecektir.

Bağışlarınızla daha çok çocuk daha iyi koşullarda vakfımızdan ve köylerimizden faydalanacak.

Süleyman CİHANGİROĞLU,
www.nesinvakfı.org

AP’DEN MİLLET İTTİFAKI’NA DESTEK

ADALET Partisi Genel Başkanı Dr. Vecdet Öz, “Son yerel seçimlerde CHP’ye destek verdik, partimiz ülke genelindeki kongre çalışmalarını tamamlamak üzeredir ve eylül ayından itibaren seçime girme yeterliğimizi alarak bu desteği daha güçlü bir şekilde vermeye devam edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu seçim sonrası grup toplantısında yapmış olduğu bir konuşmada Öz’e ve Adalet Partisi teşkilatlarına teşekkür ederek bu birliktelikten mutluluk duyduğunu ifade etmişti.

Seçime girme yeterliğini almasının ardından Adalet Partisi’nin de Millet İttifakı’na katılması bekleniyor.

MESAJ PANOSU

BABA ‘Rothschild’lerden biri aynen şunu söylemişti: “Bu fakirler bir gün cennetin olmadığını öğrenirse dünyayı idare edemeyiz.”

BİLİYOR MUSUNUZ?

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın’ın, Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu’nda yapılan değişiklikle; tasfiye edilen şirketlerden alacağı olan binlerce kişinin mağduriyetlerinin araştırılması için Meclis Araştırma önergesi verdiğini...

Haberin Devamı

MEMLEKET Partisi Genel Başkan Vekili ve Parti Sözcüsü Gaye Usluer’in, 10 Ağustos’ta ilçe kongrelerinin biteceğini, 31 Temmuz’da Ankara’dan başlayacak il kongrelerinin 3 Eylül’de tamamlanacağını; 18 Eylül’de de Ankara’da ilk kurultayın gerçekleştirileceğini söylediğini...

NİĞDE Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin, 2020 yılında organik tarım yapan çiftçi sayısının 52 bin 590 olduğunu açıklaması üzerine Gürer’in, “Kayıtlı iki milyon çiftçimiz var. Mutlak surette organik tarıma daha çok destek ve teşvik sağlanmalıdır” dediğini...

 

Yazarın Tüm Yazıları