Kültür, ayrı bakanlık olmalı

Bana göre Kültür ve Turizm, iki ayrı bakanlık olmalıdır. Bir şartla; Talat Halman, İsmail Cem gibi kültür ve sanat derinliği olan, gerçek kültür insanlarının bakan olduğu bir kuruluş olarak. Yani bakan olacak kişi kültürden, sanattan, sanatçıdan anlayacak, bilgili görgülü, deneyimli olacak. Klasik müziği, Türk müziğini, operayı, baleyi, tiyatroyu, güzel sanatları, resmi, heykeli, arkeolojiyi, mitolojiyi, edebiyatı, dünya ve Türk eserlerini bilecek, sevecek, anlayacak. Bambaşka, evrensel bir kişilik olacaktır.

Haberin Devamı

Mülkiyeli Prof. Dr. İlber Ortaylı, 17 Nisan tarihinde Hürriyet’te yayınlanan yazısında, Fransızların kendi milli kültürlerine nasıl düşkün olduklarını vurgulayarak ünlü ressam J.B.S. Chandin’in ‘Yabani Çiçek Sepeti’ tablosunun 26 milyon dolara satışı sürecinin tüm dünyada büyük yankı uyandırdığını, Louvre Müzesi yetkililerinin ‘Bu tablo, Fransa’nın, dünyaya armağanı olan milli bir gururudur’ dediklerini yazdı.

Sanat evrensel olduğu ölçüde kıymetlidir. Tarihi süreçlere anavatan olmuş, ülkemizde aslında bize ait olan eserleri, sanat ve kültürden anlamayan devlet görevlilerinin gözleri önünde, bazen de onların izinleri ile kaçıranlardan bunları geri almak, Kültür Bakanlarının görevidir.

Kültür ve sanat alanında yapılacak pek çok iş varken nedense bizim Kültür ve Turizm Bakanlarımız turizme eğilirler. Kültürü ihmal ederler.

Haberin Devamı

Burada turizm konusunun ülke ekonomisi için fevkalade önemli olduğunu belirtmek isterim. Nitekim bizim ANAP iktidarımızda başta Antalya olmak üzere birçok yerde 5 yıldızlı oteller, tatil köyleri ülke turizmine kazandırılmıştır. Bir zamanlar sadece 20 bin olan yatak sayısı bir anda 1 milyonun üzerine çıkmıştır.

Türk turizmine yeni bir ivme kazandıran Özal’ı minnet ve şükranla yâd ediyorum.

Selçuk MARUFLU

Eski ANAP Milletvekili

GÜNÜN SÖZÜ

“Benim üç güzel dostum var: Biri evde kalır, biri yolda kalır, biri de benimle gelir. Evde kalan ailem, yolda kalan dostlarım, benimle gelen iyiliklerimdir.”  Hacı Bektaş-ı Veli

FINDIKLI’DA BİR BAŞKA FESTİVAL

20 yıl gerçekleştirilmeyen ve 2019 seçimlerinin ardından her yıl ağustos ayında tekrar hayata geçirilen “Yeşil Altın Gümüş Deniz Festivali” kaldığı yerden devam ediyor.

Bu yıl 11-21 Ağustos tarihleri arasındaki festival, spor, çocuk, düşünsel, yöresel ve sanatsal etkinliklerle şehir merkezi, köy, yayla ve vadilerde geçecek. Belediyenin, gönüllülerin ve halk meclislerinin organizasyonuyla gerçekleşecek olan festival; 11 Ağustos’ta Geleneksel Festival Açılış Yürüyüşü ile başlayacak. İktisatçı-yazar Mustafa Sönmez, oyuncu-yazar Ercan Kesal, çay, tarım, siyaset, ekonomi ve sanat gibi konularda söyleşi ve forumlarla Fındıklı’da olacak. Bu arada, Fındıklı’nın Arılı köyünden olan mimar Aydın Boysan’ın anısına ilçede bir ‘meyhane’ açılacağı bildirildi.

Haberin Devamı

KEŞKE DOĞRU OLSA

KILIÇDAROĞLU, Ruhat Mengi ile yaptığı söyleşide; “Vatandaşlar rahat olsun. Seçim güvenliği konusunda endişeye gerek yok. Elimizdeki veriler Yüksek Seçim Kurulu’nun bile elinde yok. Seçmen yapılan sığınmacı sayısı öyle 400-500 bin değil. Onu da takip ediyoruz. Bir problem olursa kamuoyu ile paylaşırız” dedi.

Kemal Bey’in söyledikleri keşke doğru olsa!

“YSK’nın elinde olmayan bilgiler bizim elimizde var” dedi.

Neymiş o CHP’de olup da YSK’nın elinde olmayan belgeler?

Bir tanesini olsun açıklar mısınız? 

Rifat SERDAROĞLU

ORDU SAHİLİNİ KURTARMAK 75 MİLYONA MAL OLDU

ORDU’da bir dönem ulusal gündem olan, kumsalın üzerinde inşa edilen, çok katlı, 280 daireli 3 blok gökdeleni kararlı bir tutum göstererek yıkan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, halk tarafından el üstünde tutuluyor. Altınordu ilçesi Kirazlimanı Mahallesi’nde 2018 yılı mayıs ayında halkın tepkisine rağmen inşaatına başlanan 280 daireli 3 bloktan oluşan binalar, Başkan Güler’in kararlı tutumu ile yıkıldı.

Haberin Devamı

Bütün mimari özellikleriyle tartışma konusu haline gelen, yapıldığı takdirde diğerlerine emsal olmasını engellemek için gökdelen inşaatına karşı mücadele başlatan Güler, 18 Temmuz 2019 günü Büyükşehir Meclisi’ni toplayarak projenin imar planını tamamen iptal etti.

Bu karar üzerine şahsına yönelik yıpratma kampanyasına rağmen geri adım atmayan Başkan Güler, “Vatandaşın kıyıdan geçme hakkını ortadan kaldıran, insan haklarına aykırı bir proje bu. Ben bunu ortadan kaldırmakta yani yıkmakta kararlıyım. Yıpratma kampanyaları bize vız gelir tırıs gider” dedi.

Ve dediğini yaptı. Kumsalın üzerine inşa edilen, deniz ile kara arasında duvar oluşturan bu gökdeleni yıktırdı. Konu yargıya taşındı, mahkeme buradan konut alanların zararının karşılanması için OBB’nin 75 milyon lira ödemesine hükmetti. Bu rakam konut sahiplerine perdeypey ödeniyor.

Haberin Devamı

Hilmi Güler şimdi buraya yeni bir proje hazırlatıyor. Bir tarafı halkın ücretsiz denize gireceği kumsal, dinleneceği yemyeşil bir alan olacak. Bir bölümde de yaşlılar için dinlenme lokali hazırlatıyor.

Başkan Güler, olayı şöyle özetliyor:

“Yanlış bir işti. Biz yanlış başlayan bir işi doğru karar ile düzeltmiş olduk. Bu yanlışlığı görmezden gelip devam ettirseydik bütün Ordu’nun yapısı bozulacaktı. Çünkü bu yapılar emsal teşkil edecekti. Ordu’nun bütün güzelliği ortadan kaldırılmış olacaktı. Biz bunları yıkarak diğer illere de örnek olduk. Biz bize düşen görevi yerine getirdik. Bu konudaki net tavrımızı baştan koyduk ve aynı kararlılıkla yerine getirmiş olduk.”

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ?

AP Genel Başkanı Dr. Vecdet Öz’ün, Diyanet İşleri Başkanlığı hakkında Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunduğunu, bu girişiminin laiklik, rejim ve ülkenin geleceği açısından hayati önem taşıyan tarihi bir başvuru olduğunu açıkladığını...

İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta’nın, Anayasa Mahkemesi’nin limanların işletme süresinin uzamasına ilişkin kanun maddesini iptal ettiğini vurgulayarak “En sonunda mahkeme bizi haklı buldu” dediğini ve “İşlettiği limanın işletme hakkı süresini 49 yıla tamamlayan firma oldu mu? Oldu ise bunlar hangi firmalardan?” diye sorduğunu...

GAZİANTEP Milletvekili Bayram Yılmazkaya’nın, 2022 KPSS’deki skandalla birlikte tekrar tartışma konusu olan ÖSYM ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunarak “Ülke genelinde YKS, KPSS, TUS, YDS, ALES, DGS gibi birçok önemli sınavın yeniden yapılandırılması şart. Sınav ücretleri tamamen kalksın!” dediğini...

Yazarın Tüm Yazıları