Külliye'de bir kral...

SUUDİ Kralı Ankara ziyaretinde askeri törenle karşılanmış, Cumhurbaşkanı uçağın kapısında karşılamış.

Haberin Devamı

En yüksek seviyede protokol uygulanmış. Kral tören kıtasının başındaki generalin verdiği selam duruşuna, asker selamı ile karşılık vermiş.

Önceki gelişlerinde, zamanın cumhurbaşkanı ve başbakanı, o zamanki kralı otellerinde ziyaret etmişlerdi. Bu sefer Cumhurbaşkanı külliyesini ziyaret edeceği söyleniyor, karşılama da bir ihtimal bu ziyaret için hazırlanmış gibi görünüyor. Suud’ların kendine has ritüelleri var, olağan protokol kurallarına uymuyorlar. Anıtkabir’i ziyaret zul geliyor, Vehabi inancını bahane ediyorlar. Çankaya’ya gitmeyen Kral bu sefer Külliye’ye gidecek, Suudilerin şatafat merakları biliniyor. (Bu yazı ziyaretten önce yazıldı.)

Bir seccade üzerinde ömrünü geçirmiş, Hz. Muhammed’in kutsallaştırdığı toprakları, “müminlerin hac farizası” üzerinden, adeta ticari bir kazanç kapısı yaptılar. Bugüne kadar petrolden edindikleri kazançları küçük bir grubun sefahatine harcadılar. Osmanlı toprakları üzerinde Osmanlı’ya karşı hile ile kurulmuş suni bir yapı!... 20 yy’ın başında, Osmanlı’nın Riyad Kaymakamlığı olan bu topraklarda, Vehabi hareketinin takipçileri, Balkan Savaşı kargaşasındaki zaaflardan istifade ederek, krallık adı altında petrol zenginliklerinin üzerine oturdu.

Osmanlı’nın mirasını sürdürme iddiasında olan Cumhurbaşkanı, Osmanlı’nın eski kaymakamlığının bugünkü sahiplerini uçağın başında karşılıyor, konukseverlik gösteriyor.

Kral Türkiye’ye gelmeden hemen önceki Mısır ziyaretinde, Mısır ile Kızıldeniz’de bulunan, iki ada ile ilgili yeni bir sınır anlaşması yaptı; adalar Suudilerin yetki alanlarına geçti. Osmanlı’nın eski valiliği ve kaymakamlığı, kendi aralarında Kızıldeniz’de anlaşmışlar, Tiran Adası, Akabe Körfezi ile Kızıldeniz arasında stratejik öneme haiz...

Kıbrıs, 1878‘e kadar Osmanlı idaresinde kaldı, sonra İngilizlere bedeli karşılığında kiralandı. 1974 yılında da askeri harekât ile KKTC olarak Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin sırtını dayayacağı üssü oldu...

AB müzakere sürecinde, Türkiye’nin garantörlüğü boğuntuya getirilmeye çalışılıyor, Osmanlı’nın eski mülkü bu ada, Cumhuriyet tarafından Megola İdea’dan kurtarıldı, hem Osmanlı’nın mirası olan hem de Cumhuriyet’in harcını kardığı, KKTC iki-üç paragraf açılacak diye ziyan olmasın... S.Ö.


SOFYA'DA MAZİ İLE OYALANDIK!

Haberin Devamı


HAFTA sonunu Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da geçirdik. Gidiş amacımız yeni kurulan ‘Dost Partisi’nin kuruluş kongresine genel başkan Lütfi Mestan’dan aldığımız davetti.

Türkiye’den arkadaşlarla yola çıktık... Yolda Balkanları ve Bulgaristan’ı nasıl kaybettik, bugün Türkiye’de yaşananların geçmişte Balkanlar’da yaşananlarla bir alakası var mı? Türklük dünyanın her yerinde niye böyle perişan bir halde? Bulgaristan Türklüğü siyaseten bölünüyor mu? Tartışıp durduk...

Sofya’da yapılan genel kurula, Türkiye’den de AKP, CHP ve MHP temsilcileri katılmıştı. Türk Büyükelçisi de protokoldaydı. Çok sayıda bizler gibi misafir vardı. Ancak herkes birbirine “bundan sonra ne olacak?” sorusunu soruyordu.

Bana göre iyi olmayacak... Çok akıllılar yine Türk’ü çırak çıkaracak tezgahlar peşindeler. Ama onların hesabı varsa Allah’ın da mutlaka bir hesabı vardır. Alma Türk’ün ahını çıkar aheste aheste!

Ayın 23-24’ün de yapılacak olan Hak ve Özgürlükler Partisi’nin (HÖH) genel kuruluna da davetliyim... İnşallah oraya da gideceğim.Sonra da gelişmeleri izleyip, sizlerle izlenimlerimi ve değerlendirmelerimi paylaşacağım.Ancak kısaca şunu söylemek isterim ki; Türkiye’deki siyaset Balkanları ve Balkan Türklüğünü anlamada ve siyaset geliştirmede son derece başarısız. Sebebi ise bilgisizlik ve teslimiyet!

O zaman “Her Türk bir devlettir” diyerek hepinizi Türk Dünyası ile bizzat ilgilenmeye davet edelim. Çünkü soydaşlarınız mazlum ve mağdur!
Özcan PEHLİVANOĞLU


SURİYELİLER KENDİ EKONOMİLERİNİ KURMUŞLAR

Haberin Devamı


MHP’li Adana ve Mersin belediye başkanları ile sohbet ederken, genel başkanlık seçimi konusunda ağız yoklamak istedik ama ‘görüş’ vermediler. Korku mu desek!?... “Biz genel başkana karşı sorumlu olmak zorundayız” dediler. “Liderimiz Adanalı... Doğal olarak Devlet Bahçeli bizim hemşerimizdir” diye de eklediler. Ama biz biliyoruz ki, onların da destekleyeceği birer aday var kafalarında...

Ortak bir görüşleri var; belediyelerde CHP’li üyelerle AKP’ye karşı ortak hareket edilmiyor. AKP ile de aynı durum yaşanıyormuş... “Çünkü” diyorlar, “biz bu belediyeleri iki partinin elinden aldık”.


Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, imar planları konusunda sıkıntı yaşadıklarını anlatırken, “Doğru duvar yıkılmaz. Bugün bazı şeyler anlaşılmaz ama gerçekler yarın ortaya çıkar” demekle çok şeyler anlatmak istiyor. Mersin gibi Adana Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü de “Ucu hükümete dayanan çok sayıda projemiz var” diyor. ‘Sıkıntılı’ oldukları bu ifadenin arkasından seziliyor. Mülteciler konusunda Sözlü’nün bir gözlemi şöyle:

“Adana’da 320 bin varsa, bizde de 300 bin kişi var. Kültürümüz onlara daha yakın geliyor. Mersin’i daha çok seviyorlar. Onlar kendi ekonomilerini çoktan kurdular; bakkalları da fırınları da var, kimseye de muhtaç olmuyorlar.”

Tarsus’un yaylalarına da çıktık; bir kere şunu söyleyelim... Şiddetli bir kuraklık yaşanıyor bölgede. Bu nedenle elinde HES için teşvik belgesi bulunan sakın buralara gelmesin. Muhtar Mustafa Sayılı, devletin acilen sulama amaçlı gölet yapmasını istiyor. 50x20x5 ebatlarında bir naylon gölet 5 bin TL’ye mal oluyor.


Köyde şeftali, kiraz, üzüm ve domates yetişiyor. İnce kabuklu yayla domatesi sera domateslerine rakip olacak gibi... “Mührüm var, ama yetkim yok” diyen muhtar, bu güzelim şeftalimizi kime satacağız diye soruyor.


Hayvancılık ve bahçecilik için verilen teşviklerin yetersiz kaldığı köylü vatandaşlar... Köyde eski DYP ve DP’nin oyları AKP’ye dönmüş... Eski Bakan Kürşat Tüzmen’e selamlarını unutmadan iletelim. Gerçek bir şeyi söylemek gerekirse; bu köyde AKP’den memnun çok seçmen vardı.


KİRLİ İMAR RANTINA SON VERECEĞİZ

Haberin Devamı


AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, Anadolu Medyasından gazetecilerin sorularını yanıtlarken “Kirli imar rantına son vereceğiz” dedi.

Yerel yönetimler kanunu ve belediyeler kanunu ile ilgili uygulamalardaki sıkıntılara değinen Özhaseki şöyle konuştu:

“Belediye kanunu ile ilgili 5 başlık altında yetkiler ve imar noktasında çalışmalarımız var. Özellikle imar rantına son vermek için çalışacağız. Yanlış uygulamalardan çok çektik, çözülmeyecek sorunlar değil. Bakıyorsunuz, 3 katlı bir mahallede 20 katlı bir bina verilmiş, kardeşim hangi hakla bu imar iznini veriyorsunuz. Hem çevreyi katlediyor, hem de haksız rant oluşturuyorsunuz. Bu kirli ranta son vereceğiz. Doğu ve Güneydoğu’da bazı konular belediyeler tarafından istismar ediliyor. Belediye araçları çukur kazıyor, hendek açıyor. Görmezden gelemeyiz. Teröre mali kaynak veren, HDP li belediyelere dur diyeceğiz.”



MESAJ PANOSU

Haberin Devamı


- Türk-Yunan dernekleri tarafından gerçekleştirilecek ‘Kültürler Birbirine Bakıyor’ konulu söyleşide İstanbul’da kurulması planlanan ‘Ortak Kültür Müzesi’ projesi tartışılacak. Atina İstanbullular Derneği’nden Prof. Dr. Nikos Uzunoğlu, Defne Derneği’nden Prof. Dr. Cengiz Aktar ve Prof. Dr. Ferda Keskin ile Dafni Derneği’nden Anestis Vasilakeris’in katılacağı söyleşi yarın 18.30’da Galata Rum Ortaokulu’nda gerçekleştirilecek.

- YOLSUZLUK yapana hırsız diyen iftira atmış olur. Hayrettin KARAMAN


- CHP’nin salı toplantıları ‘toplumun gazını alma toplantıları’na dönüştü.
Levent GÜLTEKİN


Kirli imar rantınason vereceğiz


AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, Anadolu Medyasından gazetecilerin sorularını yanıtlarken “Kirli imar rantına son vereceğiz” dedi. Yerel yönetimler kanunu ve belediyeler kanunu ile ilgili uygulamalardaki sıkıntılara değinen Özhaseki şöyle konuştu: “Belediye kanunu ile ilgili 5 başlık altında yetkiler ve imar noktasında çalışmalarımız var. Özellikle imar rantına son vermek için çalışacağız. Yanlış uygulamalardan çok çektik, çözülmeyecek sorunlar değil. Bakıyorsunuz, 3 katlı bir mahallede 20 katlı bir bina verilmiş, kardeşim hangi hakla bu imar iznini veriyorsunuz. Hem çevreyi katlediyor, hem de haksız rant oluşturuyorsunuz. Bu kirli ranta son vereceğiz. Doğu ve Güneydoğu’da bazı konular belediyeler tarafından istismar ediliyor. Belediye araçları çukur kazıyor, hendek açıyor. Görmezden gelemeyiz. Teröre mali kaynak veren, HDP’li belediyelere dur diyeceğiz.”

Haberin Devamı




Yazarın Tüm Yazıları