Kiralarda fahiş fiyat; hukuken suç, insanen vicdansızlık, dinen haramdır

Öğrencilerin iki yıl okulların kapalı kalması nedeniyle biriken barınma sorunu yüz yüze eğitimin başlamasıyla kâbusa dönüştü.

Haberin Devamı

Yurt ihtiyacından öte, kiralık ev bulmak tam bir fırsatçılığa dönüştü, kira bedelleri yüzde100 arttı. Büyükşehirlerde en ucuz kiralık ev bile asgari ücretin üzerinde.

Sanki yaşanılan pandemi, hukuken ‘mücbir sebep’ değil. Kiralık ev arayanlar evi olmayan dar gelirli çalışan ve öğrenciler değil... Bu durum aynı zamanda hukuken ‘mücbir sebep’ ve insanların zor koşullarından faydalanılarak ‘haksız zenginleşme ve karaborsa’ suçu işlemektir.

Ulusal Borçlar Kanunu’muzun 344. maddesine göre kira artış oranı ‘Tüketici fiyat endeksinin 12 aylık ortalamasından fazla olamaz.’ Bu hüküm yeni kiraya verilecek konutlar için de geçerlidir. 345 maddesi ‘Kiracının çevresinde bulunan konutlardan emsal kira bedelleri göstererek her zaman kira tespit davası açabileceğine’ amirdir.

Haberin Devamı

Bu nedenle böyle bir haksızlıkla karşılaşan kiracılar gerekli başvuruları yapmalı. Fakat bundan öte Anayasal ve yasal hükümler uyarınca başta Maliye Bakanlığı, Belediyeler ve Mahkemeler fahiş kira bedellerinin toplumsal facia ya dönüşmemesi için zorunlu tedbir, müdahale ve karar ittihazında bulunmaları hem hukuki yükümlülükleri hem de toplumsal vicdanın gereğidir. Av. Sedat VURAL

GÜNÜN SÖZÜ

“Benim naçiz vücudum elbette bir gün toprak olacaktır. Ama Türkiye Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşayacaktır.”

Mustafa Kemal ATATÜRK

‘ATATÜRK’E VE CUMHURİYET’E BORCUMUZ VAR’

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), “Cumhuriyetin kazanımlarından vazgeçmeyeceğiz” başlıklı bildiri yayınladı. “Dernek olarak Cumhuriyetin karşısında duran tüm engeller ile mücadele etmeye hep birlikte devam ediyoruz. Bizden sonra çağdaşlık yolculuğunu sürdürecek olan çocuklarımızın ve gençlerimizin geleceğine ışık tutuyoruz” denilen açıklamada özetle şu vurgulamalar yapıldı:

“Laik, demokratik ve çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’ni korumanın, yaşatmanın ve daha iyiye doğru ilerletmenin temel görev ve sorumluluğumuz olduğunun bilincindeyiz. Biliyoruz ki, Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana yaptığı konuşmalarda Türk kadınına olan güvenini daima belirten, Türk kadınını sürekli olarak yücelten ve kadının tüm hizmetlerine katılamadığı bir toplumda ilerleme, refah ve saadet olamayacağına dikkat çeken Atatürk’e ve Cumhuriyete borcumuz var.

Haberin Devamı

T.C.’nin sonsuza dek bağımsız kalabilmesi, özgür ve çağdaş bir ülke olabilmesi için cumhuriyetin getirdiği hak ve özgürlüklerden asla vazgeçmiyoruz, vazgeçmeyeceğiz!

Söylenmemiş sözleri söylemeye, unutuldu sanılanları hatırlatmaya ve çağdaşlık yolculuğumuzu durmaksızın sürdürmeye devam edeceğiz. Cumhuriyetin kazanımlarını yine ve yeniden hep birlikte koruyacağız!”

KARS ANLAŞMASI 100 YAŞINDA

Kars Anlaşması’nın 100. yıldönümü nedeniyle imzacı devletlerin, akademisyen ve uzmanların katılımı ile uluslararası konferans 30 Ekim (yarın) Ankara’da TADİV Şuşa Kongre Merkezi’nde (A.Fethi Okyar Sok. No: 14) yapılacak.

Konuşmacılar: Prof.Dr. Aygün Attar (Moderatör), Doç.Dr. Halil Özşavlı (Türkiye), Prof.Dr. Musa Kasımlı (Azerbaycan), Aleksandr Sotnisenko (Rusya), Prof.Dr. Otar Janelidze (Gürcistan), Turan Gafarlı (Türkiye) (O günkü anlaşmada taraf olmayan Ermenistan yine yok.) İşlenecek konular: 1. Dünya Savaşı sonrasında Rusya ve Türkiye ilişkileri, Kars anlaşması, bu anlaşmanın 100. yılında Güney Kafkasya’da Türk-Rus İşbirliği, 1920’de Kars’ta çıkan Ermeni gazetelerinin tutumu. Kars’ın kurtuluşunun 101. yıldönümü de yarın kutlanacak.

Haberin Devamı

BATI TRAKYA VE SADIK AHMET

Geçmişini bilmeyen uluslar, geleceğini iyi planlayamazlar ve sürekli hata yaparlar. Çünkü tarih, yöneticiler için en iyi siyaset hocası ve en iyi diplomasi kılavuzudur. Gazi Mustafa Kemal Paşa, Nutuk’ta “Tarih yazmak, tarih yapmak kadar mühimdir. Yazan yapana sadık kalmazsa değişmeyen hakikat, insanlığı şaşırtacak bir mahiyet alır” diyor. Bu düşünceden hareketle, Batı Trakya Türklerinin lideri Dr. Sadık Ahmet’in en büyük eseri ve mirası olan DEB Partisinin siyasi tarihini araştırmaya karar verdik. Bu amaçla uzun ve yoğun araştırmalar sonucunda elde ettiğimiz verileri bir eserde topladık. Bu eser Batı Trakya’nın güzide kuruluşu BAKEŞ tarafından ‘Batı Trakya Türklerinin Gür Sesi: Dostluk, Eşitlik ve Barış Partisi’ başlığı ile yayımlandı. Alandaki boşluğu dolduran bu özgün eserin bilim dünyasına ve konulara ilgi duyan araştırmacılara faydalı olması dileğiyle... Murat DERİN-Trakya Üniversitesi

Haberin Devamı

MALİYET 5 KAT, FİYAT 2 KAT ARTARSA ÇİFTÇİ GÜLEMEZ

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, pamuk eken çiftçileri ziyaret ederek sorunlarını dinledi ve şunları söyledi: “Pamuğun girdi maliyetleri 5 kat artarken, fiyatı sadece 2 kat arttı. 1 kg  pamuk, 1 kg gübre ediyor. Peki bunun mazotu, suyu, ilacı, elektriği neyle karşılanacak? Çiftçi zarar ediyor. Öyle iktidarın söylediği gibi çiftçinin yüzü filan gülmüyor. Bu hesapla zaten kim nasıl gülsün? Artan maliyetlerden perişan olan çiftçi ‘Ölmüşüz biz, zor durumdayız’ diyor. Maliyet artışlarının bu şekilde devam etmesi durumunda seneye pamuk gibi stratejik bir ürünü ekecek çiftçi bulamayız. Ziraat Bankası borçları ertelenmeli, faizleri sıfırlanmalı. Bu konuyla ilgili hazırladığımız kanun teklifleri bir an önce Meclis gündemine alınmalı ve kabul edilmeli.”

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ?

MEHMET CENGİZ’E ALKIŞ!

Ekrem İmamoğlu’nun 27.10.2021’de Kaynarca-Pendik-Tuzla’da metro çalışmaları ile ilgili olarak Twitter hesabından yaptığı canlı yayında, hattın yüklenici firması olan Cengiz İnşaat’a teşekkür etmesi ve alkışlatmasının bazı CHP’liler tarafından tepkiyle karşılandığı ve “İmamoğlu, Sn. Kılıçdaroğlu ve yönetimi iktidar olunca ‘Beşli  Çete’nin bütün yatırımları kamulaştıracağız demesini unuttu mu acaba?” sorularının hatırlatıldığını...

30 BİN KONUTLUK ENERJİ

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’ın, Entegre Katı Atık Yönetim Tesislerinde bir yıldan beri çöpten elektrik enerjisi ürettiklerini, bu süre içinde 38.621 Megawatt enerji ile 30.000 konutun günlük elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabildiklerini ve Enerji Bakanlığı’ndan KDV hariç 36.116.592,16 TL kazanç sağlayıp  bunun yüzde10.80’inin TBB kasasına girdiğini açıkladığını...

Yazarın Tüm Yazıları