Kıbrıs’ta bir millet üç devlet!

"Bugün Türkiye’nin yapması gereken, KKTC’nin dost devletlerce, bu arada aramızda akrabalık bağları bulunan devletlerce tanınmasını sağlamak için her türlü diplomatik çabayı göstermektir. ‘Bir millet, iki devlet’ söylemi lafta kalmamalı, KKTC’nin tanınmasını içerecek biçimde ‘bir millet, üç devlet’ olarak güncellenmelidir.”

Haberin Devamı

Slovenya’nın AB dönem başkanlığını devralması dolayısıyla Strazburg’daki Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula van der Leyen’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yapacağı bir günlük ziyaret hakkında görüştüğünü, AB’nin bu ziyaretin nasıl gerçekleşeceği konusunda çok hassas olduğunu ve Kıbrıs’ta iki devletli çözüme ilişkin hiçbir öneriyi asla kabul etmeyeceğini söylemesi üzerine; eski Devlet, Milli Savunma ve Adalet Bakanı Prof. Dr. Hikmet Sami Türk bir açıklama yaptı:

“Avrupa Komisyonu Başkanı’nın konuşması, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin “Kıbrıs Cumhuriyeti” olarak AB üyesi oldukları; buna karşılık Türkiye’nin hâlâ AB üyeliğine kabul edilmediği, KKTC’nin Türkiye dışında başka hiçbir devlet tarafından tanınmadığı dengesiz bir siyasi ortamda Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin görüşleri doğrultusunda yapılmış bir açıklamadır. Slovenya, 1919-1991 yılları arasında 72 yıl boyunca Yugoslavya’yı oluşturan federe cumhuriyetlerden biri idi. 1991’de bağımsızlığını ilan etmiş, 1992’de Avrupa Topluluğu tarafından bağımsız devlet olarak tanınmış ve BM’ye üye olarak kabul edilmiştir. Slovenya’yı, Hırvatistan, Sırbistan, Bosna-Hersek ve Kosova izlemiştir.

Haberin Devamı

KKTC ise onlardan önce 1983’te bağımsız devlet olarak kurulmuştur. Başlangıç ise, federal bir Kıbrıs Cumhuriyeti içinde yer almak üzere 1975’te kurulan ‘Kıbrıs Türk Federe Devleti’dir. Ne yazık ki Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve arka plandaki Yunanistan, Kıbrıs’ta eşitlik temelinde iki kesimli, iki toplumlu bir devlet; bu konudaki girişimlerin sonuçsuz kalması üzerine eşit egemen iki devlet çözümü konusunda uzlaşmaz bir tutum içinde olmuşlardır.

Bugün Türkiye’nin yapması gereken, KKTC’nin dost devletlerce, bu arada aramızda akrabalık bağları bulunan devletlerce tanınmasını sağlamak için her türlü diplomatik çabayı göstermektir.

Türkiye’nin AB’ye vereceği en uygun yanıt da, KKTC’nin tanınmasını sağlamaya yönelik diplomatik çabalarını yoğunlaştırmaktır.”

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ 

“Hayat sadece bir amaç için çabalandığında anlamlıdır.”
(Aristoteles)

BİLİYOR MUSUNUZ?
ECZACILAR DA AŞI YAPABİLMELİ

İSTANBUL Eczacı Odası Başkanı Ecz. Cenap Sanalioğlu’nun pek çok ülkenin COVID-19 pandemisiyle mücadele kapsamında eczacıları aşılama sistemine dahil ettiğine dikkat çekerek “Türkiye’de de eczacıların faaliyet kapsamı aşılamayı da içerecek şekilde genişletilmelidir. Bu konuda yasal düzenlemelerin ivedilikle yapılmasını istiyoruz” dediğini...

BİRLEŞİK Kamu-İş Konfederasyonu’nun, kamu emekçilerinin yanı sıra emekliler ile diğer kamu görevlilerini de ilgilendiren 6. dönem toplu sözleşme görüşmelerinin 2 Ağustos’ta başlayacağını bildirerek, “Yüzde 3-4 zam değil, insan onuruna yaraşır, emeğimizin karşılığı kadar ücret istiyoruz. Kamuda güvencesiz çalıştırılmaya son verilmeli, atama ve görevde yükselmeler liyakata göre
yapılmalıdır”
açıklamasını
yaptığını...

Haberin Devamı

ÇİN BANKASINA PROTESTO

ADANA Yumurtalık’taki kaplumbağa yuvalama kumsalına inşa edilmekte olan ithal kömürlü Hunutlu Termik Santralı’na karşı, Bern Sözleşmesi’ni ihlali nedeniyle, toplanan 80 bin imza, denizkaplumbağaları adına santralı finanse eden ve ‘Kömürü değil yaşamı destekle’ sloganı ile protesto edilen Çin bankası ICBC’ye teslim edildiğini; iklim aktivisti Elif Ünal’ın “30 yıl ömür biçilen bu santral için denizin bu kadim canlılarını feda etmek ülkenin ekosistemine yapılacak büyük bir darbedir” dediğini; kampanyanın Doğu Akdeniz Çevre Platformu’nun (DAÇE), 350.org, CAN Europe, Doğa Derneği, Ekosfer Derneği, HEAL (Sağlık ve Çevre Birliği) ve WWF-Türkiye tarafından desteklendiğini...

Haberin Devamı

PLANLAMADAN ANLAMAK

ANKARA Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın planlamadan ne anladığı üzerinde bir-iki cümle edeceğim. Gazi Üniversitesi’nin yaptığı Ankara Ulaşım ana planı 2038 mahkemede iptal edilince; aynı plan altlığı üzerine ilave metro hatlarını işletebilmek için tekrar üniversitenin kapısını çaldı. İptal edilen bir ana plan imar hukukunda revizyon ve ilave plan kapsamında değerlendirilmez. Yenisinin yapılması gerekir.

Tahir ÇALGÜNER

Y.Şehir ve Bölge plancısı

NORMALLEŞME BAŞLADI

DÖVİZ kurunun düşerek normale inmesi, repo faiz oranlarının ve altın gramının, ikinci el araba fiyatlarının, gıda temizlik vs. fiyatlarının, mazot, gübre, ilaç, yem fiyatlarının düşmesi, çözümler bulunması dileğiyle bu mesajımızın yayınlanmasını dilerim. Ahmet DEMİR

Haberin Devamı

MESAJ PANOSU

8 TEMMUZ, 25 yurttaşımızı kaybettiğimiz Çorlu tren kazasının yıldönümü. AKP Meclis’te bu konu araştırılmasın dedi, önergeleri reddetti. Kazada kaybettiğimiz Oğuz Arda Sel’in annesi Cumhurbaşkanı’na hakaretten yargılandı. Bir tek gerçek sorumlular hesap vermedi.

ÇANKAYA Belediyesi’nin iki dönem başkanlığında bulunan Doğan Taşdelen, vefatının 1. ölüm yıldönümünde Karşıyaka Mezarlığı’nda, Taşdelen ailesi, CHP milletvekilleri Ali Öztunç, Nihat Yeşil, Levent Gök, Gürsel Erol ile eski-yeni CHP’li üyeler ile Belediye Başkanları Mansur Yavaş (Ankara) ve Fethi Yaşar (Yenimahalle) tarafından anıldı.

 BAZI yetişkinlerin aşı olmama hakkı varsa, çocukların da aşılanmayan yetişkinlerden korunma hakkı vardır. Bakıma muhtaç bireyler de korumamız gereken savunmasız insanlar arasında yer almıyor mu? Onların bakımını aşılanmamış kişilere teslim edebilir miyiz?Gülsen SIRMA

Yazarın Tüm Yazıları