İstanbul’da Arap diyasporası

“Bugün Türkiye, büyük bir çoğunluğu Osmanlı’nın eski başkentinde yaşayan birkaç yüz bin Iraklıya, otuz binden fazla Mısırlıya, on binlerce Libyalı, Yemenli, Filistinli, Cezayirli, Faslı ve Tunusluya ev sahipliği yapıyor. Muhalifler, mülteciler ve göçmenler, burada yazarlar, öğrenciler ve turistlerle iç içe geçmiş durumda. Aix-en Provence’daki Science Po’da doktora öğrencisi olan Nouran Gad, ‘Arap uluslarının bu kadar temsil şansı bulduğu dünyadaki tek yerin İstanbul olduğuna’ vurgu yapıyor.

Haberin Devamı

Türkiye’nin büyük şehri İstanbul, Mağrip kökenli Araplar için önemli bir çekim merkezi. Brüksel’de yaşayan genç matematik öğrencisi Yasmine G. tek bir şeyin hayalini kuruyor; ‘İstanbul’da yaşamak’... Faslı ve Belçikalı olan 22 yaşındaki genç şu an için Türkçe dilbilgisi kitaplar toplayıp diplomasını alır almaz denemek için bir yıllığına İstanbul’a gidecek. Belçika’da Müslüman olmak hâlâ iyi karşılanmıyorsa da “Batılı yönünü inkâr edemeyeceğini” söylüyor. ‘İnsanların, yargıların ağırlığıyla ufalandığı’ ailesinin ülkesinin aksine Türkiye onun için İslam ve modernite arasında ideal bir denge sunuyor.”

7 Haziran tarihli Cumhuriyet’in ‘Le Monde diplomatique’ ekinde yer alan ‘İstanbul’da Arap diyasporası’ başlıklı yazıdan özetlenen yukarıdaki bölümde “Birçok konuda Türkiye, ülkedeki Arap diyasporasını etki aracı olarak kullanıyor. İstanbul, parçalanmış Arap dünyasının aynası” ifadeleri yer alıyor.

Haberin Devamı

Gazeteci Killian Cogan’ın ilginç ve renkli yanları ile dikkat çeken 1,5 sayfa hacmindeki yazısını Deniz Dirican tercüme etmiş. İstanbul’daki Arap dünyasını tanımak, Türkiye’nin yakınlaştırıcı tavrı ve Erdoğan sevgisi konusunda dikkat çeken unsurlar bize yeni birçok şey öğretiyor gibi.

GÜNÜN SÖZÜ

“Türkiye’de her şey olunur, rezil olunmaz.” Murathan MUNGAN

DENİZLERİN EVRİMİ KITALARIN OLUŞUMU

YAŞAMIN denizlerde başladığını ve şu ana kadar dünyadakine benzer bir denizin henüz uzayda bulunmamış olduğunu, bu ortamın evrimini, yapısını ve karşı karşıya kaldığı tehlikeleri çok iyi bilmemizi gerektiriyor. Son zamanlarda denizlerdeki tahribatın hızla artmış olması bilim insanlarını endişelendirmektedir.

Karalarda canlıların varlığının ancak sağlıklı bir deniz yapısıyla mümkün olabileceği bilinmektedir. Birçok büyük deniz canlısının soyu tükenme sürecine girmiş; en büyük besin kaynağımız olan deniz ürünleri neredeyse stok olarak yarı yarıya azalmıştır. Halkın anlayabileceği bir sadelikle denizlerimizin evrimi, yapısı ve tehlike durumunun yazılması zorunlu hale gelmiştir. Yeni bilgileri de göz önüne alarak ve bir başlangıç olarak ‘Denizlerin Evrimi-Kıtaların Oluşumu’ (Sarmal Kitabevi) kitabını halkımızın hizmetine sunmaktan mutluyuz. Prof. Dr. Ali DEMİRSOY (Biyolog)/Eşref ATABEY (Jeoloji Yük. Müh.)

Haberin Devamı

DEPREM TOPLANMA ALANI SATILIR MI?

CHP Bakırköy Belediye Meclis Grubu toplantısında önceki gün büyük gerginlik yaşandı; bir tarafta kamu yararını koruyan Meclis üyeleri ve ilçe başkanı, diğer yanda da rezerv alanını (bir nevi deprem toplanma alanı) satışa çıkaran belediye başkanına destek veren Meclis üyeleri.

Sonuç CHP Bakırköy İlçe Başkanı Celal Sevinç ve sekiz Meclis üyesi ret oyu kullandı.

‘Ret’ diyen üyeler toplantıya katılmadı; Başkan Dr. Bülent Kerimoğlu da toplantıyı yönetmek zorunda kaldı.

AKP’li meclis üyeleri “Biz de bu rezerv alanının satılmasına karşıyız” diye tepki göstererek Meclis Genel Kurulu’nu terk etti.

Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu başta olmak üzere herkes İstanbul denildiğinde “Aman depremi unutmayalım” diyor.

Haberin Devamı

Ancak gelin görün ki CHP’li belediye başkanı bir nevi ‘deprem toplanma alanını’ satışa çıkarıyor ve yakın çevresine “Ben bunu genel başkana söyledim!” diye icazet aldığını söylemek istiyor.

Bakırköy örgütü, planlarda deprem alanı olarak geçen bir yer için Kılıçdaroğlu’nun böyle bir ifade kullandığına inanmıyor.

Bakalım, Kerimoğlu’nun kulağı çekilecek mi?

MESAJ PANOSU
FINDIK 30 TL OLMALI

AKP Ordu Milletvekilleri Metin Gündoğdu ve Ergün Taşçı ile Giresun Milletvekili Şenel Yediyıldız, Ordu Olay’a demeç vermişler: “Gönlümüz fındık fiyatının 30 TL olmasından yana. TMO alım fiyatının 30 TL olması için çalışacağız. İnanıyoruz ki, iktidarımız üreticiyi mağdur etmeyecektir.”

Haberin Devamı

ATATÜRK, Söylev ve Demeçleri’nde şöyle diyor: “Türk Devrimi’nin amacını kavramış olanlar, onu daima korumaya muktedir olacaklardır.” Evet, Türk devriminin amacını kavramış olanlar, Türkiye Cumhuriyeti ve devletine sahip çıkacak nitelikte ve niceliktedir ve de ulusal uyanış içerisinde ve ayaktadırlar. Avrupa ADDF Genel Başkanı Dursun ATILGAN

BİLİYOR MUSUNUZ?

CHP İzmir milletvekili Atilla Sertel’in, KİT Komisyonunda, ‘TRT’ye ticari sırlarda şeffaf ol’ çağrısında bulunarak “Dış yapımlara ödenen ücretler gizleniyor, denetleyemiyoruz” dediğini...

OKUR Atilla Üyetürk’ün, Meclis’e “Mafya-devlet-siyaset için verilen araştırma önergeleri neden reddediliyor, birini bile neden kabul etmiyorsunuz” sorusunu yönelttiğini...

Haberin Devamı

KAYSERİ milletvekili Çetin Arık’ın AKP’li belediyelere seslenerek “Kayseri’nin parasını Erdoğan’ın gönlünü hoş etmek için, ok-mok için değil, ihtiyacı olan esnafımıza, çiftçilerimize, Kayseri’ye harcayın” diye konuştuğunu...

 

Yazarın Tüm Yazıları