İstanbul da cayır cayır yanabilir

Ege ve Akdeniz’de özellikle çam ormanlarında çıkan ve günlerce söndürülemeyen büyük orman yangınları İstanbul için de ciddi bir uyarı vermektedir. 1960 ve 80’li yıllarda İstanbul’da Hazine arazilerine sahip çıkmak amacıyla takriben 400 bin dönüm (İstanbul ormanlarının yüzde 16’sı) çam ormanı oluşturuldu.

Haberin Devamı

Hazine arazilerinin yapılaşmaya karşı korunmasında geçmişte çok büyük görev üstlenen çam ormanları günümüzde de ne yazıktır ki barut fıçısı gibi İstanbul’u tehdit etmektedir.

İstanbul’da dikim yoluyla oluşturulan söz konusu çam ormanları Beykoz, Sarıyer, Sultanbeyli, Ümraniye ve Kartal gibi ilçelerde yoğun yerleşim alanları ile iç içedir. Orman yangınları ile iklim değerleri arasında çok sıkı bir ilişki vardır. En donanımlı yangın filoları bile ekstrem hava koşullarında yanıcı özelliği çok yüksek olan çam ormanlarındaki yangının büyük bir faciaya dönüşmesine engel olamayabilir. Bundan dolayı İstanbul’da orman yangınlarının önlenmesinde sıra dışı, kalıcı ve köklü tedbirlerin alınması kaçınılmaz olmuştur.

Orman yangınları açısından büyük bir risk taşıyan İstanbul’daki çam ormanlarını zaman kaybetmeden yangına daha dayanıklı ve İstanbul’un asli ağaç türlerinden olan “meşe, kestane ve kayın” ormanlarına dönüştürmek zorundayız. Söz konusu çalışmalara hemen başlamalıyız ve hızla bitirmeliyiz.

Haberin Devamı

Aksi takdirde yarın çok geç kalabiliriz ve büyük orman yangınları İstanbul’u cayır cayır yakabilir.

GÜNÜN SÖZÜ
“Onlara doğruyu söyleyin; birincisi yapılacak en doğru şey bu olduğu için, ikincisi nasıl olsa doğruyu öğrenecekleri için.” Paul GALVİN

ANAYASA’NIN ORMAN HASSASİYETİ

T.C. Anayasası bu konuda ormanların mülkiyetinin, gözetiminin ve yaşatılmasının devlete ait olduğunu bildiriyor. Anayasa bakınız ne diyor:

“(Madde 169) Devlet, ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır. Yanan ormanların yerinde yeni orman yetiştirilir, bu yerlerde başka çeşit tarım ve hayvancılık yapılamaz. Bütün ormanların gözetimi Devlet’e aittir. Devlet ormanlarının mülkiyeti devrolunamaz. Devlet ormanları kanuna göre, Devletçe yönetilir ve işletilir. Bu ormanlar zaman aşımı ile mülk edinilemez ve kamu yararı dışında irtifak hakkına konu olamaz. Ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez.”

Bu Anayasa maddesi bütün milletimizi ve devletimizi bağlamaktadır.

Haberin Devamı

UÇAK FİLOMUZ NASIL YOK EDİLDİ

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Türkiye ormanlarının yüzde 60’ının 1 ve 2. derecede yangına hassas orman alanlarında olmasına karşın AKP iktidarında Orman Genel Müdürlüğü’nün yangın söndürme kapasitesinin adım adım bitirildiğini kaydetti ve Meclis’e bir araştırma önergesi verdi.

Yangın söndürme uçak filosunun 2013’ten itibaren önce yarı yarıya sonra tamamen sonlandırıldığını rakamlarla ortaya koyan Aygun, orman yangınlarında yanan hektar alan açısından en büyük kayıpların 2008, 2020 ve 2021’de yaşandığını söyledi. Aygun, “İşin en acı tarafı, en çok orman alanı yanan dönemler, uçak kiralanma sayısının en az olduğu dönemlerdir. Örneğin Cumhuriyet tarihinin en büyük yangınlarından biri 2008’de yaşandı. 29 bin 749 hektar orman alandı yandı. Bu dönemde sadece 6 adet uçak kiralanmıştı. Oysa 20 adet uçağın kiralandığı 2010 yılında sadece 3 bin 317 hektar alan yandı. Bakan Pakdemirli’nin açıklamasına göre bu yıl gerçekleşen ve afete dönüşen yangınlarda 3 uçak kiralanmış, daha sonra dış yardımlarla geç de olsa kullanılan uçak sayısı 15’e çıkmıştır. Bu rakam bile 2011’in gerisindedir. Orman Bakanlığı, 2011 yılında 20 uçak kiralamıştır” dedi.

Haberin Devamı

Bu tablo karşısında hiç sesimiz çıkmayacak mı?

İstanbul da cayır cayır yanabilir

KUŞ sesi duymak istiyorsan kafes alma, ağaç dik. Var mısınız bu sloganı paylaşmaya? Doğayı sev yeşili koru!

FINDIĞA 30 TL BEKLENİRKEN PİYASA 24-25’E KADAR DÜŞTÜ

FINDIĞINI toplamaya başlayan üretici, taban fiyatın hâlâ duyurulmamasından ötürü şaşkın, ne yapacağını bilemiyor.

8 milyon insanın geçim kaynağı olan fındıkta resmi rakam açıklanmamasına karşın rekolte hayli yüksek. Bol ürün karşısında sevinen fındıkçı, taban fiyatın gecikmesinden dolayı kaygılı.

Kıyı kesimde geçen hafta başlayan hasat sonucu fındık harmanda kurumaya bırakıldı. Oturduğu kente dönüş hazırlığı yapan, ürününü kurutan gurbetçi, taban fiyatın açıklanmaması nedeniyle tüccara 24-25 liradan satmaya başladı bile.

Haberin Devamı

Ama gözler Cumhurbaşkanı’nın bölgeye yapması beklenen gezisi ve TMO’nun başlatacağı alım kampanyasında. Ordu’da fındık uzmanı Osman Çakmak “Fındık kururken hâlâ fiyat açıklanmaması ilk kez oluyor” diyor.

BİLİYOR MUSUNUZ?

SAHTE gıda takviyesi satışı yapan 31 bin 596 internet sitesine erişim engeli konulduğunu, 657 kişi ve firma hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu açıklayan Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in “Hileli gıda işi ciddiye alınmalı. Halkın sağlığını tehdit edenlere en ağır cezalar verilmeli” açıklamasını yaptığını...

BAYRAMPAŞA Sebze ve Meyve Hali’ni ziyaret eden İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin’in “Pazarlarda şu anda yangın var. Esnaf borç batağında yaşıyor. Binlerce esnaf icralık olmuş durumda. Aldıkları sebze ve meyveleri satamıyorlar. Ülkede tarımın bitirilmesinin sonucunu yaşıyoruz. Bizim yeniden üreten bir ülke olmamız lazım” dediğini...

Haberin Devamı

MESAJ PANOSU

ATATÜRK Cumhuriyeti’ni yeniden kurmayı hedeflemeyen hiçbir seçim ittifakı başarılı olamaz. Şerafettin TURPÇU

SANATÇI Güven Kıraç’ın üçüncü kişisel resim sergisi ‘Distopya’, 21 Ağustos’ta Bodrum Marina Yacht Club bünyesinde yer alan meRQez Art Alternatif Sanat Mekânı’nda 7 Eylül’e kadar sanatseverlerle buluşacak.

Yazarın Tüm Yazıları