İlaçta ve tıbbı cihazda pazarlık başladı

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, ABD’nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield’in 2.3 milyar dolarlık ilaç borcu uyarısının ardından Ankara’da pazarlığa başlandığını duyurdu.

Haberin Devamı

Emir, “Maliye şu anda Ankara’da firmalarla pazarlığa oturdu. Tıbbi cihaz borçlarında yüzde 60 feragat istemişlerdi, şimdi de ilaçta yüzde 20 feragat istiyorlar” dedi.

Büyükelçinin ABD’li ilaç firmalarının Türkiye’ye ilaç satışını durdurabileceği açıklamasını hatırlatan CHP’li Emir, şunları söyledi:

“Üniversite ve kamu hastanelerinin tıbbi cihaz ve ilaçta piyasaya olan borcu büyükelçi Satterfield’in dediği gibi 2.3 milyar dolara ulaştı, yani bugünkü kurla 18 milyar TL’ye yaklaştı. Borcun yüzde 60’ı ilaç depolarına, yüzde 40’ı da tıbbi cihaz ve medikal firmalarına yönelik. Neden pazarlık yapıyorlar? Çünkü borçların ödenmesi için yüzde 20 feragat istiyorlar. Üstelik bu durum Türkiye’nin yurtdışında da yatırım itibarını her geçen gün daha da zedeliyor. Tüm dünya da şu anda büyükelçinin Türkiye’ye yönelik uyarısını konuşuyor.”

Haberin Devamı

YA İLAÇ ALAMAZSAK

Emir’in şu sözü ilginç: “Hastaneler yakında eldiven ve gazlı bez dahi alamayacak hale gelecek diye uyarmıştık, şimdi de Türkiye ilaç alamaz hale gelecek diye uyarıyoruz.”

Bakalım büyükelçiye ne cevap verilecek?

GÜNÜN SÖZÜ

“CUMHURBAŞKANI’na söyleyin, kendisine saray yapmasın, polisine lojman yapsın. CHP Grup Başkanvekili Engin ÖZKOÇ

Pancar ve pamukta ‘kahraman’ aranıyor

ÇİFTÇİLERİN FERYADI ARTIYOR

GÜBRESİNİ, tohumunu, mazotunu, tarım aletlerini ve tarım ilaçlarını peşin alarak, borçlarını hasat zamanına kadar erteleyen çiftçinin feryadı yükseliyor. Orta Anadolu’dan seslenen Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, “Çiftçimiz pancar fiyatında müjde, biz ise sektörün sorunlarını çözecek bir kahraman bekliyoruz” derken, Türkiye’nin güneyinden ise pamuk üreticilerinin feryadı ulaşmaya başladı.

Şeker pancarı yetiştiricileri, pandemi nedeniyle girdi maliyetlerinin bu yıl her zamankinden fazla arttığına dikkat çekiyor ve “Artık üretecek gücümüz kalmadı” diyorlar. Çiftçinin bu çağrısını ise sadece üreticinin sözcüsü haline gelen Hüseyin Akay’dan duyuyoruz. Açıklanacak pancar fiyatlarının, fabrikaların şeker üretim maliyetlerini düşünerek belirlenmesi ve fabrikaların maliyet yükünün azaltılması, sektör temsilcilerinin en önemli gündemi olmalıdır diye düşünmek gerekmiyor mu?

Haberin Devamı

Pamuk üreticisi ise yine açıklanmayan taban fiyatından mustarip. Ürettiği üründen gelir elde edemeyen pamuk üreticisi, üretimden uzaklaşmaya başladığını açıkça itiraf ediyor. 2019-2020 sezonunda ekim alanının 477 bin hektara gerilediğini düşünülecek olursak, sadece taban fiyatı açıklamak yetmiyor. Açıklanan fiyatların hem üreticinin maliyetlerini karşılayacak, hem de tarıma dayalı üretim yapan fabrikaları kan ağlatmayacak şekilde olması gerekiyor. Pamuk da pancar da adeta ‘beyaz altın’, unutmayın. Muhalefet milletvekilleri, üreticiyi yalnız bırakmıyor. Geziyor, öğreniyor, önergelerini Meclis gündemine veriyor, ne yazık ki kendilerini önemseyen yok. Yazık!

Haberin Devamı

FINDIKÇI AKILLANDI

Bir de fındığa bakarsak... İşler başka türlü gelişiyor. Fındıkçı akıllandı, ürününü erkenden satmadı. Bundan ötürü fındık fiyatı 24-25 liraya yükseldi. Neden mi, fındıkçı iktidarın ‘politikasını’ anlıyor artık!

Romanya Dobruca Kırım Göçmenleri tepki gösterdi

‘İKİ KERE DÜŞÜN, BİR KERE KONUŞ’

HABERTÜRK TV’de Fatih Altaylı’nın ‘Teke Tek’ programında “Balkanlar’da yaşayanların Türk olmadığı, sonradan Türkleştiği” iddiasıyla hiç hoş karşılanmayan ORSAM Başkanı Prof. Dr. Ahmet Uysal için sosyal medyada ağır eleştiriler sürüyor. ‘Türk’ten nefretini’ ortaya saçan bu gibi kişiler için bakın ne deniyor: “Bunlardan o kadar çok var ki, her şeyi bildiğini zannedip hiçbir şey bilmeyenler bunlar. Nasıl provokatörlük yapabilirler? Suriye’den gelenler mi Türk? Tarih bilgisini sorgulamak lazım. Peki kendisini kim kınayacak, veya sorgulayacak?”

Haberin Devamı

Prof. Uysal’ın, “Ne Türk dünyası, ne de Kırım Tatarları, ne de Romanya ile alakasız bir kişi” olduğu öne sürüyor ve konuşmasından ötürü özür dilemesi isteniyor. Romanya Dobruca Kırım Göçmenleri Derneği’nin yaptığı açıklamada Türkler aleyhine konuşanların ‘Arap hayranı’ oldukları savunuldu.

BİLİYOR MUSUNUZ?

KUZEY Ormanları Savunması ve Çatalca’nın Akalan, Örencik ve Kalfaköy köylülerinin; Burhanettin Soğancılar Kuvarsit ve Kuvars Kum Ocağı’nın faaliyete geçtiği 2006’dan beri 1600 yıllık ‘antik roma su yolu’na verdiği zararlar için bugün Çatalca Adliyesi önünde basın açıklaması ve suç duyurusu yapacaklarını...

İZMİR-Torbalı-Özbey Mahallesi yerleşiklerinin, ÇED bilgilendirme toplantısına katılmayıp mermer ocağı istemediklerini kamuoyuna duyurduklarını...

Haberin Devamı

ANTALYA’nın 1-22 Eylül döneminde rakipleri Mayorka, Girit, Rodos’a gelen turistlerin toplamı kadar turist ağırladığını...

TGS’nin en kıdemli üyelerinden, Türkiye’nin ilk basın iş sözleşmesini imzalayan sendika ve iş dünyası yazarı, Milliyet’te Abdi İpekçi’nin yakın çalışma arkadaşı Sedat Ağralı’nın dün vefat ettiğini...

UNESCO’DAN YAŞLI TANIMI

“BİR insan konfor alanının dışına çıkamıyorsa yaşlıdır. Diğer ifadeyle yeni şeyler öğrenmiyorsa, artık şaşırmıyorsa ve çoğu şeyi bildiğini düşünüyorsa yaşlıdır. Merak etmiyorsa, keşfedilmiyorsa yaşlıdır. Geçmişte geçmiş anılarında yaşıyorsa yaşlıdır, sürekli eskiyi tekrar ediyorsa yaşlıdır.”

MESAJ PANOSU 

YEŞİLLER Partisi ve Yeşiller Sol Gelecek Partisi neden ayrı? İki partinin nesi farklıdır? Öğrenmek istiyoruz.      M.L.

Yazarın Tüm Yazıları