İki ölüm yürekleri dağladı

Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesiyle genç ölümlerini TBMM gündemine taşıdı. “TÜİK Ölüm ve Ölüm Nedeni İstatistikleri 2020-2021’i hala daha yayınlamadığı için net bir oran veremesek de basit bir basın taraması bile gençlerimizin ölümlerindeki artışı görmeye yetiyor. Bu haberler içinde üniversiteli gençlerin ölümü özellikle dikkat çekiyor” dedi.

Haberin Devamı

27 Mayıs-3 Haziran 2022 tarihleri arasında yani sadece bir hafta içerisinde Muğla’da gerçekleşen 2 üniversite öğrencisi gencimizin ölümü yürekleri dağlamıştır. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğrencisi Ayşe Güner’in kalp krizi sonucu ve Veterinerlik Fakültesi öğrencisi Emre Yıldırımhan’ın fenalaşarak hayatını kaybetmesi Muğla kamuoyunu derin üzüntüye boğmuştur. 22 Mart 2022 tarihinde de Ondokuz Mayıs Üniversitesi Meslek Yüksekokulu; Muhasebe Bölümü öğrencisi 19 yaşındaki Ceydan Öztürk kalbine yenik düşmüştü.

ÖLÜM NEDENİ ARAŞTIRILMALI

“Üniversite öğrencileri birçok sorunla baş etmeye çalışırken eğitimlerini tamamlamaya çalışıyor. Öncelikle üniversiteye giriş stresi, ardından gittikleri şehirde yaşama tutunma çabaları gençlerimizi yoruyor. Bir yandan yeni bir ortama uyum sağlama, diğer yandan bu ekonomik kriz döneminde yaşamını idame ettirme çabaları, yetersiz beslenme gençlerimizin sağlığını da muhakkak ki etkiliyor. “Üniversite öğrencisi kalbine yenik düştü”, “üniversite öğrencisi fenalaşarak öldü” şeklinde haberlere yansıyan ölümlerin üzerine gidilmeli. Bu ölümlerde eğitim hayatının ya da ekonomik ortamın etkileri varsa ortaya çıkarılmalı, bunlara yönelik gençlerimizi koruyucu tedbirler hayata geçirilmelidir.”

Haberin Devamı

DİYETİSYENİN GÖREVİ

6  HAZİRAN ‘Diyetisyenler Günü’ münasebetiyle bir açıklama yapan uzman diyetisyen Duygu Gündüz, “Tıbbın babası Hipokrat’ın ‘Besinler ilacımız, ilacımız besinimiz olsun’ demesinin üzerinden yaklaşık 2500 yıl geçti. Besinlerin ve beslenmenin sağlık açısından önemi hiçbir zaman azalmadı. Modern çağda, ortaya çıkan yepyeni sorunlarla bu önem daha da arttı. Tabii, çalışma alanı besinler ve beslenme olan diyetisyenlerinki de” diye konuştu.

GÜNÜN SÖZÜ

“DÜNYADA barışın simgesi zeytinKutsal kitapların meyvesi zeytin Mutlu bir yaşam arıyorsan eğer Sihirli ilacı, çaresi zeytin Kemal ANADOL

İmamoğlu çalışıyor ama satıyor da...
CHP ‘GEÇMİŞİ’ UNUTUVERİYOR

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun dünkü faaliyetlerine bakalım. MEB ile yapılan anlaşmalar doğrultusunda inşa edilen, 24 farklı ilçedeki toplam 35 okul spor salonunun açılışlarını gerçekleştirmiş. Atatürk’ün, “Ben, sporcunun zeki, çevik, aynı zamanda ahlaklısını severim” sözlerine atıf yaparak “Ahlaklı, zeki, çevik olduğumuz zaman, dünyanın her yerinde kabul gören insanlar oluyoruz. O bakımdan, hayata dair başlangıcınızda bu prensipler hep sizinle var olsun” demiş. 24 farklı üniversiteden gençlerle buluşmuş, Erdoğan ve Kaftancıoğlu’na verilen cezaları hatırlatarak “Hangi siyasi görüşte olursa olsun düşünce suçu diye bir şey olmaz” demiş.

Haberin Devamı

Biz de hakkındaki şikâyetleri gündeme getirelim. CHP’li siyasetçilerin ve Mimarlar Odası’nın Ekrem İmamoğlu’na tepkileri olduğunu da belirtelim.

CHP, yıllardır AVM, rezidans olmasın, yeşil alan olsun diye mücadele verdi. CHP’li bir meclis üyesi “Hiç ummadığımız bir yerden darbe geldi” dedi. Tartışmalı “Etiler Polis Okulu” yerinin satışını sorgulamak istiyor. İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na da sitem ediyor.

“Siz arsanın önünde il yönetimi, milletvekilleri, belediye başkanları ve meclis üyeleri ile eylem yaptınız. Partinizin belediye başkanı araziyi sattı. Bir ‘tepkicik’ de gerekmiyor mu?”

Başkan bizdense ne yapsa mubahtır demek zihniyeti olmuyor mu?

Haberin Devamı

MEMUR EMEKLİSİ SEVİNDİ, SIRA İŞÇİ VE BAĞ-KUR EMEKLİSİNDE

SİYASİ iradenin, emeği ile geçinen memur ve memur emeklisine yönelik 3600 ek gösterge düzenlemesini hayata geçirme kararı alması, işçi ve Bağ-Kur emeklisini umutlandırdı. 4 Temmuz’da kamuoyuna duyurulacak ve aylıklarına yapılacak zammın saptanacağı 6 aylık enflasyonu merakla bekleyen emekli, Kurban Bayramı’nda ödenecek ikramiyenin bu kez artırılmasını istiyor. Yoğun taleplerine karşın Ramazan Bayramı’nda 1.100 lira tutarındaki ikramiyeye zam yapılmaması karşısında şoke olan 13.6 milyon dolayındaki emekli, dul ve yetim hiç olmazsa önümüzdeki Kurban Bayramı’nda beklentilerinin karşılanmasını umuyor.

Haberin Devamı

İlk ödendiği 2018 yılında net asgari ücretin yüzde 62’sine tekabül eden bayram ikramiyesi, aradan geçen 4 yıllık süreçte yüksek enflasyondan ötürü asgari ücretin yüzde 26’sına denk hale geldi.

Özetle, memur ile memur emeklisi sevindi, sıra işçi, esnaf ve çiftçi emeklisine geldi. Şükrü KARAMAN

MESAJ PANOSU

DİJİTAL hayvanat bahçesi ya da Metaverse dünyasındaki izdüşümleri günümüz çocuklarını ne kadar tatmin eder bilinmez ama Atatürk’ün çocukları Ankara’ya hayvan safari parkı istiyor. Özlediler ama Mansur Yavaş’tan bir ses ve adım yok.

Tahir ÇALGÜNER

LİSE öğrencilerini çağdaş sanatla yakınlaştırmayı amaçlayan, Arter’in “Öğrenme Programı” kapsamında 11 Haziran Cumartesi saat 14.00’te gerçekleşecek ‘Teneffüs’ başlıklı ücretsiz etkinliğe, 15-18 yaş arası gençler ogrenme@arter.org.tr adresine e-posta göndererek kayıt yaptırabilecekler.

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ?

SOSYAL Demokrasi Derneği (SDD) ile Friedrich Ebert Stiftung (FES) Türkiye Temsilciliği’nin düzenledikleri; Prof. Dr. Sencer Ayata moderatörlüğünde CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ile Almanya SPD Milletvekili, Dış Politikalar Sözcüsü Nils Schmid’in de katılacağı, Fuat Keyman, Şule Özsoy Boyunsuz, Ersin Kalaycıoğlu, İlter Turan, Galip Yalman, Şebnem Yardımcı Geyikçi, Burak Cop, Hakan Yavuzyılmaz ve Tuğçe Erçetin’in konuşmacı olacakları ‘Sosyal Demokrasi Sempozyumu’nun yarın 10.00’da Ankara Demonti Otel’de yapılacağını...

KADIKÖY Belediyesi’nin düzenlediği, bugün açılacak ‘Defne Park Çocuk Kitapları Şenliği’nde atölyelerden film gösterimine, imza etkinliklerinden sahne gösterimlerine kadar pek çok etkinlik düzenleneceğini...

Yazarın Tüm Yazıları