‘Göbeklitepe artık yalnız değil’

DÜNYANIN en eski ‘tapınak merkezi’ olduğu, temmuz ayında kaybettiğimiz Alman arkeolog Prof. Dr. Klaus Schmidt tarafından ortaya çıkarılan Şanlıurfa’daki Göbeklitepe’nin rakipleri artıyor.

Haberin Devamı

Bu konuda iki yazıyı dikkatlerinize sunmak istiyoruz.
1) Haluk Tarcan (CNRS Paris) yeni çalışmasını köşemize şöyle duyurdu:
“Değerli araştırmacımız Servet Somuncuoğlu’nun, Kırgızistan Saymalıtaş Vadisi’nde kaya resimleri üzerindeki çalışmalarında ortaya çıkardığı bir planın, Göbeklitepe’de Alman arkeoloğun bulduğu ve tarihlediği yerleşim yerinin planı olduğunu araştırmalarım sonucunda belirlemiş bulunuyorum. Bu bulgumu tüm dünyaya ve Batı tarafından daima ezilmiş olan halkımıza bildirmekten şeref duyarım. Fotoğraflarda, MÖ 13 binlere tarihlenen Saymalıtaş Vadisi’ndeki kayaya işlenmiş planın, MÖ 11 binlere tarihlenen Anadolu’daki Göbeklitepe’de gerçekleşmiş olduğu görülmektedir. Bu konuda ayrıntılı geniş makalem Hûlki Cevizoğlu’nun ‘Popüler Bilim’ dergisinde yayınlanmıştır.”

‘Göbeklitepe artık yalnız değil’
GÖBEKLİTEPE

Haberin Devamı


‘Göbeklitepe artık yalnız değil’
SAYMALITAŞ

HİLAL MEDENİYETİ


2) Milliyet ‘Akademi Eki’nde dün ilginç bir yazı yer aldı:
Özetlersek, dünyanın en eski ‘Tapınak Merkezi’ olduğu ortaya çıkan Şanlıurfa’daki Göbeklitepe ile ilgili çalışmalar sürerken, ‘Hilal Medeniyeti’ olarak bilinen bu döneme ait yeni yerleşim yerleri de ortaya çıktı. Bu bölgelerde Göbeklitepe’de ortaya çıkmayan cami, tapınak, kilise gibi ibadet yerlerinin başlangıcını oluşturacak sivil yapıların da olma ihtimali var. Günümüzden 11 bin yıl öncesine ait olan bu bölgenin bir dünya mirası gibi koruma altına alınması gerektiğini kaydeden Ardahan Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bahattin Çelik, buradaki kazıların bir an önce başlaması gerektiğini söylüyor.


TARCAN NE DİYOR


Haluk Tarcan’a Milliyet’teki yazıyı sorduk; o da şunları söyledi:
“Benim endişem şu: Batı, Kürdistan kurmak için tarihte kültür bakımından hiçbir şekilde yer almamış ve (gazeteden öğrendiğime göre DNA‘sı Türk olan) Kürtlere bir dip kültür verebilmek için Göbeklitepe’yi onlara kaydırmak arzuları vardır. Öte yandan Yahudiler (daha çok Museviler)- Göbeklitepe’ye sahip olmak istemektedirler. Kızgızistan Saymalıtaş’ta planın bulunması bu arzulara set çekmiştir.
Milliyet ise Orta Asya Türkçelerini bilmeyip Türk kültürünü Batı dillerinden öğrenen akademisyenlerimizden biri tarafından yazılmış yazıyı basmıştır. Ne zamana kadar kendi dağlarımıza, taşlarımıza, mağaralarımıza yazılmış yazıları yok sayıp kültürümüzden vazgeçeceğiz. Bu arada eski yerleşimleri bulmak oldukça zor. Kaldı ki bu yerleşimler her geçen gün kaçak kazılar sonrası sonucu tahrip ediliyor.”
Evet, bu yerleri koruma altına alıp, kazılara bir an önce başlanması gerekmiyor mu?

Haberin Devamı

Teröristbaşına ‘eşbaşkan’ muamelesi yapmak


‘Barış süreci’ ambalajı şık

ÇÖZÜM sürecinin yeni aşamasında, İmralı’da mukim, teröristbaşı için rahatlatıcı düzenlemeler öngörülüyor. Türkiye hükümetinin yetkilileri ile İmralı’daki teröristbaşı arasındaki son şekli verilen ve Kandil’deki teröristlerin de kabulüne mazhar olan yol haritası hayata geçiriliyor.
Komisyonlar kurulacak, İmralı’ya sekretarya tahsis edilecek ve Türkiye Cumhuriyeti’ne yeni bir şekil verilecek. Devlet ricali için, İmralı ile işbirliği zorunluluğu doğdu, işin özeti bu. Bakmayın laf ebelerinin gevelemelerine... Öcalan’ı vatana ihanetten ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptıran mahkeme, Patagonya’da değil, ülke sınırları içinde yargılama yaptı. Propoganistlerin iddialarına göre sadece Türkiye’nin değil nerdeyse Ortadoğu’nun kurtarıcısı olarak görülen ‘muhteremin’ şartları düzeltilecek, iyileştirilecek. Teröristbaşı, adadan üfürüyor, Kobani’de şöyle yapın, Kuzey Irak’ta şöyle olsun, arada coşup, kesin süreler veriyor, olmazsa ortalık karışır darbe olur diyor. Başbakan, akiller ile İmralı’ya nasıl bir güzellik yaparız konusunu tartışıyor. Başbakan Yardımcısı, İmralı’daki, ortalığı karıştırıyor diyor. Sade vatandaşın kafası karışık ama, hükümetin de kafa konforu gidip geliyor... Cumhuriyet’in 91. yıldönümü Çankaya’da değil, Cumhurbaşkanı’nın yeni ikametgâhı olan, Aksaray denilen dünyanın en büyük devlet rezidansında ‘Yeni Cumhuriyet’in ilk bayramı olarak kutlanacak. Öcalan, Kandil’deki çeteden de bir temsilci sekreteryada görev yapsın buyurmuş, bu işleri yapanlar dikkat etsinler, teröristbaşı yakında Aksaray’dan bir çalışma ofisi de talep edebilir!
S.Ö. DEMİR

Haberin Devamı

Demirel’den ağır yanıt

9. CUMHURBAŞKANI Süleyman Demirel, Isparta’da adına yaptırılan ‘Demokrasi ve Kalkınma Müzesi’ açılışından bir gün önce gazetelere verilen ilanda bugünkü iktidara ‘dokundurmalarda’ bulundu. Müzenin bir iddianın ürünü olduğunu belirten Demirel “Müzede bir devri, Cumhuriyet tarihimizin en önemli 50 senesinin resmini görüyoruz. Bu resimde milli hâkimiyet var; Cumhuriyet var, eşitlik var, yoksulluğa ve cahilliğe karşı meydan okuma var. Peki Türkiye Cumhuriyeti’nin bu 50 senesinde ne yapılmış? Transformasyon var, 50 senelik geçiş var.” Demirel’e göre, müze Cumhuriyet’in şahidi... Cumhuriyet’in temel kuralı eşitliktir... Biz müzede Cumhuriyet’in savcılığını yapıyoruz. Müzeye konulan fotoğraflar ve dokümanlar bunun delilidir.” Demirel yarınki açılışa tüm halkı davet ediyor.

Haberin Devamı

Biliyor musunuz

SOSYAL Demokrasi Derneği İstanbul Şubesi’nin düzenlediği Prof. Dr. Selçuk Demir Bulak konuşmacı katılacağı “Avrupa Yerel Yönetimler Özerlik Sözleşmesi ve Türkiye’ adlı konferansın bugün 13.00’te Levent Kültür Merkezi’nde yapılacağını... CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, İstanbul’un şüphe çekici boyutlardaki kayıp kaçak su oranını Meclis’e taşıyarak “İstanbul’daki su kayıplarının yükü vatandaşa bindiriliyor. İstanbul saysının kayıp kaçak oranı gelişmiş ülkelerinkinin dört katı” dediğini...

GÜNÜN SÖZÜ

“Toplumun kuralları var. Birbirimizle yaşayabilmemiz için bunlar gerekli ama hayal gücünün kuralları yok. Olmamalı da. Çocuklar istedikleri kadar özgür olmalılar. Onlara saçmalayabilecekleri alanlar yaratın.”
Erdil YAŞAROĞLU

Haberin Devamı


Vatandaş Vecdi soruyor

ANKARA Beytepe Mahallesindeki köy için trafiği rahatlatmak için açılan ve hala bitirilmeyen yeni yol hala bir sorun olarak bulunmaktadır.
1- Bu yol stablize kaplı olup, tamamen çukurlarla kaplı olup bu kış kullanımı mümkün olmayacaktır.
2- Yağışlar başlayınca yolu kullanan araçların kayganlık nedeniyle şrampole düşmeleri söz konusudur.
3- Yolun dar oluşu başka bir risktir.
Bu sorunlu yol ne zaman tamamlanacaktır.?
Vecdi UZUN


Çekilişler TV’den yayınlansın...

MİLLİ Piyango ve Loto çekilişlerinin noter huzurunda yapılıp TV’lerden yayınlanarak
vatandaşın bilgilendirilmesinin, devletin güvenirliliği ve halkın huzuru açısından
son derece önemli olduğunu vurgulamak istiyorum.
Bu konuda sorumlu ve görevlilerin uyarılmaları siz değerli gazetecilerimizin sayesinde olacaktır.
Aksi halde, halkımızı bu oyunları oynamamaları hususunda uyaralım.
Tuay TÜFENK

Parti disiplini nedir?


PARTİ disiplini: partinin, kendi içinde demokratik yani herkesin fikrine saygı göstererek alınmış, hak ve hürriyetlere ilişkin kararlara tüm partililerin destek vermesidir.
Parti yönetiminin idari kararlar dışındaki kararlarına uyulması baskısı parti disiplini değil, diktatörlüktür.
Partililer her emre uymak zorunda olan emir kulları değildir. Düşünceler bu şekilde olmalıdır.
Dinçer ÖNAL

Yazarın Tüm Yazıları