Emekliler de 50.44 zammını bekliyor

Asgari ücretin kamuoyundaki beklentilerin üzerinde, yüzde 50.44 artışla net 4.253 liraya yükseltilmesi yakıcı hayat pahalılığı karşısında emekçiyi bir ölçüde soluklandıracaktır.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan yeni asgari ücrette en önemli gelişme, emekçinin yıllardır talep ettiği ücretten gelir vergisi ile damga vergisi kesintisine son verilmesi oldu. Böylelikle işverenin üzerindeki 450 liralık vergi yükü kaldırılmış oldu.

Emekçinin talebi uzun yılların ardından karşılık buldu. Bu uygulama ile tüm memur ve işçilerin maaşının asgari ücreti kadar bölümünden gelir vergisi ve damga vergisi kesintisi yapılmayacak.

Halen 2.825 lira olan asgari ücretin 1 Ocak 2022’den itibaren net 4 bin 253 lira 40 kuruşa yükselmesi ile brüt asgari ücret 5.004 lira düzeyinde olacak. Doğrudan 7 milyon kişiyi ilgilendirse de 10 milyon emekçinin temel geçim kaynağı olan asgari ücretteki yüzde 50.44 oranındaki artış ne denli sevindirici ise de durdurulamayan yüksek enflasyon karşısında 4-5 ay sonra erimesinden kuşku duyuluyor. Bu anlamda bir an önce çarşı-pazardaki ateşin dindirilmesi şart. Asgari ücretin yükselmesiyle kıdem tazminatı, SGK primi, işsizlik sigortası, Genel Sağlık Sigortası primi tutarları da artacak.

Haberin Devamı

Ocak ayında aylık ve maaşlarına yüksek olasılıkla yüzde 15 zam yapılması beklenen 13 milyonu aşkın memur, işçi, esnaf, çiftçi emeklisi ile dul ve yetimi de asgari ücrette olduğu gibi yüzde 50 oranında zam bekliyor. 1.500 ile 2.500 lira arasında aylığa talim eden emekli bu artışı fazlasıyla hak ediyor. Yine memur da ek protokol ile ocakta maaşlara yapılacak yüzde 5 zammın artırılmasını istiyor.  Şükrü KARAMAN

GÜNÜN SÖZÜ

“DEVRİM yapılırken yelpaze sallanmaz.” Albert Camus

NEYLE ÖDERSEN ÖDE AYNI KAPIYA ÇIKIYOR

EDİRNE’DE ciğer yemeğe gittiğinizde, tüm para tiplerinde yediklerinizin tutarı şöyle hesaplanıyor:

Leva ile ödersen 10.00.

Euro ile ödersen 4.87.

Dolar ile ödersen 5.53.

Türk lirası ile ödersen 73.00 TL.

(2 az mercimek çorba 16.00, 2 az ciğer 50.00, 1 su 2.00, 1 şalgam 5.00.)

(NOT: Melih Aşık’ın köşesinde, Edirne’de bir okur “Leva Edirne’de geçiyor ama TL Bulgaristan’da geçmiyor! Duyunca üzüldüm” diye yazmış. Biz de üzüldük!)

Bülent KARAHAN

FINDIK FISTIK KOŞTURUYOR

Haberin Devamı

BİZİM bakkal dedi ki: “Çerezlere de zam geldi. Ambalaj üzerindeki etiketleri değiştiriyorum.”

Artışlar ne oldu?

Ceviz 26 TL idi, 35 oldu. Badem 29 idi, sonra 35’e, şimdi de 43 TL’ye çıktı. Fındık 26’dan 35’e yükseldi. Sarı ve beyaz leblebi 10 TL iken, 12.50’ye çıktı.

(150 veya 180 gramlık paketlerin ortalama artışı yüzde 25 ile 35 arasında değişiyor.)

SİGARAYA ZAM GELDİ Mİ?

Sigaralar ne oldu?

Sigara fiyatları, dolar kurundan kaynaklanan yükseliş sonucu 2 lira arttırılmıştı. Altı ayda bir yapılan zam nedeniyle yılbaşında yeniden ÖTV zammının yansıması olacak.

Ne yazık ki, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uyarılarına karşın sigara satışları düşmüyor; belki de aksine, artışı dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Eski tüccar züğürtleyince ne yapar
TAPUDA ESKİ DEFTERLER KARIŞTIRILIYOR

YAZACAKLARIMIZ ‘zam’ değil, Tapu Kadastro dairelerinde bu kez ‘intikal’ savaşı yaşanıyor. Yani miras artığı işlemlerinin artması, buna ‘Vatandaş maden arıyor!’ deniliyor.

Ege’de toprak zengini bir ilçede olanları anlatıyor bir yakınımız. Kadın eski tapucu, erkek de bankacı. Erkek olanı dedi ki:

“Yalçın Bey, bu millet neymiş de bizim haberimiz yokmuş!”

Tapu Kadastro dairelerine bir gidin, her yer kalabalık. Yağma var sanki. Herkes 30-40 senedir aranmayan sorulmayan, atadan babadan kalan unutulan arsa ve arazi yerlerinin başına üşüşmüş. Yoksulluk alameti denir buna. Çünkü zamanında vergisini ödemedikleri (kardeşler oluyor genellikle), mal paylaşımına gitmedikleri için eski defterler karıştırılıyor.

Haberin Devamı

Kenarda köşede kalmış maldan parça kapma yarışı bu! Geçen akşam bir TV’de bir ekonomist dedi ki: “Ülkemiz yağmalanıyor!”

Ne derler; eski tüccar züğürtleyince (iflas edince) eski defterleri karıştırırmış. Aynı durumdayız.

MESAJ PANOSU

801 milyon dolar harcanan bir Ankapark var ama bunun hesabı bile sorulmuyor. İdari, siyasi ve adli denetimin yapılamadığı bir ülkede bu maliyeti milletimiz ödüyor.        Gültekin UYSAL

HDP’nin Millet İttifakı’na tam kadro desteği, Kemalist seçmenin sandığa gitmemesiyle bile nötrlenir ve sönümlenebilir nitelik ve nicelikte. Tahir ÇALGÜNER

BİLİYOR MUSUNUZ?

CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu’nun, küresel ısınmayla birlikte plansız sanayileşme sonucu su kaynaklarımızın azalıp kirlendiğini belirterek, “Armağan Barajı’nın yaklaşık yüzde 50’si tamamlanan içme suyu isale hattının inşasından vazgeçilip yeni proje ile Kırklareli’nin içme suyunun Çağlayık Barajı’ndan karşılanacağı doğru mudur, doğru ise proje ve karar değişikliği nedeniyle bir kamu zararı oluşmuş mudur?” diye sorduğunu...

Yazarın Tüm Yazıları