Ekmeklik buğday alerjik olabiliyor

Gıda konusunda en tartışmalı besin ekmektir. Ekmek deyince de buğday akla geliyor. Buğday da insanda ‘buğday alerjisi’, ‘çölyak hastalığı’ yapabiliyor. ‘Gluten hassasiyeti’ oluşabiliyor. Buğday alerjisi üzerine araştırmalar yapan İstanbul Altınbaş Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Haydar Özpınar’ın araştırması sona ermiş.

Haberin Devamı

Özetleyelim. İlgilenenler, uzmanlar makaleyi bulup detaylarını okuyabilir. Alman Alexander Humboldt Vakfı’nın desteğiyle Almanya’daki Potsdam Üniversitesi ile işbirliğinde yürütülen araştırmada, Almanya’dan 25, Türkiye’den de 21 yerli, ithal veya melez buğday incelenmiş. Bunlar Güneydoğu, Orta ve Doğu Anadolu’dan, Ege’den, Karadeniz ve Marmara ve Akdeniz bölgesinden Kunduru, Siyazan, Tosunbey, Esperya, Kayra, Sivas, Ceyhan, Pehlivan, Rusya, AK-702 ve Altay cinsi buğdaylar.

ALERJEN PROTEİN

‘Ekmeklik Buğday Türlerinde Alerjen Proteinlerin Saptanması’ adlı araştırmada, sindirim bozukluğuna neden olan alerjen protein araştırılmış. İlk kez yapılan bu araştırmada bazı ekmeklik buğdaylarda ‘alerjen protein miktarı’ yüksek bulunmuş. Prof. Dr. Özpınar, ‘Bu tür alerjen protein miktarı yüksek buğday tohumlarının belirlenmesi insan sağlığı açısından büyük önem taşıyor. Buğdayda glutene bağlı oluşan çölyak hastalığı ve semptomları biliniyor. Ancak, alerjen proteinler konusunda yeterince bilgi yok’ diyor. Projede Tarım ve Orman Bakanlığı TAGEM ve İstanbul Halk Ekmek ile birlikte hareket ettiklerini, tohum toplamada her iki kurumdan destek aldıklarını söyleyen Prof. Dr. Özpınar, bu konuda çalışmalara Türkiye’de de devam ettiklerini söylüyor.

Haberin Devamı

(Prof. Dr. Haydar Özpınar’ın araştırması sona erdi. Uluslararası saygın ‘Foods’ dergisinde 13 Ekim 2020’de yayınlanan makalesini gönderdi. Araştırmanın başladığına dair yazımız geçen yılın 23 Ağustos’unda çıkmıştı.)

GÜNÜN SÖZÜ

“Tecrübe çok acımasız bir öğretmen, önce sınavı yapıyor, dersi sonra öğretiyor.” Vernon Law

BİR GÜNLÜK YAS GEREKİRDİ

DOĞRU Parti Genel Başkanı Rifat Serdaroğlu: “İzmir’de toprağa verilen 114 canımızın değeri 90 yaşında despot (S. Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdülaziz’in vefatı sebebiyle 1 günlük milli yas ilan edilmiştir.) kadar eder mi etmez mi? 114 canımız için yas ilan etmek hiç aklınıza gelmedi mi?

Evet mi, hayır mı diyeceksiniz. Konuşun lütfen!”

ARNAVUT MUHABBETİ

BAYRAMPAŞA’da iki Arnavut konuşuyor:

“Var sana söyleyeyim bir şey!..”

Diğeri “Nedir?” diye soruyor.

Haberin Devamı

“Ama en iyisi hiç söylemeyeyim daha iyi.”

MESAJ PANOSU

TOPLADIĞINIZ 36 milyar dolar tutarındaki deprem paralarını ne yaptınız diyoruz. Okul yaptık, yol yaptık diyorlar. Peki okul ve yol yapmak için topladığınız 2.2 trilyon dolar tutarındaki vergiler ile ne yaptınız? 

Lütfü TÜRKKAN

 KURYE banka kartı getiriyor, teslim etmeden önce sayfalarca sözleşme imzalatıyor. Bir örneğini bırakmadan gidiyor. Bankalar sağlamcı ama vatandaşı düşünen yok... Nasılsa yolmaya müsait kaz!.. Gerekçe, pandemi, kapıda imza, önlem!.. Tamam da, hangi taahhütlere imza atılıyor bilgi yok. Böyle tek taraflı sağlamcılık olur mu?

Metin ALTAY

BİLİYOR MUSUNUZ?

CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil ve 20 arkadaşının Ankara Üniversitesi DTCF Kütüphanesi’nde kaybolan yaklaşık 15 bin adet yazma eserin bulunabilmesi için TBMM’ye araştırma komisyonu kurulmasını önerdiğini...

Haberin Devamı

İSTANBUL’da ilk 9 ayda ihracat % 12 azalırken, ithalatın % 13.1 arttığının, Arap ülkeleriyle ihracatta da % 10.1 azalma görüldüğünün, ithalatta ise % 95.1 artış kaydedildiğinin açıklandığını...

İZMİR milletvekili Kamil Okyay Sındır’ın, iktidarın salgını bahane ederek işçinin emekçinin son kalesi kıdem tazminatına el attığını, varlık barışı düzenlemeleriyle kendine yeniden çıkış yolu aradığını söylediğini...

DAMGA gazetesinin sahibi Mehmet Mert’in eşinin ablası astım hastası Gülbahçe Güngör’ün (59) koronadan Silivri Anadolu Hastanesi’nde vefat ettiğini...

Yazarın Tüm Yazıları