Eğitimde fatura ağır: Ne adalet kaldı ne güven

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki birinci yerleştirme sonuçları dün açıklandı. Eğitim-İş bu yılki LGS’yi “Çocuklarımız bu sınavdan umudunu kesiyor” diye değerlendirdi.

Haberin Devamı

Sendika yönetim kurulunun görüşleri şu noktalarda toplanıyor:

LGS rakamlarının başlıca söylediği şey, gençlerimizin bu sınava ve adaletine güveni kalmadığıdır. 2021 yılında sekizinci sınıftan 1 milyon 243 bin 830 öğrenci mezun olmuş, yapılan merkezi sınava toplam 1 milyon 38 bin öğrenci katılmıştır. 2021 LGS’de sekizinci sınıftan mezun olan 205 bin 830 öğrenci, sınava girmemiştir. Tercih yapan öğrencilerin sayısındaki düşüş de bunun sağlaması olmuştur. Tercih dönemi sonunda, merkezi sınava katılan öğrencilerin 358 bin 187’si (yüzde 34,49) sınavla öğrenci kabul eden okullara yönelik tercih yapmıştır. 2020 yılında 571.704 (yüzde 38,84) öğrencinin yerleştirme için tercih yaptığı dikkate alındığında bu oranın 2021 yılında düştüğü görülmüştür. Bu yıl tercih yapan öğrenci sayısı dikkate değer biçimde azalmış, 213 bin 517 öğrenci tercih yapmamıştır. Tercih yapan öğrencilerin 168.924’ü sınavla öğrenci alan orta öğretim kurumlarına yerleştirilmiştir.

Haberin Devamı

İMAM HATİP DAYATMASI

LGS rakamları, AKP’nin imam hatip dayatmasının geldiği noktayı görmek için de imkân tanımıştır. Sonuçlar, yerleşen tüm öğrencilerin yüzde 65,49’unu oluşturan resmi ortaokul mezunlarının, Anadolu imam hatip lisesi dışındaki tüm lise türlerine yerleşen öğrencilerin çoğunluğunu oluşturduğunu göstermektedir. Özetle imam hatip ortaokulundan mezun olan çocukların yüzde 48’i bir imam hatip lisesinde eğitime devam etmek istememiştir.

GÜNÜN SÖZÜ
“Çoksesliliği kaybedersek çökeriz.” Ahmet ÜMİT

SİYASETÇİ AŞI UYARISI YAPMALI

CHP eski milletvekillerinden Prof. Hurşit Güneş, yaptığı sosyal medya paylaşımında, siyasetin tek ilgi odağının rekabet ve çatışma olmadığını hatırlatmış ve eklemiş: “Siyasetçi halkı için çalışır. Aşı da bu kapsamdadır.”

Aşılamada kırmızı illere dikkat çeken Prof. Güneş, o kentlerde yüksek oy alan siyasetçilere, aşılanma konusunda halkı teşvik etmeleri çağrısı yapmış.

Özellikle bazı yörelerde, aşı karşıtlığının, düşük aşılamaya dolayısıyla da yüksek vaka sayılarına yol açtığı gerçeği ışığında, siyasilerin bu konuda toplumsal sorumluluklarını yerine getirmesi beklenir.

Haberin Devamı

Bakalım, Hurşit Güneş’in halk sağlığı bağlamındaki bu önemli çağrısına hangi partiler ve vekiller uyup, aşı konusunda seçmenlerini uyaracak.  Yaşar ALTINTARTI

TRAKYA’NIN BODRUM’U ŞARKÖY

1 TEMMUZ’da kısıtlamaların kalkması, peşinden 9 günlük bayram tatili, pandemi döneminde bunalan insanlarımızın tatil bölgelerine akın etmesini sağladı. Ülkemizin en uzun sahili, bayramda nüfusu 1 milyona dayanmış Bodrum ilçesinin bağlı olduğu Muğla’ya ait. Muğla’nın sahil uzunluğu 1479 kilometre; hemen peşinden turizmin başkenti olarak adlandırılan Antalya’nın sahil uzunluğu ise 640 kilometre.

Ülkemizin en uzun sahili ise ilçe bazında Tekirdağ’ın Şarköy ilçesine ait. Tekirdağ’ın toplam sahil uzunluğu Karadeniz kıyıları dahil 135,5 kilometre iken, Şarköy’ün sahil uzunluğu 62 kilometredir.

Haberin Devamı

“Trakya’nın Bodrumu” olarak bilinen Şarköy’ün 32 bin olan nüfusu bayram dönemi ile şu an 300 bini aşmış durumda. Tekirdağ’ın diğer ilçesi Marmara Ereğlisi, Saray ile birlikte 500 bine yakın kişiyle bayram hareketliliği yaşadı. Yakup ÖNAL

RUM’UN İTİRAFINI BİLİR MİSİNİZ?

1978-1983 arasında Dışişleri Bakanı ve 1998-2003 arasında da Ticaret Bakanı olarak görev yapan ve Kıbrıslı Türklere karşı ‘şahin’ rolüyle tanınan Nikos Rolandis “Tren istasyona her zaman gelmez. Geldiği zaman da biz trenin kaçmasına izin verdik. Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili olarak trene binmeyi ve çözümü, 1974’ten bu yana 7 kez reddettik” şeklinde çok önemli bir itirafta bulunmuştu.

Haberin Devamı

Umarım bu önemli açıklamayı, oylama sırasında ‘yes be annem’ diyen Kıbrıslılar ve ülkemizdeki ‘ver kurtulcu’lar da duymuşlardır. Prof. Dr. Mehmet Ali Körpınar, 2006’deki yazılarını bugün de hatırlatıyor.

Hiç ders aldık mı?

TÜRK KADINININ TALİBAN’LA İLİŞKİSİ OLAMAZ!

YAKLAŞIK iki hafta önce Afgan bir kadın, bir erkekle telefonda konuştuğu için halkın içinde 40 kez kırbaçlandı. Taliban’ın Afganistan’ın bazı bölgelerinde güç kazanmaya başlamasıyla birlikte, aynı 2001 öncesinde olduğu gibi, kadınların yanlarında bir erkek olmadan ve burka giymeden evden ayrılmalarının yasaklandığını duyuran bildiriler dağıtıldı. Taliban’ın kontrol ettiği yerlerde kadınların eğitimine, hareket özgürlüklerine ve kıyafetlerine yeniden kısıtlamalar getirilmeye başlandığını bilmek ister misiniz?

Haberin Devamı

Halkın ezici çoğunluğunun, kafa uçuran, kadınları kırbaçlayıp recm eden, insanların elini kesen, kız çocuklarının okumasını ve kadınların çalışmasını yasaklayan, burkayı zorunlu kılan, kadınları toplumsal hayattan dışlayan şeriatçı Taliban’la Türk kadınlarının en küçük bir yakınlığı olamaz.

BİLİYOR MUSUNUZ?

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu’nun hükümlü Mehmet Emin Özkan’la (83) ilgili olarak Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e “Hükümlülere kötü muamele kabul edilemez” dediğini ve 6 yıldır cezaevinde bulunan Özkan’ın, kelepçeli olarak sevk edildiği hastanede yine elleri kelepçeli şekilde yatırıldığına ve buradan sevk edildiği Elazığ’daki hastanenin muayene etmeyip tekrar Diyarbakır’a gönderdiğine yönelik iddiaları sorarak “Tutuklu ve hükümlülere kötü muamele yasağının ihlali iddialarının kabul edilemez” olduğunu söylediğini...

İKTİDAR GARİBANI UNUTTU

TBMM Kit Komisyonu CHP Üyesi Orhan Sümer, son açıklanan sosyal yardım zamları ile ilgili olarak “İktidar garibanları unuttu. Yüzde 70 engelli raporu olan vatandaşın maaşı 1000 lira değil. Evde bakım yardımı ise aylık 1.797 TL’ye çıkarıldı. 4 farklı sosyal yardım koluna yapılan zamları topladığımızda 350 lira bile etmiyor. Açıklanan bu rakamlar ve yapılan sembolik zamlar zaten ihtiyaç sahibi olan vatandaşlarımızı çok daha zor duruma sokuyor” diyerek konuyu Meclis gündemine taşıdığını...

 

Yazarın Tüm Yazıları