Demokrasiyi, 29 Ekim ile köklendirmek!

Kemalizm; Demokrasiyi, geniş anlamda ‘Cumhuriyetçilik’ ile köklendiren bir ideolojidir.

Haberin Devamı

Atatürk, Cumhuriyet yönetim sisteminden geniş anlamda ‘Cumhuriyetçi demokrasiyi’ anlıyordu. Kendi elyazısıyla şöyle yazmıştır: “Binaenaleyh (bundan dolayı) demokrasi prensibinin en asri (çağdaş) ve mantıki tatbikini (uygulamasını) temin eden (sağlayan) hükümet şekli cumhuriyettir” diyen bir Kemalizm’in lideri nasıl olur da, anti-demokrat olarak itham edilebilir? Okların içinde demokrasi okunu arayanlar, okların ucunun işaret ettiği yere hiç bakmazlar mı?

Kaldı ki her demokrat rejim Cumhuriyetçi de olmayabilir. ‘Cumhuriyetçi demokrasi’, kimsesizlerin de kimselerinin demokrasisidir.

Cumhuriyeti, ‘(sosyal) demokrasi’ ile taçlandırmak yerine, demokrasiyi, ‘Cumhuriyet’ rejimi ile köklendirmek gerekir.

Demokrasiyi genişleyeceğiz diye Cumhuriyet’i daraltmaya, küçültmeye kimsenin gücü yetmeyecektir. Cumhuriyet tümcedir, demokrasi ise tümce içinde bir kelimedir.

Haberin Devamı

‘Cumhuriyetsiz Demokrasi’ demokrasi faşizmi ile de sonuçlanabilir. Cumhuriyetçilik ilkesi bu açıdan sağlıklı bir demokrasinin de sigortasıdır.

‘Cumhuriyetçi Kemalizm’ aşılmamış ve aşınmamıştır. Ancak Kemalizm karşıtı sözde demokratlar aşınarak aşılmışlardır!

Tahir ÇALGÜNER

BAKSI’NIN ‘ANADOLU ÖDÜLLERİ’

BAKSI Kültür Sanat Vakfı’nın, Anadolu’nun ortak kimliğine katkıda bulunan üretimlere dikkat çekmek amacıyla hayata geçirdiği ‘Anadolu Ödülleri’ bu yıl, ‘Geçmişi Selamlamak’ alt başlığı ile Edebiyat, Görsel Sanatlar, Müzik, Sinema ve Mimarlık alanlarında, Anadolu’nun kültürel birikimini yansıtan sanatçılara verilecek. Ödül kazananların isimleri Kasım 2021’de açıklanacak. Etkinlik, Doğan Holding ana sponsorluğu ve Kurukahveci Mehmet Efendi sponsorluğunda gerçekleşiyor.

Demokrasiyi, 29 Ekim ile köklendirmek

AKDENİZ’DEN 50 GAZETECİ MEDYANIN SORUNLARINI TARTIŞTI

AKDENİZ Gazeteciler Federasyonu (AGF) ve Alanya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Akdenizli gazetecileri Alanya’da buluşturdu. Anadolu Medyası’nın sorunlarının konuşulması ve AGF geçmiş dönem başkanı Mevlüt Yeni’ye, AGF Onursal Başkanlığı belge ve plaket takdim töreni için yapılan toplantıya Kıbrıs, Antalya, Kemer, Isparta, Burdur, Osmaniye, Kahramanmaraş, Hatay ve İskenderun Gazeteciler Cemiyeti Başkan ve delegelerinden oluşan 50 gazeteci katıldı. Türk medyasının duayen isimlerinden Hürriyet Gazetesi Yazarı Yalçın Bayer ve Hürriyet Yazı İşleri Müdürü Arif Dizdaroğlu da Akdenizli gazetecilerin etkinliğine katıldılar. Bayer ve Dizdaroğlu’na Onur Belgesi ve plaket takdimi Mevlüt Yeni tarafından yapıldı. AGC Başkanı ve AGF Genel Başkanı Gaye Coşkun, kürsüden yaptığı konuşmasında Anadolu medyasının sorun ve isteklerine dikkat çekti. Coşkun “Gazetecilik Meslek Yasası ve İnternet medyası yasası çıkartılmalı. Medyaya yönelik uygulanan Tasarruf Tedbirleri Genelgesi geri çekilmeli. Artan maliyetler altında ezilen yerel medyaya destek sağlanmalı ve BİK yönetmeliği düzenlenerek çıkartılmalı. Basın Kartı’nın eski itibarını kazanacağı düzenlemeler yapılmalı. Anadolu Medya’sı bunları istemekte” dedi.

Haberin Devamı

YAPAY ZEKÂ GİRİŞİMLERİ 4 YILDA 8 KATINA ÇIKTI

YAPAY zekâ ekosisteminin tüm paydaşlarının bütüncül olarak gelişmesini ve sürdürülebilirliğini desteklemek, kişi ve kurumlar arasında işbirliklerini, kapasite ve ticarileşme oranının artmasını sağlamak amacıyla çalışan ‘Türkiye Yapay Zekâ İnisiyatifi Girişimler Haritası’nı (Ekim 2021) yayınladı.

Girişim Haritası’nda birçok alanda çalışmalar yapan 208 girişim yer aldı. Böylece 2017’de 24 olan yapay zekâ girişim sayısı, 4 yılda 8 kattan fazla artmış oldu.

Girişimlerin kategorilerinin dağılımı ise şöyle: Görüntü İşleme: 64, Makine Öğrenmesi: 41, Öngörü ve Veri Analitiği: 27, Chatbot ve Diyalogsal Yapay Zekâ: 18, Doğal Dil İşleme: 17, Optimizasyon: 9, RPA (Robotik Süreç Otomasyonu): 9, Otonom Araçlar: 8, Arama Motoru ve Arama Asistanı: 6, Nesnelerin İnterneti: 4, Akıllı Platformlar: 5

Haberin Devamı

ERİŞİM HARİTASI 184 OLDU

Yıllara Göre TRAI Yapay Zekâ Ekosistemi Kurulduğu 2017 yılını 24 girişimle tamamlayan Türkiye Yapay Zekâ İnisiyatifi’nin, 2018 yılında 28 şirket desteği, 9 teknoloji iş ortağı ve ekosistem haritasında 64 girişimi bulunuyordu. Görüntü işleme, doğal dil işleme, otonom araç, chatbot, ses tanıma, öngörü ve analitik gibi konularda çalışmalar yapan girişimlerin sayısı 2019 yılında 75’e çıktı. 2020 yılının mart ayına gelindiğinde ise özel sektörün yapay zekâya olan ilgisi, artan yatırım ve destek imkânlarıyla birlikte yapay zekâ girişimleri değer yaratmaya, etki alanını geliştirmeye devam etti ve 112 rakamına ulaştı. 2020 Temmuz ayında girişim haritasındaki rakam 134 iken, Kasım 2020’de bu rakam 145, Şubat 2021’de164, Haziran 2021’de ise 184 oldu.

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ?

‘Saros Ekonomi Zirvesi’

EDİRNE İş İnsanları Derneği ile Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin Keşan, Enes ve İpsalanın ekonomik, turizm ve tarım sektörünün analizini yapmak ve potansiyelini değerlendirmek üzere düzenlediği ‘Saros Ekonomi Zirvesi’nin cumartesi-pazar günleri Enez’de yapılacağını, Kaymakam ve Belediye Başkanları ile STK ve oda başkanlarının sorunları ve önerileri gündeme getireceklerini...

EYÜPSULTAN’da CHP’li Rumeli kökenli siyasetçiler bir araya gelip siyasette daha aktif olma kararı aldıklarını, ‘Eyüp Rumeli Platformu’ adını verdikleri oluşumla Rumeli Türklerinin siyasette daha aktif olmasını ve CHP içindeki çalışmalarda Rumeli kökenli siyasetçileri motive etmeyi amaçladıklarını...

LOZAN KİTABI

Haberin Devamı

ŞİŞLİ Belediyesinin Lozan’ın 100. Yılı için ‘İlk ve Son Barış 100. Yılında Lozan’ adli kitap hazırladığını dün açılan ‘İlk ve Son Barış Lozan Sergisi’nin de 20 Kasım tarihine kadar Mecidiyeköy Likör Fabrikası’nda, ziyarete açık olacağını...

KARŞIYAKA Belediyesi’nin düzenlediği ‘Ata’dan Ana’ya Saygı Koşusu’nun 7 Kasım Pazar günü yapılacak 27.’sine www.atadananayasaygikosusu.com’dan başvurulabileceğini...

 

Yazarın Tüm Yazıları