Çiftçi borçları ‘yayılmalı’

TZO Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar diyor ki: “Hükümetimizden beklentimiz, acil olarak çiftçimizin bankalara ve tarım kredi kooperatiflerine ödeyemediği için takibe düşen borçların faizsiz olarak uzun vadeye yayılması ve üreticilerimizin rahatlatılmasıdır.”

Haberin Devamı

ÇEK OLAYININ ARKASINDA FETÖ OLDUĞUNA ESNAF ARTIK İNANDI

CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, TBMM’ye, üreticinin tarım kredi kooperatifleri ve başta Ziraat Bankası olmak üzere tüm kamu bankalarına olan kredi borçlarının faizlerinin silinmesi ve kalan anapara tutarının taksitlendirilmesine ilişkin kanun teklifi sundu. Sındır, “Gıda krizi kapıda, gelin üreticilerimizi koruyalım, faizlerini silelim” açıklamasını yaptı. Sındır, çiftçinin başta traktör olmak üzere hiçbir üretim aracının haciz edilmemesini de istedi.

ÇEK olayının arkasında FETÖ olduğuna esnaf artık inandı
24 MART KÂBUSU!

ÇEK Yasası mağdurlarının temsilcisi Haydar Zirek, FETÖ’nun esnaf tarafındaki görünmeyen oyununu anlattı. Hain darbe girişimi takvimi olan 2016 yılında yasalaşan Çek Kanunu, iş dünyasının üzerinde her zaman Demokles’in kılıcı oldu. Bu yasa neden çıktı, kime fayda sağlıyor? Bunu hiç kimse bilmiyor ama bu yasa nice işinsanlarının iş yaşamının yok olmasına, ailelerini kaybetmelerine ve hatta işlemedikleri bir suç yüzünden 5 yıl hapse gitmelerine neden oluyor.

Haberin Devamı

Devreye kaos teorisi sokuluyor. Kim tarafından mı? FETÖ’cüler tarafından. Bu yasa ile esnaf zor duruma düşürülecek ve Cumhurbaşkanı ile esnaf karşı karşıya getirilecekti. Amaçlanan “Bu sıkıntı Cumhurbaşkanımız yüzünden oldu” denmesiydi ancak esnaf bu tuzağa düşmedi, Cumhurbaşkanı’nın yanında yer aldı. Belki de Türkiye yeni bir yazar kasa olayı yaşayacaktı. İnfaz düzenlemesinde ise iktidar esnafı isyan ettirdi. İnfaz düzenlemesinde 6 yıla kadar ceza alan dolandırıcılar, hırsızlar, ihaleye fesat karıştıranlar affedilirken, Çek Yasası’nın üst sınırı 5 yıl olmasına rağmen esnaf bu düzenlenmede kapsam dışı bırakıldı ve bir yıllık şartlı tahliye yapılarak para mağdurların ‘para bulması’ istendi. Aksi takdirde “24 Mart’tan sonra hapse girersin” denildi.

Şimdi soru şu: Türkiye’de hiçbir borca hapis cezası yok iken, çeke niye var? Esnaf, affedilen dolandırıcıdan, hırsızdan daha büyük ne suç işledi?

Beklenen iktidarın çeke hapis cezasının şartsız olarak kaldırılması ve esnafa sahip çıkmasıdır. Erteleme çözüm getirmeyecektir. Çünkü esnafımız suçlu değil, borçludur.

Haberin Devamı

ALTIN MADENİ RUHSATI 133’E YÜKSELDİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, madencilik ruhsatı verilerek talan edilen orman alanları, milli parklar, sit alanları ve temiz su kaynaklarını, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na yönelttiği soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. Önergeyi yanıtlayan Bakan Fatih Dönmez, ülkemizde 133 altın madeni ruhsatı bulunduğunu belirterek, 2019 yılında 24 ruhsattan 39 ton altın üretildiğini, altın ruhsatlarından 36 milyon 250 bin TL, altın içeren kompleks madenlerden de 262 milyon 355 bin TL devlet hakkının tahakkuk ettirildiğini açıkladı. Gürer’in konuyla ilgili daha önce yönelttiği soru önergesine ‘ormanlık alanlardan madencilik ruhsatı verilmediğini’ açıklayan Bakan Dönmez, aynı soruya bu kez “Söz konusu orman arazilerine ilişkin izinler Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilmektedir” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

DİSK 750 TL ZAM İSTİYOR

DİSK, asgari ücretin tümüyle vergiden muaf tutulması ve asgari ücrete sağlanacak SGK prim desteğiyle asgari ücretlilerin ve tüm işçilerin eline geçen nakit miktarın en az 750 lira arttırılmasını istiyor.

TBMM’yi, pandemi koşullarında asgari ücretle çalışan işçiler başta olmak üzere tüm işçilerin gelirinin iyileştirilmesi için harekete geçmeye ve gerekli yasal değişiklikleri bir an önce yapmaya çağıran DİSK, TBMM’de grubu bulunan partilerle görüşmelere de başladı. DİSK heyeti dün CHP ve HDP ile görüşme gerçekleştirdi.

HAK-İŞ VE MEMUR-SEN DE İSYANDA

GİDEREK artan hayat pahalılığı, salgından ötürü işini ve aşını yitirenlerin çoğalması sonunda hükümete yakın Hak-İş ve Memur-Sen’i de isyan ettirdi.

Haberin Devamı

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, salgın döneminde uygulanmaya başlanan ve ücretsiz izne gönderilen emekçiye devletin günlük 47, aylık 1420 lira olarak ödediği para ile geçinmenin olanaksız olduğunu açıkladı. Yılbaşında günlük 39 liradan 47 liraya, aylık 1168 liradan 1420 liraya yükseltilen işçilere ödenen paranın, bu zor günlerde bir ailenin temel gereksinimlerini karşılamaktan uzak olduğunu vurgulayan Hak-İş Genel Başkanı’nın yakınması dikkat çekici.

Şükrü KARAMAN

ALEMDAR ‘GAZİLİK’ UNVANI İSTİYOR

TBMM, kurtuluşundan 49 yıl sonra Urfa’ya ‘şanlı’, 53 yıl sonra da Maraş’a ‘kahraman’ unvanını vermişti. Çünkü geç de olsa, onlar kendilerini Fransız işgalinden kurtararak bu onuru hak etmişlerdi. Şu anda AKP ve CHP’li beş Zonguldak milletvekilinin Alemdar’a İstiklal Madalyası verilmesi için TBMM Başkanlığı’na sundukları yasa önerisi gündemdeki yerini almayı bekliyor. Kendisi de ‘gazi’ unvanına sahip olan Meclisimizden gecikmiş de olsa Alemdar’ın hakkını vermesini diliyoruz.

Kemal ANADOL

Haberin Devamı

Eski CHP Grup Başkanvekili

BİLİYOR MUSUNUZ?

TRABZON milletvekili Ahmet Kaya’nın, Vakfıkebir’e bağlı Çamlık Mahallesi’nde bulunan Pedromida Kaya Kilisesi için Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a soru önergesi vererek ve “Tarihi Pedromida Kaya Kilisesi’nin turizme açılması bölgemize ve ekonomimize çok ciddi katkılar sağlayacaktır. Bu bilinçle Pedromida’ya sahip çıkıyoruz. Konunun takipçisi olacağız” dediğini...

ESKİ milletvekili Tevfik Diker’in, sosyal medyanın sebep olduğu aile facialarını araştırmak maksadıyla “TBMM Aile Facialarını Araştırma Komisyonu” kurulması için TBMM’deki tüm siyasi partileri duyarlı olmaya davet ettiğini...

 

Yazarın Tüm Yazıları