Bulgaristan’da kış sezonu açıldı

TÜRKİYE bütün komşuları ile problem yaşarken Allah nazardan korusun şimdilik (!) Bulgaristan ile aramızdaki ilişkiler bir bahar havasında sürüyor.

Haberin Devamı

Rumeli Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi (RUBASAM) Başkanı Özcan Pehlivanoğlu böyle derken, izlenimlerini şöyle özetledi:

 

“Bulgaristan AB üyesi olmasına rağmen ekonomik sorunlar ve ağır işsizlik nedeni ile yoğun bir nüfus göçü yaşadı. Ülkenin en büyük gelir kaynaklarından biri de turizm.
Ancak yanı başındaki Türkiye’ye vize uyguladığı için yüklü bir turizm gelirinden oluyor... TC vatandaşları ayrıca vize konusunda, kendilerine çıkarılan zorluklardan çok şikâyetçi! Buna rağmen yılda 200 bin kişinin geldiği, Pamporovo bölgesine giden Türklerin sayısında % 65 artış sağlanmış. Bulgarlar, yaptıkları çalışma ile Pamporova’ya çok yakın bir kayak merkezi olan Chepelare’yi de içine alan ve Avrupa’nın en büyük kış turizmi merkezi olacak bir projeyi hayata sokmaya çalışıyor. Şimdiden birçok kış sporunu uluslararası takvime sokmayı başarmışlar.

Haberin Devamı


Pamporovo’ya önemli sayıda Türk vatandaşını taşıyan ve kendisi de bir Bulgaristan Türk’ü olan Koşukavak Turizm AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Yakupoğlu da bu sezon Bulgaristan’a yoğun bir talep olduğunu, bunun özellikle düşük fiyat ve kaliteli hizmetten kaynaklandığını belirtti.


Bizde kış turizminin sezon açılışını yapan Bulgaristan Turizm Bakan Yardımcısı İrina Georgaviya’ya “Vizeleri kaldırın, Bulgaristan’a milyonlarca Türk gelir” dedik. O da bize manalı bir tebessüm etti!


Dikkatimizi çeken diğer bir nokta ise herkesin Filibe Başkonsolosumuz Alper Aktaş’ın yaptığı başarılı çalışmaları anlatmasıydı. Bizde şunu belirtmeliyiz ki; Filibe ‘2019 Avrupa Kültür Başkenti’ ilan edilmiş. Filibe’de yani Plovdiv’de yaklaşık 15 bin Türk yaşıyor. Türkiye’den giden 3 bin civarında gencimiz şehrin üniversitelerinde okuyor. Filibe’de Türk kültürüne ait birçok tarihi eser halen ayakta duruyor. İnşallah Türkiye; TİKA, Yurtdışı Türkler Başkanlığı, Yunus Emre Enstitüsü ve üniversiteleri ile 2019 yılında komşuda gerçekleşecek etkinliklerin içinde yer alır.


Bir diğer güzellikte Filibe’de Bulgar Türk İşadamları Derneği’ne ev sahipliği yapan sanayici Keser ailesinin sahibi oldukları City Hotel’i diğer işadamlarımız ile birlikte bir Türk kültür merkezi haline getirmiş olmaları... Dış ilişkilerde hep olumsuzlukları konuşacak değiliz ya bir de güzellikler var!

Haberin Devamı


Turist rakamlarına bakarsak... Bizim TÜRSAB ile Bulgar tarafının verdikleri rakamlar farklılık gösteriyor. 2014 rakamlarına göre, Türkiye’den 438 bin turist çıkış yapmış görünüyor. Bulgaristan ise bu rakamı 1.106 bin olarak bildiriyor. Yani Türkiye’den çıkışlar % 14.8; Bulgaristan’dan çıkışlar da 14.3 artmış... 7 milyonluk Bulgaristan, nüfusundan fazla 8 milyon civarında turist çekiyor.

 

 


‘Kılıçdaroğlu’nun neden kafası karışık?’


CHP’de muhalefet ‘kadro harekâtı’ başlatıyor

 

CHP (E) MYK üyesi, 18., 22., 23. Dön. Tekirdağ milletvekili, SODEP Kurucu MKYK üyesi ve SHP Genel Sekreter Yardımcısı Enis Tütüncü aradı; ‘Bir kadro harekâtı başlatıyoruz” dedi.

 

Haberin Devamı

Yaklaşık üç sayfalık metnin girişinde “Kılıçdaroğlu, ‘CHP’deki değişimin olumlu olduğunu ve aynen devam edeceğini’ söylüyor. Bu söylemden, Genel Başkan’ın siyasi partilerde değişimin ne anlama geldiği ve nasıl olması gerektiği konusunda kafasının karışık olduğu anlaşılıyor” diyen Tütüncü, eleştirilerini şöyle sürdürüyor:


Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığı öncesindeki CHP ideolojisi, hem özü (Atatürk’ün Modernleşme Devrimi) hem de temel dinamikleri ile (Süreklilik İçinde Değişim ve Gelişim-Bilim ve Bilimsel Yöntem) yerinde durmaktadır.


Bu durumda Kılıçdaroğlu, “aynen devam edecek” dediği değişimden neyi kastetmektedir?


“Eğitimde, 4+4+4 uygulaması ile laik eğitime ve aklın özgürlüğüne vurulan darbeye karşı, gerekli tepkinin gösterilmemesi midir” değişim?

Haberin Devamı


“CHP’de, ulusalcılığı (milliciliği) ve üniter (birleştirici) devleti savunanların, partide hor görülmesine ve dışlanmasına, sessiz kalınması mıdır” değişim?
“CHP’nin, geçmişiyle hesaplaşması gerektiğini söyleyenler kervanına katılarak, Atatürk’e kadar uzanacak bir karalama kampanyasına çanak tutulması mıdır”, değişim? “Amerika’ya yaranmak uğruna, AKP’den rol çalma manevralarına girişilmesi midir” değişim?


“Kılıçdaroğlu’nun değişim iddiasının, gerçek değişim kavramı ile bir ilgisi yoktur. CHP’de değişim adına gerçekleşen olgu, başkalaşma yani metamorfozdur.


CHP, ideolojik ve politik tutarlılığını yitirmiş, rotasını şaşırmış durumdadır. Kılıçdaroğlu’na duyulan güven büyük ölçüde sarsılmıştır. Şimdi Kılıçdaroğlu adına, zorunlu bir görev ortaya çıkmıştır. Bu görev, uzlaşmacı bir anlayışla, partinin önünün açılmasına yardımcı olmasıdır. Bilinmelidir ki, CHP’nin uzun kurultay mücadelelerine dayanacak ne gücü ne de zamanı kalmıştır.

 

Haberin Devamı

Tütüncü bildirinin sonunda şöyle diyor:


“Kılıçdaroğlu ve ‘Yeni CHP’, tutmamıştır. CHP, derinliği ve çapı olmayan etkisiz bir muhalefet konumuna daha fazla mahkûm edilmemelidir. Bu nedenle tüm CHP’liler, birbirimizin saçımızın her bir teline dahi ihtiyacımız olduğu gerçeğini artık kabul etmeliyiz. ‘Ben’ anlayışını bırakıp, ‘hepimiz’ anlayışıyla harekete geçmeliyiz. CHP’de iktidar yürüyüşünün başlaması için CHP genel başkan adayları en azından kendi çekirdek kadroları, ideolojide değişiklik, yeni tüzük ve program önerileri ile ortaya çıkmalıdır.

 

 


Prof. Dr. Köknel’in önerisine dikkat

 


PROF. Dr. Özcan Köknel’in bir önerisi var:


“2015 yılı Nobel Barış Ödülü’nü kazanan Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü’nün ödül gerekçesinde “Dörtlünün cesur tutumu şiddet döngüsünün sona ermesi ve işlerin arzu edilen raya girmesine katkıda bulundu” cümlesi yer alıyor. Yıllardır şiddet ortamının, kültürünün, dilinin süregeldiği ülkemizde Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü’nün şiddet döngüsünü sona erdiren girişiminin politikacılar ve sivil toplum kuruluşları için esin kaynağı olmasını diliyorum.”

 


GÜNÜN SÖZÜ

 

“İnsan her gün bir parça müzik dinlemeli, iyi bir şiir okumalı, güzel bir tablo görmeli ve mümkünse birkaç mantıklı cümle söylemelidir.”
Goethe

 

 


Biliyor musunuz

 

İBB Kültür Daire Başkanlığı Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü’nün düzenlendiği “I. Dünya Savaşı’nın 100. Yılı Konferans Dizisi II” programının Atatürk Kitaplığı’nda bugünkü konuşmacısının ‘edebiyat arkeoloğu’ diye adlandırılan Prof. Dr. Haluk Oral olduğunu...


DYP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti sözcüsü Kemal Abdullahoğlu’nun, “Cumhuriyet ilkelerine bağlı demokrat siyasetin tek çatı altında toplanarak demokratik güç birliği oluşturulması” için partisinden istifa ettiğini açıkladığını...

Yazarın Tüm Yazıları