Buğday yerine plastik!

Geçtiğimiz aylarda üç Namık Kemal Üniversitesi hocasının ÇED dosyasındaki görüşleri sosyal medyada paylaşılınca gündeme yerleşen plastik sanayi sitesinde yeni gelişmeler var.

Haberin Devamı

Tekirdağ’ın Ergene ilçesi, Karamehmet Mahallesi’nde (tarihi eski köy) bulunan 2.530 dekar tarım arazisi üzerinde PAKOP Sanayi Sitesi arazisinin tarım dışı kullanımı için verilen izin TMMOB ZMO tarafından Tekirdağ 1. İdare Mahkemesi 1 Nisan 2021 tarihinde iptal ettirilmişti.

Daha önce aynı tarım arazisi için açtığımız davada 9 Mayıs 2014 tarihinde iptal kararı verilmesine ve karar kesinleşmesine rağmen, aynı işlemin tekrarı için kamu yararı kararı alınarak davalı idare tarafından yeniden işlem tesis edilmesi yoluna gidilmiş, bu hususlar çerçevesinde yürütmeyi durdurma kararı alınmıştı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 10 Eylül 2021 tarihinde ilan edilen ÇED ‘olumlu’ kararının iptali için yargıya gitmekten başka bir seçenek kalmıyor.

Yani, sanayici çiftçiyi yendi!

Haberin Devamı

Avrupa Serbest Bölgesi’nin bitişiğindeki bu tarlalarda/parsellerde artık buğday-ayçiçeği yerine plastik üretimi yapılacak!

Buradaki soru şu:

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, ÇED dosyasını yeterince inceledi mi, verimli tarım arazilerinin kıyılmasına vicdanı sızlamayacak mı?

Murat SEVGİ-Trakya Platformu Yürütme Kurulu Üyesi

GÜNÜN SÖZÜ

BİR şahsın yaşadıkça memnun ve mutlu olması için lazım gelen şey, kendisi için değil, kendisinden sonra gelecekler için çalışmasıdır.” (Mustafa Kemal ATATÜRK)

MARMARA’DA BALIK STOKLARI CİDDİ ANLAMDA TEHLİKE ALTINDA

MARMARA Denizi’nde 28 Ağustos-10 Eylül 2021 tarihinde sürdürülen deniz çalışmalarının ilk sonuçları ile ilgili kamuoyuna yazılı açıklama yapıldı.

“MAREM” Proje Lideri Hidrobiyolog Levent Artüz ile Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden Prof. Dr. Dumrul Gülen ve Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bahattin Yalçın konu ile ilgili Şarköyün Sesi’nin sahibi Yakup Önal’a önemli açıklamalarda bulundular.

Marmara Denizi’nde yapılan araştırmada ‘Kütlesel Müsilaj Oluşumunun Durumu ve Marmara Denizi Ekosisteminde Bıraktığı Etkiler’ isimli altbaşlıklı, farklı disiplinlerde yürütülen Kimyasal-Fiziksel-Biyolojik Oşinografi, Kimya, Ağırmetal, Mikrobiyoloji, İhtiyoloji (balık bilimi) ve Hidrobiyoloji konuları çalışma kapsamında yer aldı.

Haberin Devamı

Çalışma kapsamında dominant vibrio grubu bakteri olarak “Vibrio alginolyticus” tespit edildi. İstavrit üzerinde yapılan örneklemelerde sindirim sistemlerinde vibrio kökenli enfeksiyona rastlandı. Vibrio kökenli hastalıkların ağırlıkla sindirim sistemi yoluyla etkili olmasından dolayı, deniz ortamında beslenme yoluyla hızla yayılabileceği belirtildi.

Marmara Denizi’ni kat eden göç halindeki balıkların enfekte olmuş istavrit gibi balıklar ile beslendiğinde hastalığı kaparak enfeksiyon göç yolu boyunca bu mevsim Akdeniz’e, ilkbaharda da Karadeniz’e taşıyabileceği açıklamalarda yer aldı.

Marmara Denizi kökenli enfekte olmuş balık popülasyonunun direkt olarak Ege Denizi veya Karadeniz’e geçmesi ile hastalığın yayılmasını sağlayacak unsurlardan biri olacağının altı çizildi. Hidrobiyolog Levent Artüz, gazeteci Yakup Önal’a özetle şunu söylüyor:

Haberin Devamı

“Balık stokları ciddi anlamda tehlike altında.”

Marmara Denizi kirliliği uluslararası soruna evrilebilir mi?

İNCİ-DOĞAN ÖZGÜDEN BELGESEL OLDU

ANTALYA Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde 2 Ekim 2021’de açılacak olan “58. Antalya Altın Portakal Film Festivali”nde gösterilmek üzere bir seçici kurul tarafından belirlenen 31 filmin hangileri olduğu açıklandı.

Uzun Metraj Film Yarışması için 44 film arasından 10 film, Kısa Metraj Film Yarışması için 151 başvuru arasından 12 film ve Belgesel Film Yarışması için 49 başvuru arasından 9 film seçilmiş bulunuyor.

Belgesel Film Yarışması’nda gösterilmeye değer bulunan 9 film arasında Esra Yıldız’ın (yönetmen ve senarist) Doğan Özgüden ve İnci Tuğsavul üzerine ‘Vatansız’ adlı belgeseli de yer alıyor. Belgeselde, 12 Mart 1971 askeri darbesi sonrası Türkiye’yi terk etmek zorunda kalan ve 12 Eylül sonrasında Türk vatandaşlığından çıkarılan gazeteciler Doğan Özgüden ve İnci Tuğsavul Özgüden’in hikâyesi anlatılıyor.

Haberin Devamı

SİHİRLİ EL KİM!

İBB’nin kendi öz kaynaklarıyla alımını gerçekleştirdiği 160 metrobüs için düzenlenen imza töreninde konuşan Başkan Ekrem İmamoğlu, “İBB Meclisi’nden 300 otobüsün alınmasıyla ilgili, yaklaşık 1 yıl önce, 90 milyon Euro’luk bir borçlanma yetkisi, oybirliğiyle geçti. Ne yazık ki 9-10 aydır bu, Ankara’da, Cumhurbaşkanlığı’nda bekletiliyor. Tek bir cevap, tek bir yorum dahi yok” dedi. Metrobüs onayı ve yeni taksi taleplerini engelleyen “sihirli el”in kim olduğunu merak ettiklerini belirtti.

Evet, soruşturma dosyalarının bekletilmesindeki amaç nedir?

BİLİYOR MUSUNUZ?

ŞİŞLİ Belediye Başkanı Muammer Keskin’in, bu yıl ilk kez Feriköy Organik Pazarı otopark alanında düzenleyeceği ve gelenekselleşmesi planlanan ‘Şişli Plak Festivali’nin 18-19 Eylül tarihlerinde gerçekleştirileceğini açıkladığını...

Haberin Devamı

CHP Milletvekili Onursal Adıgüzel’in uzaktan eğitim döneminde MEB tarafından dağıtılan tabletlere ilişkin; CİMER başvurusuna 18 aylık sürede MEB tarafından dağıtılan tablet sayısı 665 bin 234 olarak açıklandığını, Cumhurbaşkanı’nın “2 milyon tablet bilgisayarı öğrencilerimize ulaştırdık” ifadelerini hatırlatarak “Dağıtılan tablet sayısı 2 milyon mu, 665 bin mi?” diye sorduğunu...

TURMEPA’nın 18 Eylül Cumartesi Uluslararası Kıyı Temizleme Günü’nde ‘Uluslararası Kıyı Temizleme’ kampanyası çerçevesinde oksijen kaynağı denizlerimizi korumak için herkesi kıyılara davet ettiğini...

MESAJ PANOSU

3.600 ek göstergeyi alacaklar-almayacaklar ayrımı, toplumu sosyoekonomik açıdan bölmekten başka ne işe yarar? Polis, imam alırken, ekonomiste ve diğer kadrolara hak görülmemesi ne demek? Bir kesimi kayırırken diğer kesimi es geçmek devlete yakışmaz. M. ALTAY

Yazarın Tüm Yazıları