Blok zincir teknolojisi nedir?

Dün sabah Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde bir tanıtım etkinliğine katıldık. Herkesin bildiği kripto para ve NFT dünyasıyla ilgili bir etkinlikti bu. ICRYPEX isimli Türk kripto para şirketi tarafından düzenlenen tanıtımda birçok proje sunuldu. Finans, teknoloji ve medya dünyasının temsilcileri bu çalışmayı ilgi ile izledi. Bu teknolojinin üzerinde oluşan heyecan, internetin başladığı günlerinde gördüğümüz heyecana benziyordu.

Haberin Devamı

Etkinliğin başlangıcında sektörün akademik isimleri Ebru Güven, Vedat Güven ve Bora Erdamar sunumlar gerçekleştirdi. NFT ve ‘blokzincir’ teknolojilerinin akademik altyapısına değinen bu sunumlar gerçekten ufuk açıcıydı. Dijitalleşmenin ne kadar değerli bir noktaya evirileceğini de bu sunumlarda görmüş olduk. Bu sunumların ardından ICRYPEX’in genç CEO’su Gökalp İçer yeni NFT projelerini anlattı.

DEVRİALEM BAŞARISI DİJİTALE TAŞINDI

Benim en çok ilgimi çeken NFT projesi Erden Eruç ile geliştirecekleri proje oldu. Erden Eruç kim mi? Dünyayı kas gücüyle kürek çekerek turlayan ilk ve tek Türk unvanına sahip bir doğa sporcusu. Hayatının 1168 gününü denizlerde kürek çekerek geçirmiş rekortmen bir sporcu! Tam 17 Guiness Rekoru’nun sahibi olan Erden Eruç’un ilk NFT projesi olacak olan koleksiyonda, kendisinin ekipmanları ve anıları NFT olarak satışa sunulacak.

Haberin Devamı

Diğer yandan edebiyatımızın usta ismi Aziz Nesin’in de NFT’lerinin yakında ICRYPEX NFT Marketplace’te yer alacağını öğrendik. Yani Aziz Nesin’in kaleminden taşan eserler ‘blokzincir’ teknolojisi ile günümüze taşınıyor. Bu sunuşta Aziz Nesin’in oğlu matematikçi Ali Nesin de yer aldı.

CUMHURİYET’İN ARŞİVİ GÜVENDE

Cumhuriyet Gazetesi’nin 1924 yılından bu yana olan arşiv değerindeki tüm baskılarının da NFT olarak satılacak olması takdir edilecek bir proje oldu. Lansmanda ICRYPEX CEO’su Gökalp İçer’e şunu sordum “Bugün Cumhuriyet ile bir çalışma yapıyorsunuz. Peki ya farklı gazetelerle de projeler geliştirebilecek misiniz?”

Kendisi şu yanıtı verdi:

“Elbette! Her şeyden önce ICRYPEX NFT Marketplace bir pazaryeri ve bu anlamda birçok farklı proje geliştirebiliriz.”

Dijitalleşmenin son yıllarda önce telefonlara ve bilgisayarlara dönüştüğü medya dünyasında böyle bir NFT projesinin çıkması önemli bir arşiv değeri taşıyor. Geleceğin dünyasında NFT ve ‘blokzincir’ teknolojisinin çok önemli olacağına inanıyorum. Biz her ne kadar bu dönemin tadını alarak yaşayamasak da özellikle gençlerin ilgisini çok yoğun olarak deneyimledim. Hayata geçirdikleri bu 3 proje için ICRYPEX CEO’su Gökalp İçer başta olmak üzere tüm ekibini kutlamak gerekiyor.

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

CUMHURBAŞKANI 2023’te sandığı erteleyebilir. Cumhurbaşkanı’nın yasal haklarından bir tanesi bunu yapabilir.” Orhan BURSALI

AVRUPALI 110 GAZETECİ İZMİR’DE KONGRE YAPACAK

İZMİR 13-14 Haziran’da Avrupa’nın 45 ülkesinden 110 gazeteciyi ağırlayacak. Avrupa kıtasının en büyük basın meslek örgütü olarak anılan Avrupa Gazeteciler Federasyonu, genel kurulunu İzmir’de yapacak. Genel kurula paralel olarak ise İBB’nin ev sahipliğinde Türkiye’den 50 basın meslek örgütünün temsilcilerinin ve Avrupalı gazetecilerin de katılımıyla “Uluslararası Yerel Medya Zirvesi” düzenlenecek.

ESENYURT YABANCILARI GÖNDERİYOR

MADDİ sorunlar nedeniyle ülkelerine dönemeyen Suriyeli mültecilere Esenyurt Belediyesi yardım elini uzattı. 34 Suriyeli daha Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt’un katılımıyla Suriye’nin 3 farklı vilayetine gönderildi. Daha önce 2 bin 700’ün üzerinde yabancı uyruklu ülkelerine gönderilmişti. Ülkesine dönen Suriyelilerden Fidan Hüseyin, “Bu çalışmayla gurur duyuyorum. Her şey pahalı, geçinemiyoruz burada, bu yüzden gidiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ?

TÜRK Tabipleri Birliği’nin, yurtdışına çıkmak için sicil belgesi alan doktor sayısının geçen sene toplam 1405’i, bu yılın ilk 5 ayında başvuru sayısının ise 942’yi bulduğunu açıkladığını...

KARTAL Belediyesi tarafından bu yıl 2’ncisi gerçekleştirilecek ‘Kartal Kitap Fuarı’nın yarın 90 yayınevinin katılımı ile açılacağını; fuarda 10 gün boyunca söyleşi, imza günleri, konser ve kültür etkinliklerinin yer alacağını...

ÇAĞDAŞ Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ve Bornova Belediyesi işbirliğiyle hayata geçirilecek, 300 kız öğrencinin barınma sorununa çare olacak ‘imece’ yurt için protokol imza töreni yapıldığını...

MESAJ PANOSU

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, temel aşamasında başlamadan duran Harmancık’ta 10 yataklı entegre ilçe hastanesi inşaatının iki yıldır neden tamamlanmadığını Sağlık Bakanlığı’na sordu. Aydın, Bakan’a yönelttiği soru önergesinde; şantiye alanına asılan tabelada hastanenin 26 Mayıs 2022’de teslim edileceğinin yazıldığına, yapımcı firmanın 8.7 milyon liralık ihaleyi aldıktan sonra işi temel aşamasında bıraktığına dikkat çekti.

Yazarın Tüm Yazıları