‘Biz varız, ya siz?’

Haberin Devamı

ATATÜRKÇÜ Düşünce Derneği (ADD) Genel Merkezi öncülüğünde kalabalık bir aydın grubu Ankara’da ‘Biz Varız Ya Siz’ sloganıyla düzenlenen ‘Serbest Kürsü’de 23 Mayıs cumartesi günü ATO Kongre Salonu’nda bir araya geliyor.
Toplantıya siyaset, sanat, bilim, eğitim, STK, spor ve iş dünyası ile çevre ve yaşam mücadelesinden 40 isim katılacak.
ADD Genel Başkanı Tansel Çölaşan; toplumun çok farklı kesimlerini bir araya getirecek olan organizasyonda konuşmacıların özgürce düşüncelerini dile getireceklerini söyledi. Toplantıda, Türkiye’nin içinde bulunduğu durum, sorunlar, beklentiler ve yapılması gerekenler tartışılacak.
Toplantıya katılacaklar arasında Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, Mustafa Balbay, Nasuh Mahruki, Çarşı Grubu lideri Ayhan Güner, Bahadırhan Tokmak, Gülsen Tuncer Ayça, Faruk Demir, İlker Başbuğ, Ömer Şan (DEKAP), Mustafa Mutlu, Metin Özkan, Bekir Coşkun, Barış Terkoğlu, Deniz Kestane, emekli hâkim Osman Kaçmaz, Deniz Feneri Savcısı Nadi Türkaslan, Avukat Celal Ülgen, CHP adayı Dursun Çiçek, Veli Demir, Erdoğan Karakuş, Turhan Çakar ve Soma faciasından yaralı kurtarılan işçi Ercan Çetinyılmaz’ın adları geçiyor.
Toplantıda ayrıca Şapka Devrimi’nin 90. Yıldönümü nedeniyle Guinness rekortmeni Onur Tümer’in organizasyonuyla şapka rekoru da kırılmaya çalışılacak.

Haberin Devamı



‘Selooo..’ almış başını gidiyor

BİR siyaset bilimci olarak Adana’da ve Mersin’de HDP’nin mitinglerine katıldım. Dikkat çekici olan bu mitinglerle ilgili izlenimlerimi kısaca sunmak isterim:
Katılım ve coşku çok yüksekti. Buralarda küçüklüğünden itibaren çok miting izlemiş bir kişi olarak şunu söyleyebilirim ki, Ecevit’in ve Erdoğan’ın mitinglerinden farkı yoktu, hatta kat ve kat daha tutkulu bir kalabalık vardı.
Bu seçmen grubu, ilk kez kitlesel ve bütüncül olarak siyaset sahnesine kendi öz partilerince çıkıyor, bunda en önemli etken ve tabii Selahattin Demirtaş!... Adam bir rock star. Tabanla arasında müthiş bir ‘aşk’ ilişkisi var. Ufacık çocuklar “Selooooo...” diye bağırıyorlar.
Katılanların geniş payını kentli orta gelir seviyesi altı ve yoksul Kürt nüfus teşkil ediyor. Gençler ağırlıkta... Mersin’deki kalabalık beni şaşırtmadı ama Adana’da bu şekilde geniş bir kitlenin katılımını beklemiyordum. HDP eğer bu durumu diğer metropollerde sandığa tercüme edebilir, bugüne kadar ağırlıklı olarak AKP’ye oy vermiş Kürt seçmen bazında dengeyi lehine döndürebilirse bu durum haziranda partiye barajı atlatır, orta-uzun vadede ise siyaseti dönüştürür. Bunu, siyaset bilimi teorisi çerçevesinde bir siyasi yapının çalıştığını kanıtladıktan sonra yeniden üretilir mantığına dayanarak söylüyorum. HDP ve seçmen tabanı bu şekilde yapısallaşır. ‘Türkiyelileşme’ ise başka bir soru tabii ki... Lakin Kürt siyasetinin bu şekilde konsolide olacağını ve Kürt seçmen bazında daha da genişleyebileceğini düşünüyorum.
Mahir BÜYÜKYILMAZ
Johns Hopkins University

Haberin Devamı


Kırım’ın sürgün ve soykırımının 71. yılı


KIRIM Türklerinin Stalin’in emriyle sürgün ve soykırımının üzerinden tam 71 yıl geçti. Bugün Kırım yeniden Rusya’nın işgal ve ilhakı altında. Kırım’daki kardeşlerimizi yıldırmak ve tehdit etmek için Stalin heykelleri dikiliyor. Uyan Türk milleti. Seni ancak Türk milletinin birlik ve beraberliği esaretten kurtarabilir.
Sevginaz HAMEVİOĞLU


Biliyor musunuz?

-İSTANBUL Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Y. Yahya Uğur’un şoför esnafına gönderdiği SMS ile; Cumhurbaşkanı’nın 25 Mayıs’ta Ataköy Sinan Erdem Spor Salonu’nda ‘ÖTV indirimi’ni açıklayacağını duyurduğunu...
-KILIÇDAROĞLU’nun ‘CHP’nin bugüne kadar gizli tutulmaya çalışılan ‘Yüzyılın Projesi’ni bugün İstanbul’da açıklayacağını...
-AYDIN Üniversitesi’nin Kentsel Gelişim Derneği ile birlikte 1470 kişiyle yaptıkları saha araştırma sonuçlarının bugün 14.00’te üniversitenin Florya Yerleşkesi’nde açıklanacağını, ardından ‘Köylerin Mahalle Statüsüne Dönüştürülmesinin Sosyal Etkileri Saha Araştırma Projesi Sempozyumu’nun yapılacağını...
-ELEKTRİK Mühendisleri Odası’nın Ankara Üniversitesi Cebeci Kampusu ATAUM’da 22-24 Mayıs arasında yapılacak ‘Başka Bir Kamusallık Mümkün’ çalıştayı ile; HES’ler, maden ve taş ocakları ile çeşitli tesislere karşı verilen yerel halk mücadelesinin anlatılacağını...
-MİMAR-Kentbilimci Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp’in hazırladığı ‘Ekolojik Şehir Konya’ projesinin Sofya’da gerçekleşen Dünya Mimarlar Zirvesi’nde 200 proje arasından Roma Mimarlar Odası ‘Özel Ödülü’ Gümüş Madalya’ya layık görüldüğünü...

Haberin Devamı

CHP heyetiyle İstanbul’dan turundan notlar:
‘AKP bizi hep kandırıyor

CHP ekibiyle Eminönü’de Mısırçarşı’sında ‘72 millet’ vardı; İstanbul’u ziyaret eden taşralıların daha çok ‘dargelirli’ kesim olduğunu anlaşılıyor. Çünkü sadece geziyorlar; sonra ve elleri boş bir şekilde kalacakları yere gidiyorlar.
İstanbul demek ‘Eminönü’ demek... Şöyle 200 m2 içinde, cami cami de var, deniz de var. Çiçekci de, lokumcu da, baklavacı da fındık fıstıkçı da var. Kedi köpek satan da var. Turşu kurmak için cam kavanoz da alabiliyorsunuz, peynir de... Gürsel Tekin, Enis Berberoğlu, Sezgin Tanrıkulu; Mısırçarşısı’na girdiklerinde esnafa, CHP programında ne olduklarını anlatıyorlar. Bazısı dinlemek istemiyor. Heyetteki bir gençin verdiği broşürü “İstemem” diye arkasını dönüyor. Korku ve çekingenlikten başka bir şey değil.
Acaba komşusu, elinde böyle bir şey geçerse ihbar mı edecek? Garip bir durum.
Birini sokulup işler nasıl diyoruz:
“Eh, işte...”
“Satışlarda azalma var mı?”
“Var...”
“Ne kadar?”
Cevap yine anlaşılmaz halde... “İşlerim kötü” diyemiyor.
CHP heyetini izleyen bir kadına soruyorum; Samsunlu imiş.
“Kime oy vereceksiniz”
“Söylemem mi gerekiyor, gözlerim size bir şey ifade etmiyor mu?”
Bu sırada Mısırçarşısı’ın önündeki alana HDP’nin midibüsü giriyor; Gürsel Tekin’in konuşmaları nedeniyle hoparlörünü kesiyor. O ana kadar “Erdoğan seni Başkan yaptırmayacağız” anonsu yapılıyordu.
Bir ‘taşralı’ CHP heyetinen Enis Berberoğlu’nun yanına geliyor; iktidara yönelik ağır şeyler söylüyor.
Berbereoğlu notlar alıyor; bu arada kimseye “şerefsiz” denilmemesi konusunda da bir uyarı yapıldığını duyuyoruz.
Dışardaki bir esnaf “Fatih Belediyesi her tarihi esere el attığını, arkasından şaibeler ortaya çıktığını” söylüyor. Sezgin Tanrıkulu “Hadi Edirnekapı’daki Sulukule’ye gidelim. Giderken size Aksaray’da bizim Diyarbakırlı paçacı lokantasına gidelim; size türlü ismarlayayım”diyor. Çünkü gazeteciler dahil erkesin karnı açıktı.

Haberin Devamı


YABANCILAR CHP’Yİ TANIMIYOR

Aksaray’da kimlerle görüşmediler ki... Aralarında Türkmen, Kırgız, Nijeryalı ve Gana’lılar da vardı.
Birisinin, Türkiye’de pasaport cezası var; kimi de futbol sahası istiyor. Fatih ve Beyoğlu belediyeleri kendilerine yardımcı oluyormuş; ama başka bir şey yok. Galata Köprüsü üzerinde, 23 yıldır Türkiye’de yaşadıklarını söyleyen İranlı Zeynep Holega Golesorkh “Artık buranın herşeyine alıştık; bir pasaport için 23 yıl beklenir mi?” diye sordu. Tabii heyettekiler not alıp, ilgili yere ileteceklerini söylediler.
AKP’nin algısı o kadar kuvvetli kafalara yeretmiş ki, bazıları CHP’yi hiç tanımıyor; bu ilginç bir durum olsa gerek.
- Edirnekapı’ya gelirken, CHP otobüsünün önüne kalabalıklar çıkıyor: karşıdan Büyükşehir’in işportacıların malzemelerinin ‘imha’ edildiği binadan çıkmışlar az önce.... Zabıta birisinin çay ocağını toplamış; burada ezmiş... Kiminin de çek-çeki kırılmış... Bir yandan da kesilen cezalardan korktukları için içeri giremiyorlarmış. Hepsi de AKP’ye oy vermişmiş!.. Doğrusu, bize şuna oy vereceğiz de demediler.
Bir vatandaş, Tekin’e AKP’yi şikayet etti:
“Başkanım, biz Allahın kulu değil miyiz.”
Cevap vermeyi gerekli görmedi Tekin.
Gariban esnaf, belediyeden bu kadar korkar mı?

Haberin Devamı


2.SULUKULE Mİ?

- Bu arada Fatih’in ünlü Sulukule’nin arkasındaki surlara vardığımızda Gürsel Tekin, Fatih Belediyesi tarafından Romanların nasıl aldatılarak bu yerlerin ellerinden nasıl alındığını anlattı; “Bunun peşini bırakmayacağız” dedi. Şimdi Fatih Belediyesi’nin yeni bir ‘operasyonu’ varmış; Küçükpazar... Süleymaniye’nin altında kalan bu bölgeye ‘yağma’ sırası gelmiş... Fatih’ten, Meclis üyesi Soner Özimer ve eski ilçe başkanı M.Ali İyimaya, bu konuda bazı kişilerin ortaya çıkarak tapu toplamaya başladıklarını, mülk sahiplerini tehdit ettiklerini, yoksa elinizden herşey gider, diye korku yarattıklarını söylediler.
Bu konuda 2. bölge milletvekili adaylarının bilgilendirilmesi gerekiyor. Ama CHP durumu Büyükşehir’e getirecekmiş...


CHP’YE GİREMİYORUM

- Edirnekapı surlarının dibinde belediye işçilerine afiyet olsun diyen CHP’liler, 6-7 yaşındaki çocuğuyla gelen Songül Aslan’ın “CHP’ye kalbim çok daha yakın ama, mahallemde üye olamıyorum” dedi. Bunu samimiyetle söyledi, aslında ev işlerinde çalıştığını, ancak kocasının sağlık sorunu ile ilgili rapor için hastaneye gitmekte olduğunu anlattı. Ve “Geçen hafta Çanakkale’ye gittim, Türk bayrağını çok seviyorum. Bu vatan bölünmemeli” dedi akıllıca; Kastamonuluymuş...


AKP BİZİ HEP KANDIRIYOR

- Karaköy Fermeneciler Sokakta, Diyarbakır’dan gelip dere balıkları için balık ağı arayan Abbas Yıldırım ve Niyazi Altınbaş, CHP heyetiyle selamlaşıyor. Kısa sohbetlerindeni sonra biz kendileriyle konuşuyoruz. İkisi de AKP’ye oy veriyormuş; “Şimdi HDP’ye vereceğiz. AKP, bizi kandırıyor hep. Hani cezaevlerini boşaltacaklardı” dediler birlikte. CHP’den hiç laf yok...


Sunay Akın’ın öncülüğünde, Ataşehir’in çocuklara ‘dünya’nın armağanı

DÜNYADA kendi konseptinde bir ilk olma özelliği taşıyan ve Sunay Akın yönetiminde Ataşehir Belediyesi tarafından Mimar Sinan Parkı (Mimar Sinan Camisinin yanı) içersinde gerçekleştirilen Düştepe Oyun Müzesi açıldı. 19 Mayıs gibi anlamlı bir günde açılan müzede dünya oyun tarihinin seçkin örnekleri yer alıyor. Sunay Akın’ın 20’ye yakın ülkeden toplandığı oyunlarların sergilendiği müzede, şahı Don Kişot’tan veziri Sanço Panço’dan yapılmış 150 yıllık ahşap satranç takımı, Viktoria dönemi taş blok ile küp, misket, tilt, tombala oyunları, 1960’ların son çeyreğinde özellikle ABD’de bir furya haline gelen ilk uzay oyunları, sinemanın atası olan Laterna Magica ve döneminin en popüler yüzlerce çocuk oyunu sergileniyor. Temel Reis, Disney Muppet Shov, Felix,den Mickey Mouse’ya kadar; daha onlarcası... Beş yaz üzeri herkes bu ‘oyunlar’la çocukluk yıllarına geri dönüyor. İstenirse yandaki etkinlik binasında da büyükler ve küçükler bowling, satranç, mini golf, masa tenisi oynayabilecekler.
Kadıköy’de 10 yıl önce açtığı ‘Oyuncak Müzesi’nden sonra ‘Oyun Müzesi’ne de damgasını vuran sanatçı Akın Sunay ile bu projeye sahip çıkan büyük bir bütçe ayıran Belediye Başkanı Battal İlgezdi, müzenin koordinatör Orhan Bahtiyar’a sadece Ataköylülerin değil, tüm İstanbullular teşekkür etmeli.
50 bin metrekarelik Mimar Sinan Parkı içindeki iki bina içinde kurulan Ataşehir Oyun Müzesi gerçekleştireceği etkinliklerle de çocukların sevgilisi olmaya aday gözüküyor.
Bizi Düştepe Oyun Müzesi’nin Koordinatörü Orhan Bahtiyar gezdirdi. 1985’den beri Suna Akın’la birlikte çalıştığını söyleyen Bahtiyar’ın anlatımıyla, Akın’ın edebiyatçılığından başka ne kadar önemli bir kültür adamı olduğunu anlıyorsunuz. Çocuklara kendisini bu ölçüde adayan başka bir sanatçı var mıdır? Bizce yoktur. Zaten bu müzenin bir örneği de dünyada yokmuş. 20’yi aşkın ülkeden 150 koleksiyonerden 2 binden fazla oyuncak toplamak/satın almak, bu konuda kolleksiyonler arasında saygın bir edinmek herkes için olanaklı değil.
Kolleksiyoner dünyasında herşey para ile olmuyor; önce sizi sorgudan geçiriyorlar; bu parçayı alacaksın ama, nerede sergileyeceksin, nerede saklayacaksın... Bu bakımdan, şair, yazar, gazeteci, araştırmacı, tiyatro oyuncusu olarak tanımlanan Akın Sunay’ın hizmetleri ve çalışmalarını değerlendirebilmek için dünyada ‘çocuk dünyası üzerine pek çok müzeyi” gezdiğini bilmek gerekiyor. Belki bu nedenle “Bir ülkede yaşayan insanların geleceği yöneticilerin vaatlerinde değil, çocuklarının hayallerinde ve oyunlarındadır” diyor. Bu konseptin ne olduğunu da şöyle anlatıyor:
“Öncelikle oyun müzesi sadece çocuğa seslenen bir müze değil, Aileyi bir araya getiren bir müze. Yani oyun tek başana yapılan bir eylem değildir. Sadece çocuklara ait bir dünya da değildir.Büyükler de oyunun içindedir.”
Sunay Akın, dünyanın çeşitli ülkelerinden toplanan oyunlar üzerinde müzenin tanzimi sırasında çalışma ekibinde Yurdaer Erkoca ve Celal Başlangıç’ın bulunduğunu da söylemeyi ihmal etmiyor.


İLGİZDİ: DÜNYADA BİR BENZERİ DAHA YOK

Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi açılışta yaptığı konuşmada “Ataşehirli, İstanbullu ailelere ve çocuklara kazandırdığımız bu müze bizim için bir onur kaynağıdır. Aslolan çocuklarımızdır. Onlar için yapılan nitelikli, düzeyli her şey, onların eğitimine öğrenimine katkı sağlayan her şey bizim temel amaçlarımız arasındadır” dedi. Bunun dünyada bir örneğinin bulunduğunu da ekledi.
Binlerce çocuğun ebeveynleri ile katıldığı açılış etkinliğinde Mahmut Tanal, Sezgin Tanrıkulu, Kadir Gökmen Öğüt gibi CHP’li istanbul milletvekilleri, adaylar ve bazı CHP il ve ilçe yöneticileri de yer aldı. CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın müzenin açılışında “Sayın Battal İlgezdi’yi sadece CHP İstanbul İl Başkanı olarak değil eski Ankara Belediye Başkanı olarak da yürekten kutluyorum. Belediyeciliğin önemli örneklerinden birine imza atılmış” diye konuştu.

Yazarın Tüm Yazıları