Bakan Bilgin’in iki zor sınavı

Çalışanlar, çiçeği burnundaki Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’i toplusözleşmelerden ötürü hayli terletecek.

Haberin Devamı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ikiye ayrılması ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na atanan Prof. Dr. Vedat Bilgin, sendikaların ve emekçinin yakından tanıdığı bir isim. Daha önce AKP milletvekilliği, Gazi Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yapmış, bir dönem de Türk-İş’te genel başkan danışmanlığını üstlenmişti. Çalışma yaşamına ve emekçinin sorunlarına yakından tanık biri.

Koltuğuna ısınmadan önce kamu işçilerini, ardından da memur ve memur emeklilerini ilgilendiren toplusözleşme görüşmelerinin içinde bulacak kendini. Yaklaşık 700 bin kamu işçisini kapsayan, 2021 ve 2022 yıllarına ilişkin ücret zammı için hükümet ile sendikalar arasında toplu pazarlık süreci yakında başlayacak. Bu sözleşme kadroya geçirilen taşeron işçiler adına çok önemli. Yıllardır düşük ücretlerle ter akıtmalarından ötürü toplusözleşme masasından kendilerini rahatlatacak bir zammın çıkmasını umuyorlar. Beklentileri hayli yüksek.

Haberin Devamı

Türk-İş ile Hak-İş’in birlikte hareket edecek olmasından ötürü kıran kırana geçmesi beklenen pazarlık görüşmeleri Vedat Bilgin’in ilk sınavı olacak.

Yeni bakanı ağustosta da yine zor bir sınav bekliyor. 3 milyon 150 bin memur ile 2 milyon 330 bin memur emeklisinin maaşlarında 2022 ve 2023 yıllarında gerçekleştirilecek artış için memur sendikaları ile hükümet, ağustos başında toplusözleşme masasına oturacak. Yetkili konfederasyon Memur-Sen ile 11 hizmet kolunda yetkili sendikaların bulunacağı masada kıyasıya bir pazarlığın sürmesi bekleniyor. 2 yıllık zam dönemine 2023 seçimleri denk geldiğinden, memurun eli toplu pazarlık masasında hayli güçlü olacak. Bu da daha yüksek zam olasılığını güçlendiriyor.       

Şükrü KARAMAN

GÜNÜN UYARISI

TÜRKİYE Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu açıklama yaparak, gazetecileri hedef gösteren, haber yapmayı suç sayan siyasi anlayışın yeni suç üretme dönemine geçtiğine dikkat çekti ve “Basın ve düşünceyi, ifade özgürlüğünü yok sayan anlayış şimdi de ‘haber sunarken gülümsedi’ iddiasıyla meslektaşlarımızın can ve iş güvenliğini hedefe koymuştur. İktidarı ve ortaklarını hukuka uymaya davet ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

SORUŞTURMA AÇILSIN

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Rize İkizdere-Eskencedere Vadisi’nde açılmaya çalışılan taşocağı projesiyle ilgili olarak on gündür yürütülen çalışmaların doğayı tahrip boyutu dolayısıyla, Bakan Adil Karaismailoğlu’ndan sorumlular hakkında soruşturma açılmasını istedi ve “İkizdere’de anayasa çiğneniyor” uyarısında bulundu.

(...)

ANAYASA’YI UNUTMA!

Bu gelişmelere bağlı olarak, Anayasa’nın 44. maddesini, “Devlet, toprağın verimli olarak işletilmesini korumak ve geliştirmek, erozyonla kaybedilmesini önlemek ve topraksız olan veya yeter toprağı bulunmayan çiftçilikle uğraşan köylüye toprak sağlamak amacıyla gerekli tedbirleri alır’ ve 56. maddesini “Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir” hatırlatmak isterim.

Haberin Devamı

MOTOSİKLET KAZALARI KAMYONETLE EŞİTLENDİ

KARAYOLU Güvenliği ve Trafik Haftası’nda, tüm sürücülere dikkatli olmak için polise denk gelmek zorunda olmadıklarını hatırlatan TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın, “Bu yılın ilk çeyreğinde 80 bin 783 trafik kazası meydana geldi ve bu kazalarda 391 kişi olay yerinde hayatını kaybetti. Yollarımız geniş, cezalarımız yüksek, arabalarımız daha sağlam olmasına rağmen hâlâ kazaları azaltamadıysak, sürücüler olarak hatayı kendimizde aramalıyız” dedi.

Apaydın’ın verdiği bilgilere göre, kaza sayısı 1 yılda 9 bin azalırken, kaza yerinde hayatını kaybedenlerin sayısında yalnızca 10 kişilik azalma oldu. Apaydın, geçtiğimiz yıl aynı dönemde eskiden en çok kazaya karışan araç türü kamyonet iken bu yıl kamyonet ile motosiklet kaza sayısının eşitlendiğini bildirerek, “Bunda tabii pandemi nedeniyle eve siparişlerin ve dolayısıyla moto-kuryelerin artmasının payı büyük” diye konuştu.

Haberin Devamı

BULGARİSTAN ERKEN SEÇİME GİDİYOR

BULGARİSTAN’da 4 Nisan’da yapılan parlamento seçimi sonrası koalisyon hükümeti kurma çalışmaları başarısız olunca 11 Temmuz’da düzenlenmek üzere erken seçim kararı alındı.

Parlamentoda 3’üncü büyük parti olan Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) hükümeti kurma görevinde başarısız oldu.

Cumhurbaşkanı Radev parlamentoyu feshettikten sonra, seçimleri hazırlayacak ve yeni hükümetin kurulmasına dek ülkeyi yönetecek olan ‘teknokratlar hükümeti’ oluşturacak. Türklerin oy verdiği Halk ve Özgürlükler Partisi’nin 240 kişilik parlamentoda 33 üyesi bulunuyor.

BİLİYOR MUSUNUZ?

BEŞİKTAŞ Belediye Başkanı Rıza Akpolat’ın, CHP eski Genel Başkanı ve gazeteci-yazar Altan Öymen’in 10 bin kitabını ve arşivini belediyeye bağışladığını, Zübeyde Ana Kültür Merkezi içinde açacakları kütüphaneye ‘Altan Öymen’ adını vereceklerini söylediğini...

Haberin Devamı

CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç’ın 6 Mayıs ‘Radyo Günü’ nedeniyle Meclis’e bir araştırma önergesi vererek Radyo ve televizyonların ekonomik olarak büyük krizde olduğunun, bunların yarısının kapandığını belirterek, sorunlarına sahip çıkılmasını istediğini...

ANTALYA Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in, koronavirüs salgınıyla (COVID-19) mücadelede yoğun mesai harcayan sağlık çalışanlarına kahve ikram ettiğini...

MESAJ PANOSU

DENİZ, Hüseyin ve Yusuf 5-6 Mayıs gecesi asıldılar. Her Hıdrellez bana hüzün verir.      Süleyman GENÇ

Yazarın Tüm Yazıları