Avukat, halkın ve hakkın dilidir

Öncelikle, tüm avukatların 5 Nisan ‘Avukatlar Günü’nü kutlarım.

Haberin Devamı

Aynı dilekleri halen Ankara Barosu’na kayıtlı emekli bir avukat olarak ne yazık ki meslek örgütümüz Barolar için kullanamıyorum. Çünkü son yıllarda Barolar, ki temel işlevleri toplumu birleştirmektir; hak, hukuk, adalet ilkeleri yerine, toplumu ayrıştıran siyasal çatışmaların bir parçası, yandaşı ve savunmanı konumuna düşürüldüler.

Bu tutumları nedeniyledir ki, yasal çalışmaların dışında kaldılar ve Hukuk ve İnsan Hakları konusu tamamen siyasal iktidarın tekeline bırakıldı.

Tüm egemenler ve iktidar odakları bilmelidir ki, avukat görevi sadece savunmanlık olan bir hukuk adamı değil, hak ve adaletin her yerde ayrımsız uygulanması konusunda ülkesi ve toplumuna karşı sorumluluğu bulunan bir aydındır.

Gerek uluslararası hukuka gerekse iç hukuka göre, avukatın görev ve sorumlulukları; yargının kurucu unsurlarından biri olarak kamu hizmeti gereği kamu yararını korumak; yargılamada adalet ve hakkaniyete uygun bir kararın oluşması için hukuki katkı yapmak; hukuk kurallarının tam uygulanmasını sağlamak; ulusal ve uluslararası hukukun tanıdığı insan haklarını ve temel özgürlükleri yüceltmeye çalışmaktır.

Haberin Devamı

Aynı zamanda avukat, kamu yararına aykırı işlem ve uygulamaların hak ve adalete uygun hale getirilmesi; hukukun üstün kılınması, demokratikleştirilmesi ve toplumsallaşması konusunda da taraftır. Bu taraflık savunmanlık mesleğinin içerik, nitelik ve saygınlığından kaynaklanmaktadır.

Hukuka aykırı işlemlere karşı da yargı denetiminin işlemesini ve idarenin hukuk alanı içerisinde hareket etmesini sağlamak da avukatın anayasal ve yasal kamu hizmetinin gereğidir.

Yine çok iyi bilinmelidir ki, Fransız yazar Moliere’in söylediği gibi;

“Avukatlar tarih boyu köle kullanmadılar ama hiçbir zaman efendileri de olmadı.”

Av. Sedat VURAL Ankara Barosu

GÜNÜN SÖZÜ

“KENDİ kişisel çıkarları için yabancılarla işbirliğine giren ve gücünü halktan almayan küçük bir azınlığın dışındaki tüm güçler; aralarındaki etnik, dini ve siyasi ayrımları erteleyerek Ulusal Kuruluş Mücadelesi yolunda birleşmelidir.”
M. Kemal ATATÜRK (1921-İrade-i Milliye)

Haberin Devamı

GÖZDEN KAYBOLURLAR

BİZ eski hocalar için, orta çağda yaşamış bir öğretmen için söylenen bir cümle vardır: “Eski hocalar ölmez, sadece sınıflarından ayrılırlar.” Eski bir askerin de emekliye ayrılırken söylediği bir cümle vardır:

“Eski askerler ölmezler, sadece gözden kaybolurlar.”

Dr. Cengiz KUDAY

LOZAN VE MONTRÖ ANA OMURGA

LOZAN ve Montrö Türkiye Cumhuriyeti’nin ana omurgasıdır. Emperyalist güçleri cesaretlendiren, iç cephemizi zaafa uğratan tartışmalar, uygulamalar doğru değildir. Siyaset kurumunun hata ve eksiklerini düzeltecek merci milletimizdir. Milletin iradesine gölge düşürülmemelidir.  Yılmaz ATEŞ

MEMUR VE EMEKLİ ŞİMDİDEN ALACAKLI

TÜİK, Mart ayı enflasyonu beklentiler doğrultusunda %1.08 olarak gerçekleşti. Bir yıllık enflasyon ise %16.19 oldu. En son 2019 yılı Ekim ayında tek haneli rakamları gören yıllık enflasyon o zamandan bu yana çift hanede seyrediyor.

Haberin Devamı

TÜİK’in verileri çarşı pazar fiyatlarından uzak olsa bile ateşi düşürülemeyen enflasyonun nisan ayında Merkez Bankası Başkanı’nın değiştirilmesinden kaynaklanan dövizdeki yükselişin etkisiyle daha yüksek çıkması kuvvetle muhtemel. Nisanda aylık enflasyonun %2 ile 2.5 arasında olacağı tahmin ediliyor.

Hiç kuşku yok ki, enflasyon verileri memur, sözleşmeli personel ve emekliyi yakından ilgilendiriyor. Dizginlenemeyen hayat pahalılığı bir yanda emekçi ve emeklinin cebini boşaltırken diğer yanda maaş ve aylıklara yapılacak zam ile enflasyon farkı belirleniyor. Şükrü KARAMAN

MESAJ PANOSU
BATI TRAKYA’DA YİNE SORUN

BATI Trakya’da azınlık okullarının encümen seçimleri salgın vesile de olsa 7. kez ertelendi. Bunun üzerine bugün (Salı), Gümülcine’de Bölge Eğitim Müdürlüğü, İskeçe’de ise Valilik önlerinde protesto kararı aldık. Encümenler Derneği olarak seçme ve seçilme hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz.  Encümenler Birliği Derneği

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ?
HATAY, EXPO YARDIMI İSTİYOR

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin’in, aralık ayında ‘Medeniyetler Bahçesi’ temasıyla Hatay’da düzenlenecek olan, Olimpiyatlar ile Dünya Kupası’nın ardından dünyanın en büyük organizasyonu olarak kabul edilen EXPO 2021 için, Antalya ve İzmir’de olduğu gibi hükümetin destek vermesini isteyerek konuyu meclis gündemine taşıdığını...

320 BİN ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİSİ SORUNLU

CHP Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, özel güvenlik görevlilerinin çalışma koşulları ve özlük haklarının iyileştirilmesine yönelik 7 maddelik kanun teklifi verdi. TBMM’ye araştırma önergesi ve soru önergeleri de veren Kılınç, Güvenlik-İş Sendikası’nı ziyaret ederek özel güvenlik görevlilerinin sorun ve taleplerini dinledi.

Haberin Devamı

TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu  Üyesi Yüksel Mansur Kılınç,”Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun”da değişiklik içeren kanun teklifini TBMM’ye sundu. Kanun teklifi ile özel güvenlik görevlilerinin çalışma saatlerinden, grev haklarına, eğitim ücretinden fiili hizmet süresine kadar bir dizi değişiklik önerildi. Özel güvenliğin yeni bir alan olduğunu, yasal düzenlemelere ve güvencelere ihtiyaç olduğuna vurgu yapan Kılınç, “Emek veriyorlar, özel güvenlik görevlileri de emekçi. Onların da sorunları var. Bu sorunları çözmek de siyasetin görevi” şeklinde konuştu.

 

Yazarın Tüm Yazıları