Atatürk neden büyüyor?

Kendi kaderini belirleyecek insanlar yarattığı için, her geçen gün daha da büyümektedir Atatürk.

Haberin Devamı

İnsana ‘insana yaraşır şekilde hayat’ sunduğu için her geçen gün daha da yücelmektedir Atatürk.

Aklı ve bilimi sadece insana en hakiki yol gösterici bir ilke olarak sunmakla kalmamış, aklı devlet politikası yapmış ve bu nedenle çağını aşmıştır.

Atatürk demek ulus egemenliği demektir.

Barış demektir.

Çağdaşlaşma demektir.

İlkelerini ve devrimlerini yaşam biçimi haline getirmek demektir.

Mazlum ülkelere umut ve örnek olmak demektir.

Yalnız ‘bugün’  değil, ‘yarın’ olabilmek demektir. Önay ALPAGO

ALPAGO: ATATÜRK 17 AYRI SEKTÖRDE FABRİKA KURDU

ANKARA Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Zehra Önay Alpago, SODEP’in kuruluşu ile siyasi hayatta yer aldı. PM MYK üyeliği, genel başkan yardımcılığı görevlerinde bulundu. 1994-1995 yıllarında kadın, aile ve sosyal hizmetlerden sorumlu devlet bakanlığı yaptı. CHP onur kurulu üyesi olan Alpago ‘demokrasi’, ‘hukuk’, ‘kadın hakları’, ‘işçi sorunları’, ‘laiklik’, ‘toplumsal cinsiyet eşitliği’ gibi konularda çok sayıda panel, sempozyum vb konuşmacı oldu ve tebliğler yayınlandı. Son zamanlarda Atatürk’le ilgili değerlendirmeleri dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Atatürk’ün vefat ettiği tarihte Türkiye Cumhuriyeti dünyanın en hızlı sanayileşen üç ülkesinden biridir. (Rusya, Japonya, Türkiye). Ekonomik büyümenin lokomotifi sanayi sektörüdür. Bacası tüten tek fabrikası olmayan topraklarda şişe camdan selüloza, çimentodan kimyaya, dokumadan şekere, uçaktan demir-çeliğe 17 ayrı sektörde fabrikalar açılmıştır. Hepsi kendi özkaynaklarımızla yapılmıştır.

Hastaneler, kamu binaları, okullar yapılmıştır. Telgraf, telefon, havagazı, tramvay, madenler ve demiryolları gibi yabancı sermaye kuruluşları paraları ödenerek millileştirilmiştir. Osmanlı devletinden devraldığımız borçlar hariç hiç borcu yoktur. İhracatı ithalatından fazladır. Bütçesi denktir.

SESİMİZİ ÇIKARMAZSAK

1 TL neredeyse 1 dolara eşit hale yaklaşmıştır. O tarihte Merkez Bankası’nda 26 ton altın, 36 milyon liralık döviz stoku vardır.

Ancak bizler yorulmadan, caymadan, şaşmadan, korkmadan mücadele etmeye kararlıyız. Çile biz olsak da çözüm de biziz. Malala’nın dediği gibi: “Bugün sesimizi çıkartmazsak, sesimizin ne kadar kıymetli olduğunu kaybedince anlarız.”

Haberin Devamı

LÜTFİ ELVAN’IN MADEN MÜHENDİSİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN

TMMOB Maden Mühendisleri Odası diyor ki:

“Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından 2 Kasım 2020 tarihinde yayınlanan ilanda 30 enerji uzman yardımcısı istihdam edileceği duyurulmuştur. İlan incelendiğinde, istihdam edilecek 30 uzman yardımcısı arasında maden mühendisliği bölümüne kontenjan ayırılmadığı görülmektedir.

EPDK düzenleme kurumu, maden mühendisliğini enerji hammaddelerinin üretiminde ve zenginleştirilmesinde önemli bir meslek disiplini olarak görmeli ve mühendis istihdamında yeterli kontenjanı ayırmalıdır.”

Not: Berat Albayrak’ın yerine Maliye Bakanlığı’na atanan Lütfi Elvan’ın maden mühendisi olduğunu biliyor musunuz?

Haberin Devamı

AKILLI ŞEHİRLER VE GELECEĞİN MESLEKLERİ

TEKNOLOJİDE Kadın Derneği Başkanı Zehra Öney geleceğin mesleklerini anlatıyor:

“BM’ye göre 2050 yılı itibarıyla dünya nüfusunun yüzde 68’inin akıllı şehirlerde yaşayacağı ve 2021 yılı itibarıyla da akıllı şehirler için yapılan teknoloji harcamalarının 135 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. Yapay zekâ ve robot mühendisleri, 3D üretim mühendisleri, arttırılmış gerçeklik geliştiricileri, arttırılmış gerçeklik yolculuğu oluşturucular, sanal gerçeklik geliştiricileri, nanoteknoloji mühendisleri, iklim kontrolü mühendisleri, biyoteknologlar, yaşlanma karşıtı uygulayıcılar, gen sekanserleri, epigenetik terapistler gibi daha nice meslek gelecekte yerlerini almaya şimdiden başladı.”

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ?

İSTANBUL TURİST FUKARASI

İSTANBUL’a ilk dokuz ayda yurt dışından 3.6 milyon turist geldiğini, 2020 yılının üçüncü çeyreğinde turist sayısının yıllık yüzde 73.7 azalarak 1.2 milyona düştüğünü, en çok turistin Almanya, Rusya Federasyonu ve İngiltere’den geldiğini...

ANKARA Nallıhan Uluköy ve Karaköy mahalleleri sınırları içerisinde yaklaşık 740 hektar büyüklüğündeki sulak alanda kurulması planlanan Çayırhan-B Kömürlü Termik Santralı’nın imar planı iptal edildiğini...

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun PTT Genel Müdürlüğü bünyesinde 17 bin 133 taşeron firma personelinin görev yaptığını, kurumdaki sürekli işçi sayısının ise sadece 174 olduğunu bildirdiğini, buna karşılık Gürer’in “Hani kamuda taşeron kalmayacaktı” diye sorduğunu...

Haberin Devamı

ANKARA Üniversitesi’nin “Müzenin gelecek ve sonsuzluk arayışındaki yeni rolü ne olacak?”, “Geleneğin geleceği hangi müzede vücut bulacak?” gibi sorulara yanıt arayan ‘Müzelerin Geleceği’ dijital sergisine 20 Kasım tarihlerine kadar https://www.ankara.edu.tr/dijital-sergi-muzelerin-gelecegi/ adresinden ulaşılabileceğini...

KENT Konseyi ve AKK Çevre ve Sıfır Atık Çalışma Grubu’nun “Hatay hepimizin meselesidir” ve “Fidanlar sahipsiz kalmayacak” sloganlarıyla bugün 11.11’de Ankara Turan Güneş Bulvarı üzerinde, 15.15’te Elmadağ’da fidan dikimi yapacağını...

‘İKLİMİ DEĞİL SİSTEMİ DEĞİŞTİR’

Z Yayınları tarafından Türkçeye çevrilerek basılan ‘İklimi Değil Sistemi Değiştir’ kitabının çevrimiçi lansmanı, kitabın editörü Martin Empson, Açık Radyo kurucusu Ömer Madra ve kitabın Türkçe editörü Tuna Emren’in katılımıyla bugün 20.00’de DSİP Facebook ve Marksist.org YouTube hesabı üzerinden canlı yayınlanacak.

Yazarın Tüm Yazıları