Paylaş
Geçen hafta sonu Antalya Gazeteciler Cemiyeti’nin ödül seçimi için gittiğimde Kaleiçi’nde mükemmel binası ve basın galerisiyle karşılaştım. Burayı yaratanlara teşekkür etmek gerekiyor. Cemiyet Başkanı İdris Taş bizi gezdirirken antika sınıfına geçmiş tarihi matbaa makineleri, fotoğraf ve haber iletme aygıtları gibi malzemelerin sergilendiğini de gördük.
Gazete ve dergilerin arşivlerinin bizi epeyce heyecanlandırdığını da söylemek isterim. Ankara’dan fotoğrafçı abimiz Sökmen Baykara’nın çektiği İnönü, Özal, Menderes, Ecevit, Türkeş ve Bayar gibi siyasilerin fotoğrafları ile Demirel’in bir fotoğraf makinesi de yer alıyordu. Eski daktilo, telefoto, teleks, baskı makinesi, radyo, katrat cetveli, basın kartları, kamera gibi gazeteci malzemeleri dikkat çekiyordu. Başkan Taş, kentteki resmi kurum ve STK’larla işbirliği halinde birçok projeyi hayata geçirdiklerini anlattı. Bu arada “Bu mesleği kimlerin yapabileceğini, kuralları, eğitimi net bir şekilde belirlenmiş olmalı. Gazetecilik adı altında asılsız haberler yapılıyor. Tüm illerde aynı sorun var, gazeteciliği kimin yapabileceğini belirleyen bir yasa, kültür, eğitim ve bilgi birikimi olsa böyle bir sorun yaşamayız. Bu sorunların yaşanmaması için gazetecilik yasasının çıkartılması gerekir.”
GAZETECİLER GÜÇLÜ OLMALI
İdris Taş, ‘Antalya 2024 Yılı Basın Ödülleri’ töreninde bu konuşmasını yinelerken, AK Parti Milletvekili ve eski Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu aynı konuya değinirken sorumlulukları ve yaptıkları zorlu görevleri gereği cemiyetlerin ve basın mensuplarının güçlü olması gerektiğini söyledi: “Gazetecilerin tarafsız ve bağımsız olması için güçlü olması gerekir. Bu nedenle onların da bir yasası olmalıdır. İşlerini düzgün yapan gazetecileri korumak için değil, siyasiler için de gerekli, şehir için, sivil toplum için yani hepimiz için gereklidir. Bugün sosyal medyanın nasıl bir canavara dönüştüğünü hepimiz görüyoruz. Aslında bu partiler üstü bir konudur. Meclis’teki partiler ve temsilcileri için bunun düşünülmesi gerekiyor.”
ÖDÜL KAZANANLAR
Kepez’deki Renex Otel’deki törende milletvekilleri Mevlüt Çavuşoğlu, Cahit Arı, Aykut Kara, Belediye Başkan Vekilleri Büşra Özdemir (Antalya), Menderes Dal (Döşemealtı), Yusuf Hacısüleymanoğlu (ATSO), Ali Çandır (TOBB, Borsa), Sefa Özdemir (Gazeteciler Konfederasyonu), Rıza Perçin (Antalyaspor), Ali Çetin (AK Parti), Nail Kamacı’dan (CHP) başka çok sayıda oda ve STK başkanları ile gazeteciler de törende yer aldı. Ödül kazanan gazeteciler şunlar: Eda Ünlü, Ahmet Akpolat, Ertuğrul Gün, Ayla Çekiç, Arzu Yavuz, İhsan Çoşkun, Semih Ersözler, Ayşe Yıldız, Süleyman Ekin, Ömer Ufuk Ulusoy, Orhan Çiçek, Suat Metin, Nizamettin Özmen, Zülküf Yıldırım, Emre Altınışık, Abdullah Yüksel, Hamiyet Salman, Adilcan Özdemir, Atakan Soylu, Kutan Tarık Akay, Bekir Bektaş, B. Levent Yenigün, Alpaslan Çınar, Burak Yalman, Nuri Erkal ve Açı Eğitim Kurumu.
DÜNYA ÇOCUK GÜNÜ
20 Kasım 1989 ‘Dünya Çocuk Günü’nün anlamı şudur; her çocuk doğuştan eğitim, sağlık, yaşama, barınma, beslenme, cinsel ve psikolojik sömürüye karşı korunma gibi temel haklara sahiptir. Bunlar her çocuğun temel hakkıdır. Çocuklar için bir gün yetmez, her gün çocuklarındır. Çünkü bizler ebeveynleri, öğretmenleri olarak çocuklarla her gün beraberiz. Öyleyse her gün çocukların günüdür. Çocukların barış içinde daha güzel bir dünyada sağlıklı ve mutlu yaşamaları gerekmektedir. Türkiye açısından konuya baktığımızda ise durum gurur vericidir. Çünkü TBMM 23 Nisan 1920 günü açıldı. Atatürk, bugünü ‘Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’ olarak bütün çocuklara hediye etti. Bu bayram, her yıl 23 Nisan’da gerek Türkiye’de gerekse de dünya çapında ‘Uluslararası Çocuk Bayramı’ olarak kutlanır.
MESAJ PANOSU
PESTİSİT DEĞERLERİNİN AÇIKLANMASINI BEKLİYORUZ
- TEKİRDAĞ, Malkara’nın Sağlamtaş Mahallesi Derin Çatak mevkiinde, 1912 yılında Bulgar askerleri tarafından şehit edilen vatandaşlar, şehadetlerinin 113’üncü yılında düzenlenen törenle anıldı. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Sağlamtaş Mahalle Muhtarlığı ve Sağlamtaşlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği işbirliğiyle gerçekleşen anma programında şehitler, anıt mezarları başında dualarla yâd edildi.
- RUSYA Devlet Başkanı Putin, “Beklenen yaşam süresi 150 yıla ulaşabilir ama bu bile yeterli olmaz. En önemlisi o yılları nasıl ve ne amaçla yaşadığıdır.”
- DÜNYA kupasında bizden daha iyi üç ülke var; İspanya, İngiltere ve Fransa... Onun dışındaki ülkeler bizim karşımızda favori olamaz. Mustafa DENİZLİ
‘ANKARA YAZILARI’
EĞİTİMCİ Yazar Umut Özkan’ın ‘Ankara Yazıları’ kitabı, tiyatro oyunu olarak uyarlandı. Tiyatrocu ve oyun yazarı Kenan Olpak tarafından Özkan’ın kitabından derlenen oyun, ‘Atatürk ve Ankara’ ismi ile izleyicinin karşısına çıkacak. Oyunda birçok karakter ile Ankara tarihi canlandırılacak Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Ankara teması oyunda ayrıntılı bir şekilde yer alacak. Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 106’ncı yılı anısına sergilenecek olan oyun için hazırlıklar devam ediyor. Ayrıca oyun Devlet Tiyatroları oyun arşivinde de yer alacak. Oyun, 27 Aralık’ta Mamak Belediyesi Musiki Muallim Mektebi’nde Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde saat 19.00’da sahnelenecek.
ZEYTİNİN RUHU SANATIN AHENGİ
İZMİR Zeytin ve Sanat Festivali’nde konuşan Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, göreve geldikleri günden bu yana zeytin üreticilerine verdikleri destekleri anlatırken şöyle konuştu:
“Bugün zeytinin ruhuyla sanatın ahengi buluşuyor. Antik dönemlerden günümüze bu kadim kültür bize miras kalan hazinedir. Bu topraklarda başlayan hikâye sanatla buluşacak, bilimle güçlenecek, gastronomiyle lezzetlenecek.”
Urla Ziraat Odası Başkanı Nurettin Kılınç’ın sözleri ilginçti:
“Zeytin barıştır, bilgeliğin sembolüdür, ölümsüzlüktür. Her tanesinde alın teri vardır. Biz üreticimizin yanında olmaya, zeytinyağımıza değer katacak her çalışmanın içinde olmaya devam edeceğiz.”
En iyi zeytinyağı şişesi yarışmasında birinci Deniz Alper Gürel, ikinci Alanur Türkoğlu, üçüncü Feyza Sinem Taş oldu. Zeytin Yarışması’nda ise Cavit Korkmaz birinci, Naime Polat ikinci, Ayşe Elma ise üçüncü oldu.
Paylaş