Almanya’nın umudu Türkler

Almanya’yı böyle tanımadık, böyle bilmezdik. Her şeyin saat gibi işlediği bir ülke olarak bilirdik. ‘Şairler, düşünürler’ ülkesi olarak bilinen Almanya’da artık çok şey değişmiş. Almanya’daki dostlarla konuşuyorum.

Haberin Devamı

‘Hükümet pek çok cephedeki sorunlarla boğuşuyor’ diyorlar. 1980’lerden beri ilk kez bu kadar yüksek enflasyon, hızla artan devlet borcu, tıklım tıklım dolu olup aynı zamanda aksayan trenler, Putin’in azar azar doğalgaz vanasını kısmasıyla doğan panik, ‘Kışı nasıl geçireceğiz?’ endişesi, ‘Ukrayna’ya daha çok ağır silah ver’ baskısı gibi devasa sorunlar...

HAVALİMANLARI KAOSU

Yaz tatilinin başlamasıyla şimdi bunlara havalimanlarındaki bavul kaosu eklenmiş. Koronavirüs salgını dolayısıyla bu işleri yapanlar işten çıkarılmış. Onlar da kargo taşımacılığı vesaire gibi işlere yönelmişler. Güvenlik kontrolü ile ‘handling’ denilen uçağı hazırlayan personel kalmamış. Alanlarda kuyruklar, mahşeri kalabalıklar, tartışmalar, bekleyen binlerce bavul. Yüzlerce sefer bu yüzden yapılamıyor. İptal ediliyor. Radyolar sürekli anons ediyormuş; ‘Havaalanına lütfen en az 4-5 saat önce geliniz’ diye. Uçabilen şanslı yolcular da inince bir bakıyor ki bavulu yok. Uçağa yüklenememiş; tatili zehir oluyor.

Haberin Devamı

Bu işi bilenler de ha deyince bulunamıyormuş. Bu işi nasıl çözeriz derken Alman Havacılık Federasyonu Başkanı Matthias von Randow’un, ‘Bu işi bilenler Türkiye’de. Türkiye’den hemen 2-3 bin personel getirelim. Yoksa bu kaos daha da büyüyecek’ sözleri bir anda dalga dalga yayılmış. Yani Türkler Almanya’nın umudu olmuş. Önceki gün de Alman Ulaştırma, İçişleri ve Çalışma Bakanları ortaklaşa “Bu teklif aklımıza yattı. Derhal harekete geçelim” deyince artık bu işe sanırız kimse taş koyamaz.

Çoğu zaman kendi kendimize kızıyoruz. Karamsar konuşuyoruz. Bu gelişme gösteriyor ki her işi yapabilecek kalifiye elemanımız var. Yeter ki ülkemizde bu kişilere imkân sağlansın. Yoksa işsizliğin tavan yaptığı onlarca Avrupa ülkesi dururken, niye “Türkiye’den eleman getirelim” desinler? Türkiye ile Almanya arasındaki göç anlaşmasının imzalanmasının üzerinden 60 yıl geçti. Onların torunları, torunlarının çoğu artık Alman toplumunun bir parçası oldu. Almanya ile aramızda devam eden inişli çıkışlı ilişkimize rağmen 60 yıl sonra yine ilk akla Türkler geliyorsa buna sevindirici duygularla yaklaşmamız gerekir. Çünkü dünya artık çok değişti ve halen de değişmekte. Ülkeler arasında her alanda rekabetin zirve yaptığı bir dönemdeyiz artık.

Haberin Devamı

DENİZ ÜSTÜ RÜZGÂR KAPASİTESİ NEDİR

KÜRESEL Rüzgâr Enerjisi Konseyi (Global Wind Energy Council, GWEC) dün 2022 Küresel Deniz Üstü Rüzgâr Raporu’nu yayınladı. Raporda öne çıkan bulgular şu şekilde:

Deniz üstü rüzgâr enerjisi sektörü, 2021 yılında 21.1 GW’lık kapasite artışıyla yeni bir rekor kırdı; şebekeye bağlı deniz üstü rüzgâr santrallarında üç kat artış oldu.

2030 yılına kadar 260 GW’lık yeni deniz üstü rüzgâr kapasitesinin eklenmesiyle, toplam küresel deniz üstü rüzgâr kapasitesinin 2030 yılına kadar 316 GW’a ulaşması bekleniyor.

Yıllık yüzde 58’lik büyüme ile deniz üstü rüzgâr enerjisi, toplam küresel kapasitenin yüzde 7’sini temsil ediyor.

Yüzde 49.5 pazar payı ile Avrupa şu anda deniz üstü rüzgâr projesi kapasitesinde dünyada lider konumda yer alıyor.

Haberin Devamı

ÖLÜLER ALTIN TAKMAZ

CHP Milletvekili Dr. Ali Şeker (İstanbul) ve Orhan Sarıbal (Bursa) Erzincan İliç’te yaşanan çevre felaketine değinerek “Altın madeninin tüm Anadolu’yu tehdit ettiğini” söylediler ve şu sözü aktardılar:

“Şunu bir türlü öğretemedik: Ölüler altın takmaz. Yerin üstü, altından değerlidir. Önemli olan toprağın üstünden verimli bir yaşam çıkarabilmektir. İliç’te yapılan siyanürlü vahşi altın ayrıştırma işletmesinin kapatılmasını istiyoruz. Mevcut atık havuzunun Türkiye tarihinin en büyük çevre felaketinin yaşanmaması için bir an önce bertaraf edilmesi için tüm tarafları duyarlılığa davet ediyoruz.”

KORONAVİRÜS ÖNLEMLERİ TERK EDİLMESİN

Haberin Devamı

ORDU Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel’den salgınla ilgili çarpıcı iddia geldi. Meclis’te konuşurken şöyle dedi:

“Koronavirüs salgınında Türkiye, Hükümet tarafından kaderine terk edilmiştir. Yeterli test yapılmıyor, kapalı ve toplu alanlar dahil tüm önlemler terk edildi, test merkezlerinde personel sayısı ve çalışma sayısı azaltıldı. Tablo şudur: Virüsle aramızdaki tüm duvarlar kaldırılmış, tüm savunma sistemleri dağıtılmış, memleketin her tarafı virüs istilasına açık hale getirilmiştir. Hükümet böyle bir felaket karşısında vurdumduymaz olamaz.”

MESAJ PANOSU

ÖĞRENCİ affını üniversiteler yokuşa sürüyor. Öğrenci affı Meclis görüşmeleri sürüyor. Üniversiteler bu konuda bir formül, direnç geliştirmiş. Birçok öğrenciyi başarısız duruma sokabilmek için af öncesi yüksek lisans ve doktora tez konularını fiili durum yaratarak değiştiriyorlar. Kısıtlı bir süre içinde öğrenciyi sıfırdan yokuşa süren bu yaklaşım af kapsamında görülemez. T. ÇALGÜNER

Haberin Devamı

TEŞEKKÜR... Cüneyt Arkın’ın anılması sırasında onun bu eserlerinden Kara Murat’ın (Rahmi Turan) ve Malkoçoğlu’nun (Ayhan Başoğlu) yazar ve çizerlerine teşekkür etmeyi de unutmamamız gerekiyor. Çünkü biz iki neslin sevdalısıyız. Işık NARLER

BİLİYOR MUSUNUZ?

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş’ın, Batı Karadeniz’de etkili olan yağışlar için “7 ay önce uyardık ama taşkın planı hayata geçirilmedi. Bu bir kader değil ihmaldir. İktidar imar ve çevre politikasındaki yanlışlarını revize etmelidir” açıklamasını yaptığını...

TÜRKÇE, Almanca ve Fransızca yayımlanan ‘Alevilerin Sesi Dergisi’nin yeni sayısında; “30. yılımıza doğru ilerlerken, yaralarımızı iyileştirmeye çalışırken, paylaşarak acının hafifleyeceğini bilerek, yakılarak yok edilmek istenirken küllerinden daha da güçlü çıkanlar olarak bu sayımızın ana konusunu Madımak’a ayırdık” dediğini...

TRT eski Genel Müdürü İbrahim Eren’in giderayak binin üzerinde anlaşma imzalamasını TBMM’ye taşıyan Atilla Sertel’in sorularına ek olarak yeni Genel Müdür Sobacı’nın da “Eren’in görevden alınmadan önceki son 6 ayında toplam 1052 anlaşmaya imza attığı; 2021 yılında binin üzerinde sözleşme imzalanmasına rağmen yalnızca 5 ihale gerçekleştirildiği” konularını dile getirdiğini...

Yazarın Tüm Yazıları